Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

6 τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη

Καλύτερα και από φάρμακα

17 Οκτωβρίου 2020 12:27
6 τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη
Από Σοφία Φυρογένη

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη καλύτερα από τα φάρμακα; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τους συνδυασμούς τροφών που είναι σκέτος θάνατος για την υγεία.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία, οπότε η θεραπεία της θα πρέπει να στοχεύει και τα δύο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή γενική υγεία. Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία αυτής της ασθένειας:

Διαβάστε αναλυτικά τα τρόφιμα:

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε 5-HTP από τον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, το 5-HTP μετατρέπεται σε θετικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, οπότε είναι ευεργετική η ένταξή τους στη διατροφή σας.

τροφές και κατάθλιψη

Αμύγδαλα

Το μαγνήσιο είναι ένα θαυματουργό φάρμακο για τις ημικρανίες και την κατάθλιψη. Τα 100 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 268mg μαγνήσιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη του 1968, η οποία έδειξε ότι τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό αντιστρέφουν τις ημικρανίες, την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη.

Θα πρέπει να καταναλώνετε μια χούφτα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 19-30 χρειάζονται 310mg και 400mg μαγνησίου αντίστοιχα, ενώ για τις ηλικίες 31+ απαιτούνται 420mg για τους άνδρες και 320mg για τις γυναίκες.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και βιταμίνη Β, τα οποία βελτιώνουν την ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας τη μετέπειτα μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη στον οργανισμό.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και συγκεκριμένα το κακάο που περιέχεται σε αυτήν, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης – του νευροδιαβιβαστή του στρες. Μπορείτε να τρώτε 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά.

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην κατάθλιψη;

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει περισσότερο φολικό οξύ από οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες πράσινο λαχανικό και οι περισσότεροι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια φολικού οξέος. Το φολικό οξύ ενισχύει επίσης τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και βελτιώνει την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μαλακώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες και βοηθούν να φτάσει η σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, θα μειώσει τις παρενέργειες και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share