Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Ελαιόλαδο: Ποιά είναι τα οφέλη του για την υγεία του ανθρώπου; Προσοχή!

Δώστε βάση!

28 Μαΐου 2020 08:38
Ελαιόλαδο: Ποιά είναι τα οφέλη του για την υγεία του ανθρώπου; Προσοχή!
Αρθρογράφος: Σοφία Φυρογένη
ΣΟΦΙΑ ΦΥΡΟΓΕΝΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό, ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κάθε οργανισμού. Ωστόσο, ξέρετε ποια είναι τα οφέλη του αναλυτικά;

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του ελαιόλαδου, σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις. Πριν προχωρήσετε στα οφέλη του ελαιόλαδου, δείτε εδώ τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν πιο έξυπνοι.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου;

Πάμε όμως στο θέμα μας. Σήμερα, 3000 χρόνια μετά, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγιών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροζωία. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι το ελαιόλαδο είναι ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στην:

  • Μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) στο αίμα
  • Διατήρηση των επιπέδων της "καλής" χοληστερόλης (HDL) στο αίμα
  • Καλύτερη λειτουργία του εντέρου
  • Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από την καρδιακή νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
  • Μείωση του γαστρικού χυμού
  • Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
  • Ισορροπία της τιμής του σακχάρου (δείτε εδώ τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε σάκχαρο) και στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών
  • Πρόληψη του καρκίνου
  • Αναζωογονήση του δέρματος

Το ελαιόλαδο σου έχει σκούρο πράσινο χρώμα; Αυτό σημαίνει ότι...

Η χώρα μας είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου και φημίζεται για αυτό. Ελαιόλαδο παράγουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες για τις οποίες παίζει ρόλο κυρίως το μέρος και οι καιρικές συνθήκες. Βάσει αυτών των δεδομένων λοιπόν κυκλοφορούν και διάφορα είδη ελαιολάδου, άλλα πιο απαλά, αλλά πιο έντονα και με διαφοροποιήσεις στο χρώμα τους. Τι σημαίνει λοιπόν αν το ελαιόλαδο σας έχει σκούρο πράσινο χρώμα;

Το ελαιόλαδο με έντονο πράσινο χρώμα είναι το λεγόμενο αγουρέλαιο και παράγεται κυρίως σε νότιες περιοχές. Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο λάδι και όσο έντονη κι αν είναι η γεύση του, ένα τέτοιο λάδι σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για τηγάνισμα. Αν και οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα στο τηγάνισμα να αποφεύγεται η χρήση ελαιολάδου (δείτε εδώ το λόγο), αν επιμένετε τότε καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε ένα αγουρέλαιο. Ποιος ο λόγος;

ελαιόλαδο χρώμα

Ένα τέτοιου τύπου λάδι τηγανίζοντας θα αποκτήσει ακόμη πιο έντονη γεύση με αποτέλεσμα το φαγητό σας να καταλήξει με μια πικρή και μεταλλική γεύση. Αν έχετε λοιπόν στην κατοχή σας ένα τέτοιου τύπου ελαιόλαδο τότε καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share