Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε προϊόντα υγιεινής του γυναικείου κόλπου!

Μεγάλη προσοχή!

21 Οκτωβρίου 2019 11:48
Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε προϊόντα υγιεινής του γυναικείου κόλπου!

Μελέτη εντόπισε έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της χρήσης κολπικών καθαρτικών και υψηλότερων συγκεντρώσεων της πτητικής οργανικής ένωσης 1,4-διχλωροβενζόλιο (DCB) στο αίμα των γυναικών! Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα υγιεινής του κόλπου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε πιθανώς επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women’s Health.

Δείτε επίσης: Κολπίτιδα: Γιατί απασχολεί πολλές γυναίκες; Πως αντιμετωπίζεται;

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan εξέτασε τον συσχετισμό μεταξύ της χρήσης προϊόντων γυναικείας υγιεινής και των επιπέδων των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) στο αίμα των γυναικών.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.432 γυναικών ηλικίας 20-49 ετών από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής 2001-2004 των ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση που έκαναν σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως ταμπόν, σερβιέτες, κολπικά καθαρτικά, σπρέι, πούδρες και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα παλινδρόμησης για να εκτιμήσουν τις ποσοστιαίες αλλαγές στη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων στο αίμα προκειμένου να δείξουν αν υπήρχε δοσοεξαρτώμενη σχέση. Μεταξύ των χημικών που αναλύθηκαν ήταν οκτώ πτητικές οργανικές ενώσεις: βρωμοφόρμιο, βρωμοδιχλωρομεθάνιο, βενζόλιο, χλωροφόρμιο, διβρωμοχλωρομεθάνιο, 1,4-διχλωροβενζόλιο (DCB) και αιθυλοβενζόλιο.

Προσοχή: Επικίνδυνες ουσίες σε προϊόντα υγιεινής του γυναικείου κόλπου!

Εκτός από τη σχέση μεταξύ των κολπικών καθαρτικών και των επιπέδων DCB, οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση πούδρας τον προηγούμενο μήνα σχετιζόταν σημαντικά με υψηλότερες συγκεντρώσεις αιθυλοβενζολίου.

Αναδείχθηκε, λοιπόν, ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της χρήσης κολπικών καθαρτικών και υψηλότερων συγκεντρώσεων της πτητικής οργανικής ένωσης 1,4-διχλωροβενζόλιο (DCB) στο αίμα. Μάλιστα, επειδή οι έγχρωμες γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη χρήση τέτοιων προϊόντων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η κατηγορία γυναικών βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στις χημικές ουσίες και τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν προϊόντα καθαρισμού του κόλπου δύο ή περισσότερες φορές τον μήνα είχαν 81% υψηλότερες συγκεντρώσεις από εκείνες που δε χρησιμοποιούσαν ποτέ, ενώ για όσες τα χρησιμοποιούσαν περιστασιακά (μία φορά τον μήνα) το ποσοστό των συγκεντρώσεων έφτανε στο 18%.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι χημικά που χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών και οι βαφές. Κάποια από αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά συμπτώματα, καρκίνους, νευρολογικές διαταραχές, όπως επίσης και επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

«Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, καλό θα ήταν οι γυναίκες να ακολουθούν τις συστάσεις των γυναικολόγων και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα», όπως τονίζει η Νίνγκ Ντινγκ, υποψήφια διδάκτωρ επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ πολλές γυναίκες ανησυχούν για τη διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων ή του επιπέδου του pH στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην τοξικότητα αυτών των χημικών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες πραγματοποιούν νέα μελέτη στην οποία εξετάζουν περισσότερα από 100 προϊόντα γυναικείας υγιεινής, παρακολουθώντας 30 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης τέτοιων προϊόντων και των επιπέδων VOCs στα ούρα τους.

8 σημάδια που δείχνουν ότι ο κόλπος σας δεν είναι υγιής! Αυτά είναι τα 11 πράγματα που πρέπει να κάνετε γι’αυτό!

Αυτά είναι τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι ο κόλπος σας δεν είναι υγιής...

Ένας υγιής κόλπος είναι κάτι που πρέπει να φροντίσει κάθε γυναίκα. Ένας υγιής κόλπος είναι κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε γυναίκα.

