Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Τρώτε ντομάτες με ελαιόλαδο; Αυτό θα συμβεί στο σώμα σας

Το γνωρίζατε;

2 Ιουλίου 2020 10:48
Τρώτε ντομάτες με ελαιόλαδο; Αυτό θα συμβεί στο σώμα σας
Από Δανάη Πάλμου

Συνδυάζετε και εσείς ελαιόλαδο με ντομάτα σε καθημερινή βάση; Είναι ένας συνδυασμός, που ειδικά εμείς οι Έλληνες αγαπάμε πολύ. Τι μπορεί να συμβεί όμως στο σώμα;

Ουκ ολίγες φορές, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως το ελαιόλαδο θεωρείται «υπερτροφή», ειδικά όταν συνδυάζετε, και ένας ακόμα μαγικός συνδυασμός είναι και αυτός με το λεμόνι. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η κατανάλωση ελαιόλαδου, συμβάλει στην αύξηση της καλής χοληστερίνης και ταυτόχρονα στη μείωση της κακής.

Τι συμβαίνει όμως όταν όταν το ελαιόλαδο συνδυάζεται με ντομάτα;

Έρευνα του 2000 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine έδειξε ότι το ελαιόλαδο αύξησε την αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου στις ντομάτες. Γεγονός που ο συνδυασμός των 2 δημιουργούν την τέλεια υπερτροφή και σημαντικό σύμμαχο και φίλο της υγείας μας.

Βάζετε τη σάλτσα ντομάτας στο φούρνο μικροκυμάτων; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Η αλήθεια είναι πως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι από τις πιο χρήσιμες ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αφού μας χαρίζει μια ευκολία στο να ζεστάνουμε το φαγητό μας ή ακόμη και να μαγειρέψουμε πολλά φαγητά εκεί. Όμως είναι μερικά υλικά και τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στα μικροκύματα, όπως για παράδειγμα τα αυγά, δείτε εδώ το λόγο.

Ένα ακόμη υλικό που είναι απαγορευτικό για το φούρνο μικροκυμάτων είναι η ντομάτα και συγκεκριμένα η σάλτσα ντομάτας. Αναρωτιέστε γιατί; Να η απάντηση.

Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο και μετά στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου.

σάλτσα ντομάτας μικροκύματα

3+1 περιπτώσεις που η ντομάτα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία

Μπορεί η ντομάτα να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά - κυρίως για το καλοκαίρι - και να μπαίνει σε πολλά φαγητά, αλλά και φυσικά στην αγαπημένη μας χωριάτικη, όμως ορισμένες φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ωστόσο, φάτε ντομάτα για πρωινό και χαρίστε στον οργανισμό σας κάτι μοναδικό!

Δείτε παρακάτω τις 4 περιπτώσεις:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν. Η περίσσεια του λυκοπενίου στο σώμα μπορεί να σας προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, διάρροια / δυσκοιλιότητα, ναυτία και φούσκωμα που είναι συμπτώματα του IBS. Η σοβαρότητα ποικίλει μεταξύ των ατόμων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ντομάτας μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από μια ασταθής αίσθηση καψίματος στην περιοχή του θώρακα. Η κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών τροφίμων προκαλεί επίσης παλινδρόμηση. Αν έχετε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος για περισσότερο από μία εβδομάδα ή δύο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ντομάτας είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, φλύκταινες, φυσαλιδώδες έκζεμα με ερεθισμό του δέρματος και σοβαρό κνησμό.

Επιδείνωση της ημικρανίας

Εάν έχετε προβλήματα οξείας ή χρόνιας ημικρανίας, οι ντομάτες είναι ένα μεγάλο "ΟΧΙ" για εσάς. Ακόμη και εδώ ο ένοχος είναι το υπερβολικό λυκοπένιο. Συνιστάται μετριοπάθεια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share