Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτή η μάσκα απαγορεύεται να την φοράτε - Μεγάλη προσοχή

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

30 Απριλίου 2020 10:51
Αυτή η μάσκα απαγορεύεται να την φοράτε - Μεγάλη προσοχή
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για το μπέρδεμα αλλά και όλα όσα ακούγονται με την χρησιμοποίηση της μάσκας ή όχι αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα να εξηγεί χθες στο γιατί τώρα είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς «ψεκάζουν» τον ιό στους γύρω τους!

Για τα τεστ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν τα τεστ… Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, «πήγαμε καλά στην ιχνηλάτηση, είναι μια δύσκολη διαδικασία που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους για 100, 200 ή 1.000 ανθρώπους η ιχνηλάτηση είναι εύκολη για 30.000 οι μισοί πολίτες θα πρέπει να ιχνηλατούν τους άλλους μισούς».

Υφασμάτινες vs ιατρικές: Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα; (Video)

Οι μάσκες γίνονται από τη Δευτέρα υποχρεωτικές. Είναι όμως όλες το ίδιο κατάλληλες, υφασμάτινες και ιατρικές; Συγκεκριμένα, σ' αυτά τα μέρη θα είναι υποχρεωτική η χρήση της αλλιώς πρόστιμο 150 ευρώ

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.

Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου. Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share