Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τρώτε πατάτες μαζί με κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Προσοχή!

18 Μαΐου 2020 08:35
Τρώτε πατάτες μαζί με κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Όταν ακούμε κρέας με πατάτες κατευθείαν στο μυαλό μας έρχεται Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι με πλούσιο γεύμα. Σίγουρα σε όλους αρέσει αυτός ο συνδυασμός, μήπως όμως δεν είναι το θρεπτικός όσο νομίζουμε;

Ο συνδυασμός του αμύλου με την πρωτεΐνη είναι ότι χειρότερο για το στομάχι μιας και το άμυλο απαιτεί ένα αλκαλικό πεπτικό μέσο για την πέψη και η πρωτεΐνη ένα οξύ.

Αφού λοιπόν δεν παρέχεται τίποτα από τα δύο τότε η τροφή παραμένει κολλημένη στο στομάχι και το πιο πιθανό είναι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αρχίσουν οι ενοχλήσεις όπως: τυμπανισμός, καούρες ή αέρια. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος διατροφικός συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να ρίχνετε ρίγανη στη ντομάτα.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ένα λαχταριστό κρέας συνδυάστε το καλύτερα με αμυλώδη λαχανικά, όπως: σπαράγγια, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσινα φασολάκια, φυλλώδη χόρτα, κολοκυθάκια.

Θαυματουργές πατάτες - Εξοντώνουν τον καρκίνο!

Με ποιον τύπο καρκίνου συνδέονται οι πατάτες και γιατί κρίνονται απαραίτητες για την υγεία; Αποτελέσματα μιας νέα έρευνας είναι σοκαριστικά και δεν θα τα είχατε ποτέ φανταστεί.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσε να μειωθεί με την κατανάλωση πολύχρωμων τροφών, όπως είναι ο συνδυασμός από μοβ πατάτες, μπρόκολα και κόκκινα σταφύλια, σύμφωνα με έρευνα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου – Τα πολύχρωμα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που δρουν ευεργετικά στην πρόληψη των όγκων που αναπτύσσονται στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή. Ακόμα υπάρχει και ένα φρούτο, το οποίο εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα, όπως θα διαβάσετε εδώ.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, δήλωσε η επιστημονική ομάδα.

Ο επιστήμονας τροφίμων, Τζεραίμ Βαναμάλα, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι η παρασκευή γευμάτων και σνακ από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων μεγιστοποίησε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που καταπολεμούν την ασθένεια.

Εξήγησε: “Όταν ακολουθούμε διατροφή ‘ουράνιο τόξο’, όπως με κόκκινα σταφύλια, μοβ πατάτες και πράσινο μπρόκολο, δεν παίρνουμε μόνο μία χημική ένωση, αλλά μια ευρεία ποικιλία χημικών ενώσεων που δουλεύουν συνεργατικά σε πολλαπλά μονοπάτια και προκαλούν την αυτοκαταστροφή καρκινικών βλαστοκυττάρων”.
Η μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα χοίρους, που έχουν ένα πεπτικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο, έδειξε ότι οι πατάτες με μοβ σάρκα καταστέλλουν την εξάπλωση των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, ακόμη και ως μέρος μιας διατροφής υψηλής θερμιδικής αξίας.

Η καταστολή συνδέθηκε με τα μειωμένα επίπεδα μιας επιβλαβούς πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6 στις πατάτες, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με τη φλεγμονή και τον σχηματισμό όγκων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, ενισχύουν άλλη πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι οι κοινωνίες που βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικές τροφές τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου από εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας.

Ο καθηγητής Βαναμάλα πρόσθεσε: “Οι λευκές πατάτες μπορεί να περιέχουν χρήσιμες χημικές ενώσεις, αλλά οι μωβ πατάτες έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών ενώσεων (…) Ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερο το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φυτά στο μέλλον”.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share