Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

9+1 ελληνικές υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και ωφελούν το πεπτικό σύστημα με φυσικό τρόπο

Ποιες είναι;

28 Φεβρουαρίου 2020 19:01
9+1  ελληνικές υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και ωφελούν το πεπτικό σύστημα με φυσικό τρόπο

Πρόκειται για τροφές, οι οποίες προέρχονται από την ελληνική γη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό, διότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα υγείς

Αναλυτικότερα, όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τις υπερτροφές:

1. Ελαιόλαδο: Η σημαντικότερη ελληνική υπερτροφή είναι χωρίς αμφιβολία το ελαιόλαδο. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Πλούσιο όμως και σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και πολυφαινόλες, έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι φάρμακο για το γαστρεντερικό και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Τα φύλλα της ελιάς θεωρούνται επίσης υπερτροφή καθώς το εκχύλισμά τους βοηθάει στη μείωση της πίεσης και του σακχάρου.

2. Δίκταμο: Το εν λόγω φαρμακευτικό φυτό ανακουφίζει από το βήχα λόγω κρυολογήματος, τις γαστρεντερικές διαταραχές και τις μικρές φλεγμονές.Το δίκταμο έχει αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές.

3. Τσάι του βουνού: Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση και θεωρείται ότι αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

4. Μέλι: Είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες και θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.

5. Χαρούπι: Το χαρούπι είναι ένας καρπός πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε ασβέστιο. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καταπολεμά το βήχα και είναι ευεργετικό για το έντερο. Είναι πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το χαρούπι ήταν το γλυκό της κατοχής κι αυτό γιατί η γεύση αλλά και το χρώμα του θυμίζουν σοκολάτα.

6. Κρόκος Κοζάνης: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και Β12, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένια, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι ευεργετικός για το στομάχι, τα μάτια, τα νεφρά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

7. Ξηροί καρποί: Τα φυστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα φυστίκια Αιγίνης συγκαταλέγονται επάξια στα ελληνικά υπερτροφιμα αφού μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Προστατεύουν την υγεία των ματιών, του δέρματος, των μαλλιών και των νεύρων.

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Περιέχουν σελήνιο, βιταμίνες Α και Β, κάλιο και σίδηρο. Επίσης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Προστατεύουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιοπάθεια.

8. Ρόδι: Φάρμακο για την καρδιοπάθεια και την υπέρταση. Γεμάτο βιταμίνες C , K, πλούσιο σε φολικό οξύ και κάλιο. Επιδρά ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, βακτηριακής λοίμωξης και παχυσαρκίας.

9. Μαστίχα Χίου: Είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου. Γνωστή και ως το δάκρυ του μαστιχόδεντρου. Θεωρείται επίσημα φυσικό φαρμακευτικό προϊόν και παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Χίου. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης ενώ προλαμβάνει το έλκος στομάχου και τη νόσο του Crohn.

Είναι ευεργετική για τη στοματική υγεία και το δέρμα. Έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προστατεύει τα αγγεία και τα διατηρεί υγιή. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών του δέρματος και στη δυσπεψία.

10. Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι: Είναι ευεργετικό για τα οστά, τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β, D και πρωτεΐνες. Περιέχει πολύτιμα βακτήρια που έχουν θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα.

Γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που εμφανίζουν μερική δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτά και άλλα πολλά μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική μας γη. Τολμήστε να δοκιμάσετε και να θωρακίσετε την υγεία σας με αγνά προϊόντα που λειτουργούν ως υπερτροφές για τον οργανισμό μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share