Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οι τηγανητές πατάτες είναι θεραπευτικές - Μόλις δείτε τι θεραπεύουν θα τρώτε συνέχεια!

Σοκαριστικό

3 Μαΐου 2020 20:55
Οι τηγανητές πατάτες είναι θεραπευτικές - Μόλις δείτε τι θεραπεύουν θα τρώτε συνέχεια!

Ακούγεται περίεργο μιας και οι τηγανητές πατάτες θεωρούνται από τα πιο ανθυγιεινά και παχυντικά φαγητά, αλλά από όσο αποδεικνύεται μπορούν να γίνουν θεραπευτικές.

Θεραπεύουν ένα πρόβλημα που έχουν όλοι οι άνθρωποι στην σύγχρονη ζωή. Δεν είναι άλλο από το στρες. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα με αρουραίους, τους οποίους είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμφάνιζε υπερνατριαιμία, ενώ η δεύτερη είχε φυσιολογικά επίπεδα νατρίου.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέθεσαν και τις δύο ομάδες σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η πρώτη ομάδα που είχε υψηλά επίπεδα αλατιού παρουσίαζε μειωμένη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ συνήλθαν πιο σύντομα από την κατάσταση στρες.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αλάτι το οποίο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στις τηγανιτές πατάτες, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.

Κάθε φορά λοιπόν που τρώμε φαγητά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τηγανητές πατάτες, θέτουμε σε λειτουργία το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του στρες. Μάλιστα έχουμε βρει και τον τρόπο για να μην έχουν πολλές θερμίδες, και θα τον δείτε εδώ.

Βέβαια κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να προκαλέσει διαβήτη και υπέρταση.

Τηγανητές πατάτες - καρκίνος: Το μοιραίο λάθος στο τηγάνισμα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του

Το γνωρίζατε ότι ένα λάθος που κάνουμε όλοι κατά την διάρκεια του τηγανίσματος μπορεί να αποβεί μοιραίο; Μπορεί λοιπόν να λατρεύουμε τις τηγανιτές πατάτες αλλά είναι επικίνδυνες όταν κάνουμε αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.

Το τηγάνισμα ή ψήσιμο αμιλούχων τροφών, όπως το ψωμί και οι πατάτες, για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς παράγεται ακρυλαμίδιο, μία καρκινογόνος ουσία. Μάλιστα οι τηγανιτές πατάτες από τα ταχυφαγεία έχουν 20 έξτρα συστατικά για να διατηρούν την γεύση που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την υγεία.

Σύμφωνα με νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατασκευαστές υποχρεώνονται να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση της ποσότητας ακρυλαμιδίου που προσλαμβάνουν οι καταναλωτές ημερησίως, αλλάζοντας την προετοιμασία των τροφίμων.

Ο νέος κανονισμός απευθύνεται σε εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμιδίου είναι 15-50 μικρογραμμάρια, ανάλογα με το βάρος του καταναλωτή. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης εντόπισε υψηλή ποσότητα ακρυλαμιδίου, που ανέρχεται στα 250-3900 μικρογραμμάρια ανά κιλό τροφίμου, σε τρόφιμα πλουσία σε υδατάνθρακες που είχαν ψηθεί για αρκετή ώρα, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς, το ψωμί και οι φρυγανιές. Η ποσότητα αυτή θεωρείται αρκετά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς προκαλούνται μεταλλάξεις στον οργανισμό.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς προκαλεί τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή και στα γεννητικά όργανα.

Στον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνος, ενώ ο καρκίνος που έχει προκληθεί από αυτή την ουσία, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Ο αγγλικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), συμβουλεύει τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες και το ψωμί, αμέσως μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, για να μειωθεί η πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να καθαρίζονται και να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα, στη συνέχεια να βράζονται και μετά να τηγανίζονται για λίγο και όχι να ξεροψήνονται.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν τηγανιστεί ή ψηθεί για αρκετή ώρα και να προτιμούν το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share