Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βάζετε ντομάτα στο τοστ σας; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

26 Μαΐου 2020 07:17
Βάζετε ντομάτα στο τοστ σας; Σταματήστε το αμέσως!

Το πιο συνηθισμένο σνακ για πρωινό είναι το κλασσικό τοστ. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και προσθέτουν διάφορα έξτρα υλικά, ένα εξ αυτών και η ντομάτα. Αυτή η προσθήκη είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας και ειδικά όταν μιλάμε για πρωινό γεύμα. Γιατί είναι όμως λάθος;

Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό (για πολλούς φρούτο) γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, δυστυχώς όμως είναι πολλές οι φορές που είτε με λάθος μεταχείριση είτε με λάθος αποθήκευση την κάνουμε να χάνει τη δράση της, για παράδειγμα, ένα λάθος που κάνουμε και δεν το γνωρίζαμε είναι να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το ξανακάνετε.

Ψήνοντας την ντομάτα μέσα στο τοστ μας, χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά της και εκτός αυτού η ψημένη φλούδα της είναι πολύ πιο δύσπεπτη και είναι ό, τι χειρότερο καθώς καταναλώνοντας ένα τέτοιο γεύμα για πρωινό κι αφού το στομάχι μας έχει παραμείνει άδειο για πόσες ώρες το πιο πιθανό είναι να μας προκαλέσει φούσκωμα ή καούρες. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να φάτε ένα ζεστό και τραγανό τοστ, αποφύγετε να προσθέσετε ντομάτα και μείνετε σε πιο κλασσικές και απλές επιλογές.

Βάζετε πελτέ ντομάτας στα κοκκινιστά σας; Σταματήστε το αμέσως!

Ο πελτές ντομάτας είναι ένα από τα βασικότερα υλικά όταν φτιάχνουμε κοκκινιστά φαγητά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Δίνει παραπάνω ένταση και γεύση στο φαγητό μας και πολλές φορές βοηθάει και στην πυκνότητα της σάλτσας. Κι όμως, είναι λάθος να συμπληρώνουμε στη σάλτσα μας πελτέ. Γιατί όμως;

Η προσθήκη του πελτέ σε υγρό όπως ζωμό, κρασί ή νερό δεν δίνει στην ευκαιρία τη σάλτσα να ασκήσει την συμπυκνωμένη γεύση της . Επουδενί δεν τον προσθέτουμε όταν έχουν μπει τα υγρά υλικά στο σκεύος μας.

Σε οποιαδήποτε συνταγή μπορείτε να προσθέσετε πελτέ ντομάτας. Αυτό το κόλπο σας επιτρέπει να ενισχύσετε τα πιάτα με βάση την τεχνική του σοταρίσματος, όπως ακριβώς κάνουμε για τα αρωματικά υλικά (σκόρδο και κρεμμύδια). Τι πιο απλό όμως από το να φτιάξετε μια τέλεια σπιτική και χειροποίητη σάλτσα; Δείτε εδώ την τέλεια συνταγή για να έχετε πάντα έτοιμη και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Πρέπει λοιπόν να “μαγειρέψετε” τον πελτέ ντομάτας για να τον καραμελώσετε και να βγάλει όλη τη γεύση του και τα αρώματά του στο φαγητό. Αυτό συμβαίνει αν το προσθέσετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μαζί με τα βότανα και τα μπαχαρικά σας, αφού πρώτα τα μαγειρέψετε.

Έτσι, εάν η συνταγή λέει να σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να προσθέσετε το σκόρδο, σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσετε τον πελτέ ντομάτας. Χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά για να σκουρύνει στο χρώμα και να απελευθερώσει τη γεύση του. Μην προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας όταν σοτάρετε τα κρεμμύδια σας, γιατί θα καεί και τα κρεμμύδια δεν θα έχουν την ευκαιρία να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share