Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Αν έχετε μούχλα στο σπίτι σας τότε... κινδυνεύετε άμεσα!

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία σας που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα;

23 Νοεμβρίου 2019 13:50
Αν έχετε μούχλα στο σπίτι σας τότε... κινδυνεύετε άμεσα!

Η μούχλα που επιμένει σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας καθιστά σε άμεσο κίνδυνο! Ειδικά αυτή την εποχή που έχει υγρασία η ανάπτυξη της είναι ραγδαία!

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία σας;

Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται, εξαιτίας της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους, είναι κυρίως οι αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, αλλά μόνον δέκα από αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας – συνήθως ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Η μούχλα απειλεί περισσότερο την υγεία των κατωτέρω ομάδων ανθρώπων:

–όσοι υποφέρουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού

–όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι

–οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας & τα βρέφη, νήπια και γενικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Τα σπόρια από κάποιες μούχλες (π.χ. Ασπέργιλος flavus, αφρικάνικος ασπέργιλος κτλ.) είναι εξαιρετικά τοξικά, υπήρξαν δε, υπεύθυνα για πολλούς θανάτους, με πιο γνωστό αυτούς των αρχαιολόγων στον Τάφο του Φαραώ. Τότε επειδή η αιτία ήταν άγνωστη, τους απέδωσαν στην κατάρα του Φαραώ.

Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μούχλα που αναπτύσσεται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες.

9 επικίνδυνα σημάδια στα χέρια που προειδοποιούν για πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Μεγάλη προσοχή στο νο.6!

Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση. Η ασπεργίλλωση προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με κοκκιοκυτταροπενία, οξεία λευχαιμία, ή λέμφωμα. Χτυπά συνήθως τους πνεύμονες (90%), αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα. Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.

Κοιμάστε μήπως σε πουπουλιένο πάπλωμα; Τεράστια προσοχή, κινδυνεύετε!

Τεράστια προσοχή αν κοιμάστε σε πουπουλιένο πάπλωμα! Κινδυνεύει η υγεία σας! Ο ύπνος είναι από τα βασικότερα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει να ρισκάρουμε! Σκωτσέζοι γιατροί κατέγραψαν ένα κρούσμα «πνεύμονα πουπουλένιου παπλώματος», δηλαδή μια αναπνευστική φλεγμονή που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης από τα φτερά του κλινοσκεπάσματος. Αν φοράτε τις πυτζάμες σας πάνω από 2 βράδια αλλάξτε τες αμέσως! Δείτε τι μπορεί να συμβεί!

Η έρευνα όμως διαπίστωσε ότι η μορφή «πνευμονίτιδος εξ υπερευαισθησίας», στην πραγματικότητα είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μήπως ήρθε η ώρα να τα πετάξετε και να πάρετε άλλα παπλώματα;

Στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται η νυχτερινή εφίδρωση, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια ενώ οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η επανειλημμένη έκθεση στα πούπουλα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στους πνεύμονες. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νόσημα είναι αρκετά σπάνιο και ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να πετάξει μαξιλάρια και πουπουλένια παπλώματα. Καλό είναι όμως να ελέγχει αν εμφανίζει συμπτώματα μετά τη χρήση πουπουλένιων κλινοσκεπασμάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο καθηγητής Οουεν Ντέμσι, πνευμονολόγος και συντάκτης της μελέτης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο Βικτόρια και στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Αμπερντίν, παρότι δεν κάπνιζε,για μήνες υπέφερε από δύσπνοια, κόπωση και γενικώς δεν ένιωθε καλά.

Κοιμάσαι από αριστερά ή δεξιά; Μάθε ποια είσαι η σωστή πλευρά! (photo)

Αρχικά, διαγνώστηκε με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά έπειτα από μια πρόσκαιρη βελτίωση τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν.

«Δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει για περισσότερο από λίγα λεπτά και διαρκώς ένιωθε σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει. Προκειμένου να ανεβεί τις σκάλες για να πάει στο κρεβάτι του χρειαζόταν 30 λεπτά, καθώς κατάφερνε να ανεβεί μόνο δύο σκαλοπάτια τη φορά και αμέσως χρειαζόταν ξεκούραση», αναφέρεται στην έκθεση. Στην αιματολογική εξέτασή τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share