Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Μούχλιασε το ψωμί στο ψυγείο; Αν κόψεις μόνο το χαλασμένο σημείο τότε θα...

Προσοχή!

4 Αυγούστου 2020 07:30
Μούχλιασε το ψωμί στο ψυγείο; Αν κόψεις μόνο το χαλασμένο σημείο τότε θα...
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Βρήκες το ψωμί σου μουχλιασμένο σε ένα σημείο του και πιστεύεις ότι αν απλά αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι μπορείς άνετα να απολαύσεις το υπόλοιπο; Μέγα λάθος! Φυσικά δεν μιλάμε για ένα ψωμί που έχει απλά ξεραθεί ή μπαγιατέψει αυτό τρώγεται με άνεση, δείτε εδώ πώς θα το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή και θα φαίνεται σαν μόλις να βγήκε από το φούρνο.

Σύμφωνα με το Science Insider δεν είναι ποτέ ασφαλές να τρώμε το ψωμί που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Κι αυτό γιατί η μούχλα είναι μύκητας, που έχει μεν ένα εμφανές τμήμα, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει ένα μεγάλο υπόγειο «δίκτυο» ριζών που είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν η μούχλα έχει πια σχηματίσει εμφανείς αλλοιώσεις επάνω στο ψωμί, αυτό που βλέπουμε είναι τα λεγόμενα σποράγγεια του μύκητα. Κάθε σποράγγειο απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια κι έτσι, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις με τα μάτια σου, στην πραγματικότητα ολόκληρη η συσκευασία του ψωμιού έχει μολυνθεί με τον μύκητα.

Αν αποφασίσεις τελικά να φας το αλλοιωμένο ψωμί, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο. Αν και μπορεί να είσαι συμφιλιωμένος με τους μύκητες και να τρελαίνεσαι για μανιτάρια ή ροκφόρ, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, μπορεί πολλά είδη μυκήτων και μούχλας είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, κάποια άλλα όμως μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ενοχλήσεις όπως μια αλλεργία έως και θανατηφόρες επιπλοκές.

Και επειδή τα είδη μούχλας που εμφανίζονται στα τρόφιμα είναι πολλά και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ποιο έχει εμφανιστεί στο ψωμί σου. Επομένως, η πιο ασφαλής λύση είναι απλώς να πετάξεις το μουχλιασμένο ψωμί και να αγοράσεις ένα φρέσκο.

Το βίντεο του Science Insider για το μουχλιασμένο ψωμί:

Φοβερό: Έτσι μπορείς να κάνεις πεντανόστιμο το μπαγιάτικο ψωμί και να το βάλεις σε κάθε φαγητό

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να μετατρέψετε σε κρουτόν το μπαγιάτικο ψωμί; Κόβετε το μπαγιάτικο ψωμάκι σε φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Τα ψήνετε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έτοιμα! Αν θέλετε να τα κάνεις πιο πικάντικα, πριν τα φουρνίσετε μπορετε να τα περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό. Μπορετε ακόμα τα τρίψετε με σκόρδο. Τα ανακατεύετε, τα αδειάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε.

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει...

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share