Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Κολπίτιδα: Γιατί απασχολεί πολλές γυναίκες; Πως αντιμετωπίζεται;

Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες;

17 Απριλίου 2019 15:18
Κολπίτιδα: Γιατί απασχολεί πολλές γυναίκες; Πως αντιμετωπίζεται;

κολπικές διαταραχές (κολπίτιδες) αποτελούν σήμερα το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της.

Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. Διαβάστε παρακάτω...

3+1 Πράγματα που συμβαίνουν στον κόλπο σας, όταν σταματάτε να κάνετε έρωτα!

Η κολπίτιδα, αν και στην πρώτη ματιά φαίνεται κάτι απλό, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπισή τους προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από έναν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον κόλπο. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή γιατί χάρη σε ουσίες που παράγουν διατηρούν το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο (παθογόνοι μικροοργανισμοί). Στην περίπτωση της κολπίτιδας λοιπόν αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του pH και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο. Η γυναίκα που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Οι φλεγμονές (μολύνσεις) των γυναικείων γεννητικών οργάνων εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι και μπορεί να παρουσιαστούν στο αιδοίο (την εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου), στον κόλπο (κολπίτιδες) και τον τράχηλο της μήτρας, στο ενδομήτριο και στις σάλπιγγες. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως μύκητες και τριχομονάδες (που είναι οι πιο συνηθισμένοι), χλαμύδια, μυκόπλασμα κ.ά., από μικρόβια (αερόβια και αναερόβια) καθώς και από ιούς όπως αυτοί που προκαλούν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ιός HSV) και τα κονδυλώματα (ιός HPV). Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και το αιδοίο.

Αυτά τα πράγματα δεν ξέρετε για την ευαίσθητη περιοχή όμως πρέπει να μάθετε!

Υπάρχουν αρκετά γυναικολογικά προβλήματα ακόμη, για αυτό αν έχει πόνο κατά την ερωτική επαφή, σου δίνουμε την απάντηση στο τι πρέπει να κάνεις.

undefined

Το ενδεχόμενο να έχετε κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος πρέπει να σας απασχολήσει και να επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, τσούξιμο, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) αλλά και στο υπογάστριο, αν η φλεγμονή είναι στο ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες. Οι μύκητες (μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα) δημιουργούν έντονο κνησμό (φαγούρα) στον κόλπο και στο αιδοίο, αυξημένη ποσότητα λευκών κολπικών υγρών που έχουν τυρώδη μορφή, είναι άοσμα και παχύρρευστα καθώς και δυσκολία κατά την ούρηση ή έντονη δυσπαρευνία. Οι τριχομονάδες χαρακτηρίζονται από αραιά υγρά, κιτρινοπράσινα και δύσοσμα, ενώ η μόλυνση από το βακτήριο του αιμόφιλου από παχύρρευστες δύσοσμες εκκρίσεις. Το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, μπορεί οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Στον έρπητα εμφανίζονται μικρές φουσκάλες και έλκη (πληγές) στο αιδοίο, ενώ τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού θα αποκαλύψει το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Για τη θεραπεία των μυκήτων χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα ή κολπικά υπόθετα ή κρέμες, για τις τριχομονάδες, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια κατάλληλη αντιβίωση, για τον έρπητα ειδικά φάρμακα και για τα κονδυλώματα τοπική θεραπεία.

5 ΤΡΟΠΟΙ ΣΩΣΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1. Να πλένεστε συχνά με σαπούνι χωρίς άρωμα και να σκουπίζετε καλά την περιοχή ώστε να μη μείνει υγρασία.
2. Οταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, πάντα να σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω για να μην επιτρέψετε στους μικροοργανισμούς του εντέρου να φθάσουν στον κόλπο.
3. Φοράτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα και κατά προτίμηση σε λευκό χρώμα.
4. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αλλάζετε τακτικά σερβιέτες.
5. Αποφύγετε τις συχνές κολπικές πλύσεις, καθώς εξοντώνουν ακόμη και τους ωφέλιμους οργανισμούς.

8 σημάδια που δείχνουν ότι ο κόλπος σας δεν είναι υγιής! Αυτά είναι τα 11 πράγματα που πρέπει να κάνετε γι’αυτό

8 σημάδια που δείχνουν ότι ο κόλπος σας δεν είναι υγιής! Αυτά είναι τα 11 πράγματα που πρέπει να κάνετε γι’αυτό

Ένας υγιής κόλπος είναι κάτι που πρέπει να φροντίσει κάθε γυναίκα. Ένας υγιής κόλπος είναι κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε γυναίκα. Ο υγιής κόλπος είναι όξινος και έχει υψηλές ποσότητες χρήσιμων βακτηρίων για να διατηρήσει ισορροπημένες τιμές pH και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων. Μια μικρή ποσότητα υγρών είναι επίσης ένα σημάδι ενός υγιούς κόλπου. Η διαταραχή των φυσιολογικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και ασθένειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Αυτή η ομάδα κερδίζει σήμερα το έπαθλο άνεσης!