Ο υγιής κόλπος είναι όξινος και έχει υψηλές ποσότητες χρήσιμων βακτηρίων για να διατηρήσει ισορροπημένες τιμές pH και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων. Μια μικρή ποσότητα υγρών είναι επίσης ένα σημάδι ενός υγιούς κόλπου. Η διαταραχή των φυσιολογικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Προειδοποίηση και συμπτώματα ενός μη-υγιή κόλπου:

– Κνησμός και καύση στον κόλπο και το αιδοίο

– Έκκριση μεγάλης ποσότητας υγρών

– Φλεγμονή και επώδυνη βλεννογόνο

– Κακή εμφάνιση με σημάδια βλάβης στον κόλπο

– Άσχημη μυρωδιά

– Αιμορραγία, ειδικά μετά το σεξ

– Ξηρός κόλπος

κόλπος

Μπορείτε να κρατήσετε τον κόλπο σας υγιή αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

Διατηρήστε την ισορροπία του pH χωρίς να πλυθείτε

Το ντους είναι επιβλαβές για τον κόλπο. Παρεμβάλλεται στις τιμές του pH μειώνοντας την οξύτητά του και καθιστώντας τον ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα κανονικά επίπεδα pH κυμαίνονται μεταξύ του 3,8 και του 4,5. Αν ο κόλπος σας μυρίζει ισχυρά επισκεφθείτε έναν γιατρό, διότι το μπάνιο θα καλύψει μόνο τη μυρωδιά και δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό

Το γρήγορο φαγητό εμποδίζει την ισορροπία του pH. Η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες και τα ποτά φρούτων μπορούν να προκαλέσουν ζυμομύκητες.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα είναι απαραίτητα εάν θέλετε έναν υγιή κόλπο και σώμα. Το Γιαούρτι και ο χυμός βακκίνιων μπορεί να βοηθήσει ενάντια στις μολύνσεις και του ζυμομύκητα, και η σόγια μπορεί να βοηθήσει αν έχετε ξηρό κόλπο.

Κάντε ασφαλές σεξ

Το ασφαλές σεξ και η χρήση προφυλακτικών προστατεύει από τις σeξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι ανίατες. Από το στόμα έως το κολπικό ή το πρωκτικό στο κολπικό σεξ απαιτείται ένα νέο προφυλακτικό για να σταματήσετε την μεταφορά βακτηρίων στον κόλπο


Περιορίστε ή καλύτερα σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά και τον κόλπο – η νικοτίνη εμποδίζει την ισορροπία των βακτηριδίων και προκαλεί έντονη οσμή και εμποδίζει τους πόρους στο αιδοίο.

Κρατηθείτε μακριά από τα αντιβιοτικά

Εάν είναι δυνατόν, μην πάρετε κανένα αντιβιοτικό. Μπορούν να έχουν μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία οδηγεί σε ζυμομύκητες. Εάν πρέπει να τα πάρετε, να καταναλώνετε μαζί κεφίρ, γιαούρτι και ζυμωμένα τρόφιμα γενικά για να περιορίσετε την μόλυνση.

Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις από την αρχή

Οι μολύνσεις ζυμομύκητα, η τριχομονάδες και η βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα τρία πιο κοινά προβλήματα του κόλπου. Η μη έγκαιρη θεραπεία τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντιμετωπίστε τα με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα.

Επιλέξτε προσεκτικά τα εσώρουχα σας

Το κολπικό δέρμα είναι ευαίσθητο, γι’αυτό να επιλέγετε πάντα εσώρουχα 100% βαμβακερά.

Δείτε έναν γυναικολόγο

Οι τακτικοί έλεγχοι στον γυναικολόγο είναι κρίσιμοι για την καλή κολπική υγεία. Η πρώτη εξέταση πρέπει να είναι 21 ετών ή σε διάστημα τριών ετών μετά την πρώτη επαφή. Οποιεσδήποτε αλλαγές στα κύτταρα του κόλπου μπορούν να παρατηρηθούν από τα τεστ Παπανικολάου που εκτελούνται από έναν γυναικολόγο.Χρησιμοποιήστε μόνο νερό για να πλύνετε τον κόλπο σας

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο νερό για το πλύσιμο του κόλπου σας. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα υγιεινής.

Επιλέξτε το σαπούνι προσεκτικά

Χρησιμοποιήστε σαπούνια με ελαιόλαδο – δεν θα στεγνώσουν το δέρμα ούτε θα παραμορφώσουν τα επίπεδα pH.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share