Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή με τις πατάτες! Μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον οργανισμό

Δώστε βάση

9 Μαρτίου 2020 11:35
Προσοχή με τις πατάτες! Μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον οργανισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πατάτα είναι από τα αγαπημένα πιάτα όλων των ανθρώπων παγκοσμίως και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Πώς μπορεί όμως να βλάψει την υγεία;

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C. Μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρος, αν ακολουθήσετε πιστά την δίαιτα με βασικό συστατικό προφανώς την πατάτα, που μπορείτε να δείτε εδώ.

Υπάρχει ωστόσο μία συνθήκη που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από αγαπημένη λιχουδιά σε δηλητήριο για τον οργανισμό. Για αυτό πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που επιλέγετε!

Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την Καρολάιν Γρίγκ, λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης (η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Μπορείτε, φυσικά, να καθαρίσετε τις πατάτες και να πετάξετε τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.

Η Wright συμβουλεύει αντί να τις καταναλώσετε, να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα και να απολαύσετε τις νέες πατάτες που θα σας δώσουν.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share