Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

4+1 υγιεινές τροφές που κάνουν κακό στην υγεία - Σταματήστε να τις τρώτε

Προσοχή!

9 Αυγούστου 2020 08:44
4+1 υγιεινές τροφές που κάνουν κακό στην υγεία - Σταματήστε να τις τρώτε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε ποιες είναι οι υγιεινές τροφές που μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό και στην υγεία μας γενικά; Το Athensmagazine.gr έμαθε και σας παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που "καταστρέψουν" την καρδιά.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Φρουτοχυμοί

Και ποιος δε θα έλεγε όχι στην καθημερινή κατανάλωση χυμού φρούτων με βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C). Στο εμπόριο θα βρείτε φρεσκοστυμμένους χυμούς, φυσικούς χυμούς, νέκταρ χυμών, κλπ. Πολλοί από αυτούς τους χυμούς διαφημίζουν ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ότι προέρχονται από ώριμα ζουμερά φρούτα, από φρεσκότατα φρούτα κλπ.

Στην πραγματικότητα, ο χυμός που θα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ δεν είναι φρουτοχυμός. Σε μερικές περιπτώσεις οι φρουτοχυμοί δεν περιέχουν καθόλου φρούτα, αλλά έχουν τη γεύση φρούτων εξαιτίας πρόσθετων χημικών. Με λίγα λόγια αγοράζετε νερό της βρύσης με χημικά που έχουν γεύση φρούτων. Επιπλέον, πολλοί από τους χυμούς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Είναι λοιπόν, προτιμότερο να αγοράσετε φρούτα από τη λαϊκή της γειτονιάς σας και να τα στύψετε ή να τα βάλετε στο μούλτι και να κάνετε έναν φρέσκο φρουτοχυμό της αρεσκείας σας παρά να αγοράσετε ένα μπουκάλι χυμού αμφίβολης ποιότητας από το σούπερ μάρκετ.

Δημητριακά (κυρίως όσα απευθύνονται σε παιδιά)

Πολλά από αυτά τα δημητριακά για το πρωινό συνοδεύονται από ετικέτες που γράφουν "από σιτάρι ολικής αλέσεως" ή "με χαμηλά λιπαρά". Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας όμως θα διαπιστώσετε ότι περιέχουν ζάχαρη, ζάχαρη και ακόμη περισσότερη ζάχαρη.

Θυμηθείτε ότι 4 g ζάχαρης αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι ζάχαρης. Συνεπώς υπολογίστε πόση ζάχαρη καταναλώνετε καθημερινά με αυτά που τρώτε και μην παραπονιέστε, ότι δε χάνετε βάρος ενώ τρώτε υγιεινά φαγητά. Όσο περισσότερο χρωματιστό και φανταχτερό είναι ένα κουτί δημητριακών τόσο πιο ύποπτο είναι να περιέχει εξευγενισμένους σπόρους και συνθετικά χημικά πρόσθετα. Ελέγξτε τις ετικέτες προτού επιλέξετε.

Προϊόντα από σιτάρι ολικής αλέσεως που υποτίθεται ότι βοηθάνε στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Πολλές φορές τα προϊόντα από σιτάρι ολικής αλέσεως δεν παρασκευάζονται από σιτάρι ολικής αλέσεως αλλά περιέχουν χρωστικές. Πιθανόν μάλιστα να έχουν παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με το λευκό ψωμί.

Ντρέσινγκ σαλατών

Τα ντρέσιγκ των σαλατών περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τρανς λιπαρών τεχνητών χημικών συστατικών και φυτικά έλαια. Είναι εύλογο το ερώτημα: μα τα φυτικά έλαια δεν προέρχονται από φυτά και τα φυτά δεν είναι υγιεινά; Η απάντηση είναι απλή. Τα φυτικά έλαια δεν είναι τόσο εύγευστα ενώ τα ντρέσινγκ που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τις σαλάτες έχουν τέλεια γεύση.

Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά χάρη σε όλα τα πρόσθετα χημικά που ενισχύουν τη γεύση αλλά δεν κάνουν καλό στην υγεία. Δοκιμάστε να φάτε τη σαλάτα σας χωρίς ντρέσινγκ.

Μαργαρίνη

Αντί για βούτυρο ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μαργαρίνης ως πιο υγιεινή. Τι είναι όμως η μαργαρίνη; Δεν είναι φαγητό, αλλά περιέχει χημικά και εξευγενισμένα έλαια που δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι υγιεινό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share