Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί το τσάι έχει περισσότερα οφέλη από τον καφέ;

Δες τους 9 λόγους!

26 Σεπτεμβρίου 2019 17:08
Γιατί το τσάι έχει περισσότερα οφέλη από τον καφέ;

Όλοι μας λατρεύουμε τον καφέ, αλλά μην ξεχνάμε ότι το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό. Δες, λοιπόν, 9 λόγους που το κάνουν να υπερέχει έναντι του καφέ, και για τους οποίους θα έπρεπε να το προτιμήσεις!

Δείτε επίσης: Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

1. Το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, άρα είναι λιγότερο πιθανό να σου προκαλέσει ταχυκαρδία, νευρικότητα, αύξηση της καρδιακής πίεσης ή να σε κρατήσει άυπνο.

2. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, οι πολύτιμες πολυφαινόλες του τσαγιού, οι κατεχίνες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι το κάνουν περισσότερο φάρμακο παρά ρόφημα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζοντας το απέναντι στις ασθένειες.

3. Μπορεί να σε ξυπνήσει καλύτερα από ότι ο καφές. Τυχαία νομίζεις το προτιμούν κάποιοι για πρωινό ρόφημα;

4. Το τσάι και ειδικά το πράσινο δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και σε βοηθάει να χάσεις βάρος.

5. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Φαντάσου να ζεις στην Ευρώπη το 17ο αιώνα. Το νερό είναι σχεδόν ακατάλληλο για κατανάλωση και προκαλεί πολλές μορφές στομαχικών διαταραχών. Έτσι, για να αποφύγεις την ταλαιπωρία και τις ασθένειες έχεις τις εξής επιλογές: γάλα, ένα λαχταριστό ποτήρι σκέτο βραστό νερό και μπίρα! Γι’ αυτό, το τσάι αποτέλεσε μια ευχάριστη εναλλακτική λύση. Τονωτικό για τον οργανισμό, με πλούσια γεύση και χωρίς καμία από τις παρενέργειες της μπίρας.

6. Κάνει καλό στο άσθμα, τη βρογχίτιδα και τις στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ακόμα και σήμερα το συνιστά ενάντια στους πονοκεφάλους, τη δυσπεψία και ως αντικαταθλιπτικό και αντιγηραντικό.

7. Η καθημερινή κατανάλωσή του θωρακίζει την καρδιά, προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ευνοεί τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και χαρίζει λαμπερό χαμόγελο, μια και έχει υψηλή περιεκτικότητα φθορίου.

8. Πέρα από τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες P, E και B, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και μέταλλα όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

9. Όσο για το δικό μας τσάι του βουνού, έχει εξίσου πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται επίσης στα φλαβονοειδή. Έχει ευεργετική επίδραση σε κρυολογήματα και φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ θεωρείται εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό γιατί περιέχει σίδηρο.

Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

Ο καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια, όπως είναι η κληρονομικότητα, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, ένας άλλος βασικός παράγοντας μπορεί να είναι η κακή διατροφή. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες της εμφάνισης τους, είναι να δημιουργήσεις μια καλύτερη διατροφή, βγάζοντας αυτές τις τροφές από τη διατροφή σου. Βάλε στη θέση τους μία και μόνο τροφή, που θεωρείται σαν «φάρμακο» για καλή υγεία, το τσάι μάτσα.

Δες και αυτό: Αυτό είναι το λαχανικό που μηδενίζει υπέρταση και διαβήτη και προστατεύει από την άνοια…

Δεν είναι άλλη από το τσάι μάτσα, που τα ταλευταία χρόνια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των Instagrammers, influencers και foodies παγκοσμίως, και που έτσι έχει γίνει ευρέως γνωστό. Πρόκειται για ένα τσάι με έντονη γεύση, που αποτελεί πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες. Κατά καιρούς χαίρει διθυραμβικών σχολίων για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες. Μία από αυτές απέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, μπορούν να εξοντώσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Όπως σχολίασαν, όταν οι κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού εκτέθηκαν στο τσάι μάτσα, τα καρκινικά κύτταρα «μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας». Επιπλέον, διεκόπη η εξάπλωσή τους, στοιχείο πολύ σημαντικό για την αποφυγή μεταστάσεων. Αυτό συμβαίνει λόγω της καταστολής του οξειδωτικού μιτοχονδριακού μεταβολισμού, δηλαδή της παρεμπόδισης των καρκινικών κυττάρων να ανατροφοδοτηθούν. Έτσι περνούν σε ανενεργή φάση και καταλήγουν να πεθαίνουν πριν σκοτώσουν.

«Αυτό ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο χρήσης του συγκεκριμένου πράσινου τσαγιού αντί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η ραπαμυκίνη», τονίζει ο Michael Lisanti, καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Πώς να φτιάξεις ένα φλιτζάνι τσάι matcha

Σε αντίθεση με την κλασική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, όπως την γνωρίζουμε εμείς, το μάτσα φτιάχνεται ρίχνοντας 1 κουτ. γλυκού μάτσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουν με ένα αναδευτήρα από μπαμπού (chasen) μέχρι να αφρίσει.


Το τσάι μάτσα μπορείς να το βρεις σε μπαχαροπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς αλλά και online. Όσο για την τιμή του, κοστίζει 167€ το κιλό, ενώ ένα πακέτο των 30γρ. κοστίζει γύρω στα 10-15€. Ακόμα στην αγορά βρίσκεται πιο οικονομικά και φακελάκια με ροφήματα που περιέχουν τσάι μάτσα και άλλα υλικά, όπως λάιμ και lemongrass, αν και αποτελούν ένα mix και όχι σκέτο τσάι μάτσα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share