Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

13+1 φρούτα και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα!

Εσύ τα γνώριζες;

27 Φεβρουαρίου 2020 14:28
13+1 φρούτα και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί βιαζόμαστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα από πολλά φρούτα και λαχανικά χωρίς να σκεφτούμε πως και η φλούδα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και πολλές φορές περισσότερες από ολόκληρο το φρούτο. Ωστόσο, αν προσέχετε τη διατροφή σας και η ημερήσια κατανάλωση σας σε φρούτα και λαχανικά, δείτε εδώ ποια φρούτα έχουν την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 14 φρούτα και λαχανικά που θα ήταν καλύτερο να καταναλώνουμε με τη φλούδα τους τόσο για να απορροφήσουμε καλύτερα τις βιταμίνες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά τους αλλά για να βοηθήσουμε το στομάχι μας.

  • 1. Ροδάκινα: Τα ροδάκινα περιέχουν χλωρογενικό οξύ, ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, καθώς προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η κατανάλωση μόνο της σάρκας του ροδάκινου μειώνει την λήψη αντιοξειδωτικών κατά 13-48%.
  • 2. Αγγούρι: Η φλούδα του αγγουριού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, θρεπτικά συστατικά και βήτα-καροτένιο. Η κατανάλωση του αγγουριού με την φλούδα, βελτιώνει την υγεία των οστών και την όραση, προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων και τη δυσκοιλιότητα.
  • 3.Μελιτζάνα: Η σάρκα της μελιτζάνας περιέχει νερό σε ποσοστό 92%, ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά της, φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και μαγνήσιο βρίσκονται στη φλούδα.
  • 4. Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βιταμίνη C που μειώνει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας την υγεία των κυττάρων.
  • 5. Κολοκύθι: Όπως η μελιτζάνα, έτσι και το κολοκύθι, περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του στην φλούδα, καθώς η περιεκτικότητα του σε νερό ανέρχεται σε 95%.
  • 6. Ακτινίδια: Η φλούδα από τα ακτινίδια περιέχει βιταμίνη C και μάλιστα είναι βρώσιμη. Η κατανάλωσή της τριπλασιάζει την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνει ο οργανισμός.
  • 7. Μούρα: Τα μούρα περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως στον φλοιό τους. Η ρεσβερατρόλη, παράγεται με φυσικό τρόπο και δρα ως φυσικό αντιβιοτικό.
  • 8. Μήλα: Η φλούδα του μήλου, περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κουερσετίνη. Η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.
  • 9. Κεράσια: Τα κεράσια οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα τους. Η φλούδα των κερασιών είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, περιέχει βιταμίνη C, φολικό οξύ, ενώ η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην εξισορρόπηση της μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο.
  • 10. Αχλάδια: Η φλούδα των αχλαδιών, είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό κερσετίνη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell υπάρχουν ενδείξεις ότι προλαμβάνει την νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • 11. Πατάτα : Η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο και φολικό οξύ. Αντί να απομακρύνετε την φλούδα πριν το μαγείρεμα, καθαρίστε την με μια βούρτσα πλυσίματος λαχανικών και χρησιμοποιήστε την ολόκληρη.
  • 12. Σταφύλια: Η φλούδα του σταφυλιού περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σχέση με το υπόλοιπο φρούτο.
  • 13. Βερίκοκα: Η φλούδα τους περιέχει μεγάλα ποσοστά πηκτίνης, βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς.
  • 14.Ντομάτες: Η φλούδα της ντομάτας περιέχει ναρινγενίνη, μια ένωση που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνο του προστάτη και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share