Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γυμναστική: Ξεκινήστε άμεσα και θα καταλάβετε

Είναι για σοβαρούς λόγους

2 Οκτωβρίου 2020 14:34
Γυμναστική: Ξεκινήστε άμεσα και θα καταλάβετε

Η γυμναστική δεν προσφέρει μόνο ένα όμορφο και καλοδιατηρημένο σώμα αλλά μπορεί να προσφέρει και πολλά περισσότερα πράγματα για το σώμα και γενικά για την υγεία. Συγκεκριμένα η γυμναστική μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο να εμφανιστούν πέτρες στη χολή.

Οι πέτρες στη χολή είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που δημιουργούνται μέσα της, σταδιακά, λόγω διαταραχής συμπύκνωσης του υγρού (χολής). Η δημιουργία χολόλιθων είναι συχνή και ακόμα πιο επώδυνη στο περίπου 30% των περιπτώσεων που προκαλούνται συμπτώματα.

Δεν είναι σίγουρο για ποιο λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τους. Εν τούτοις, επιστήμονες από τη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης.

Η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 25.000 εθελοντών και έδειξε πώς όσοι από αυτούς γυμνάζονταν περισσότερο είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση. Η προστατευτική δράση της άσκησης πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που περιέχονται στη χολή (είναι το έκκριμα της χοληδόχου κύστης όπου αναπτύσσονται οι πέτρες).

Η συστηματική γυμναστική αυξάνει επίσης τα επίπεδα της “καλής» (HDL) χοληστερόλης και συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, παράγοντες που επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου χολολιθίασης.

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από τη χολή και σε γενικές γραμμές αποτελούνται από χοληστερόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άντρες εμφανίζει χολόλιθους κάποια στιγμή της ζωής του, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένοι μετά τη μέση ηλικία. Παράλληλα με την γυμναστική δείτε πως μπορεί το περπάτημα να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

7 διατάσεις ενός λεπτού που θα αλλάξουν τη φυσική σας κατάσταση

Μια από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, αλλά και της υπερβολικής άσκησης, είναι οι πόνοι στην πλάτη. Βρήκαμε λοιπόν 7 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε όχι μόνο το αίσθημα της ακαμψίας αλλά και τους πόνους! Αν πάλι ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν τη γυμναστική, δείτε εδώ το βίντεο ενός personal trainer που έχει γίνει viral.

1. Ξαπλώστε στο πάτωμα και κρατήστε τεντωμένο κάθε πόδι εναλλάξ για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2 φορές για κάθε πόδι.

2. Τραβήξτε το λυγισμένο πόδι σας προς το στήθoς, προσπαθώντας όμως να μη σηκωθεί η λεκάνη. Θα πρέπει δηλαδή να νιώθετε δύο αντίθετες δυνάμεις: εσείς θα τραβάτε το πόδι και ταυτόχρονα η «ουρίτσα» θα τραβάει προς το πάτωμα. Κρατήστε για 20 δευτερόλεπτα.

3. Στρίψτε τη σπονδυλική σας στήλη κρατώντας αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα πριν γυρίσετε προς την αντίθετη πλευρά κρατώντας το άλλο γόνατο. Επαναλάβετε όσες φορές θέλετε, αλλά μη το παρακάνετε!

4. Ξαπλώστε και τοποθετήστε το δεξί σας αστράγαλο στο αριστερό σας γόνατο, πιέζοντας (ελαφρά) όμως το δεξί γόνατο ώστε να σχηματίζει «τραπεζάκι». Πάρτε ανάσα και στην εκπνοή ανασηκώστε τον κορμό σας ελαφρά. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και αλλάξτε.

5. Διατάσεις: πρέπει να προσέξετε ώστε το γόνατο του ποδιού στο οποίο στηρίζεστε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πέλμα σας. Ρίξτε απαλά τη μέση σας προς τα κάτω, αφήνοντας το πίσω πόδι να γλιστρήσει προς τα πίσω, μέχρι το σημείο που αντέχετε. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και αλλάξτε.

6. Ξαπλώστε όπως στην παρακάτω εικόνα και προσπαθήστε να τραβήξετε το πόδι σας μέχρι να ακουμπήσει τους γλουτούς. Αν δεν αντέχετε, μη το παρακάνετε! Μέχρι εκεί που νιώθετε τη διάταση, αλλά δεν πονάτε. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και αλλάξτε.

7. Η απόλυτη διάταση για την πλάτη. Μείνετε για 30 δευτερόλεπτα σε αυτή τη στάση:

Και στη συνέχεια δοκιμάστε αυτό μένοντας σε κάθε πλευρά για 10 δευτερόλεπτα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share