Προειδοποίηση και συμπτώματα ενός μη-υγιή κόλπου:

– Κνησμός και καύση στον κόλπο και το αιδοίο

– Έκκριση μεγάλης ποσότητας υγρών

– Φλεγμονή και επώδυνη βλεννογόνο

– Κακή εμφάνιση με σημάδια βλάβης στον κόλπο

– Άσχημη μυρωδιά

– Αιμορραγία, ειδικά μετά το σεξ

– Ξηρός κόλπος

Μπορείτε να κρατήσετε τον κόλπο σας υγιή αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

Διατηρήστε την ισορροπία του pH χωρίς να πλυθείτε

Το ντους είναι επιβλαβές για τον κόλπο. Παρεμβάλλεται στις τιμές του pH μειώνοντας την οξύτητά του και καθιστώντας τον ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα κανονικά επίπεδα pH κυμαίνονται μεταξύ του 3,8 και του 4,5. Αν ο κόλπος σας μυρίζει ισχυρά επισκεφθείτε έναν γιατρό, διότι το μπάνιο θα καλύψει μόνο τη μυρωδιά και δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό

Το γρήγορο φαγητό εμποδίζει την ισορροπία του pH. Η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες και τα ποτά φρούτων μπορούν να προκαλέσουν ζυμομύκητες.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα είναι απαραίτητα εάν θέλετε έναν υγιή κόλπο και σώμα. Το Γιαούρτι και ο χυμός βακκίνιων μπορεί να βοηθήσει ενάντια στις μολύνσεις και του ζυμομύκητα, και η σόγια μπορεί να βοηθήσει αν έχετε ξηρό κόλπο.

Κάντε ασφαλές σεξ

Το ασφαλές σεξ και η χρήση προφυλακτικών προστατεύει από τις σeξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι ανίατες. Από το στόμα έως το κολπικό ή το πρωκτικό στο κολπικό σεξ απαιτείται ένα νέο προφυλακτικό για να σταματήσετε την μεταφορά βακτηρίων στον κόλπο.


Περιορίστε ή καλύτερα σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά και τον κόλπο – η νικοτίνη εμποδίζει την ισορροπία των βακτηριδίων και προκαλεί έντονη οσμή και εμποδίζει τους πόρους στο αιδοίο.

Κρατηθείτε μακριά από τα αντιβιοτικά

Εάν είναι δυνατόν, μην πάρετε κανένα αντιβιοτικό. Μπορούν να έχουν μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία οδηγεί σε ζυμομύκητες. Εάν πρέπει να τα πάρετε, να καταναλώνετε μαζί κεφίρ, γιαούρτι και ζυμωμένα τρόφιμα γενικά για να περιορίσετε την μόλυνση.

Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις από την αρχή

Οι μολύνσεις ζυμομύκητα, η τριχομονάδες και η βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα τρία πιο κοινά προβλήματα του κόλπου. Η μη έγκαιρη θεραπεία τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντιμετωπίστε τα με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα.

Επιλέξτε προσεκτικά τα εσώρουχα σας

Το κολπικό δέρμα είναι ευαίσθητο, γι’αυτό να επιλέγετε πάντα εσώρουχα 100% βαμβακερά.

Δείτε έναν γυναικολόγο

Οι τακτικοί έλεγχοι στον γυναικολόγο είναι κρίσιμοι για την καλή κολπική υγεία. Η πρώτη εξέταση πρέπει να είναι 21 ετών ή σε διάστημα τριών ετών μετά την πρώτη επαφή. Οποιεσδήποτε αλλαγές στα κύτταρα του κόλπου μπορούν να παρατηρηθούν από τα τεστ Παπανικολάου που εκτελούνται από έναν γυναικολόγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - trailer: Ποιοι σκοτώνονται γύρω από την φωτιά και ποιος κερδίζει το έπαθλο;

Χρησιμοποιήστε μόνο νερό για να πλύνετε τον κόλπο σας

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο νερό για το πλύσιμο του κόλπου σας. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα υγιεινής.

Επιλέξτε το σαπούνι προσεκτικά

Χρησιμοποιήστε σαπούνια με ελαιόλαδο – δεν θα στεγνώσουν το δέρμα ούτε θα παραμορφώσουν τα επίπεδα pH.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share