Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

24 Μαΐου 2020 07:47
Βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο; Σταματήστε το αμέσως!
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Οι ντομάτες αυτή την εποχή ευδοκιμούν ιδιαίτερα και τι καλύτερο όταν έξω οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη να φάμε μια δροσερή σαλάτα με ντομάτα. Μπορεί όλοι μας να θεωρούμε πως το κατάλληλο μέρος αποθήκευσης για τις ντομάτες είναι το ψυγείο αλλά όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τους δικούς αυτή είναι μια λάθος συνήθεια που ακολουθούμε και "καταστρέφουμε" τις ντομάτες.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουμε σχετικά με τις ντομάτες, δείτε εδώ τι είναι αυτό που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση. Για ποιο λόγο όμως είναι λάθος κίνηση να βάλουμε τις ντομάτες μας στο ψυγείο;

ντομάτες ψυγείο

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ντομάτες όπως και μερικά ακόμη φρούτα και λαχανικά δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών αφού έτσι αναστέλλονται τα ένζυμα που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεύσης τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε το μανάβικο της γειτονιάς σας ξέρετε τι πρέπει να κάνετε με τις ντομάτες που θα αγοράσετε.

Βάζετε πελτέ ντομάτας στα κοκκινιστά σας; Σταματήστε το αμέσως!

Ο πελτές ντομάτας είναι ένα από τα βασικότερα υλικά όταν φτιάχνουμε κοκκινιστά φαγητά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Δίνει παραπάνω ένταση και γεύση στο φαγητό μας και πολλές φορές βοηθάει και στην πυκνότητα της σάλτσας. Κι όμως, είναι λάθος να συμπληρώνουμε στη σάλτσα μας πελτέ. Γιατί όμως;

Η προσθήκη του πελτέ σε υγρό όπως ζωμό, κρασί ή νερό δεν δίνει στην ευκαιρία τη σάλτσα να ασκήσει την συμπυκνωμένη γεύση της . Επουδενί δεν τον προσθέτουμε όταν έχουν μπει τα υγρά υλικά στο σκεύος μας.

Σε οποιαδήποτε συνταγή μπορείτε να προσθέσετε πελτέ ντομάτας. Αυτό το κόλπο σας επιτρέπει να ενισχύσετε τα πιάτα με βάση την τεχνική του σοταρίσματος, όπως ακριβώς κάνουμε για τα αρωματικά υλικά (σκόρδο και κρεμμύδια). Τι πιο απλό όμως από το να φτιάξετε μια τέλεια σπιτική και χειροποίητη σάλτσα; Δείτε εδώ την τέλεια συνταγή για να έχετε πάντα έτοιμη και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

πελτές ντομάτας

Πρέπει λοιπόν να “μαγειρέψετε” τον πελτέ ντομάτας για να τον καραμελώσετε και να βγάλει όλη τη γεύση του και τα αρώματά του στο φαγητό. Αυτό συμβαίνει αν το προσθέσετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μαζί με τα βότανα και τα μπαχαρικά σας, αφού πρώτα τα μαγειρέψετε.

Έτσι, εάν η συνταγή λέει να σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να προσθέσετε το σκόρδο, σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσετε τον πελτέ ντομάτας. Χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά για να σκουρύνει στο χρώμα και να απελευθερώσει τη γεύση του. Μην προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας όταν σοτάρετε τα κρεμμύδια σας, γιατί θα καεί και τα κρεμμύδια δεν θα έχουν την ευκαιρία να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share