Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Το πασίγνωστο χάπι που πολλοί παίρνουν και δεν πρέπει!

Σίγουρα το χρησιμοποιείς!

19 Σεπτεμβρίου 2019 13:39
Το πασίγνωστο χάπι που πολλοί παίρνουν και δεν πρέπει!

Σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης μια μεγάλη αναλογία ανθρώπων παίρνει ασπιρίνη κόντρα στις συστάσεις του θεράποντος ιατρού τους. Είνα το χάπι που χρειάζεται περιορισμούς!

Δείτε επίσης: Το ήξερες; Τι θα πάθει ένας 50αρης αν παίρνει κάθε μέρα μια ασπιρίνη;

Διάχυτη είναι η χρήση της ασπιρίνης παρά το γεγονός ότι τελικά δεν είναι τόσο επωφελής όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πρότινος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Κάποτε η επιστημονική συναίνεση για την καθημερινή λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ήταν γεγονός. Ωστόσο, από το 2018 που τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες αμφισβήτησαν την επιστημονική αυτή πρακτική, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας και ελάχιστα οφέλη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, τασσόμενες κατά της τακτικής λήψης ασπιρίνης στα άτομα 70 ετών και άνω ή σε άτομα με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας που δεν έχουν καρδιαγγειακή νόσο.

Το πασίγνωστο χάπι που πολλοί παίρνουν και δεν πρέπει!

Και πράγματι, η χρήση ασπιρίνης είναι γενικευμένη σε ομάδες ηλικιωμένων και ενηλίκων υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων αυτών με έλκη του πεπτικού συστήματος, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess.

«Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ξεκάθαρα συνιστούσαν τη λήψη ασπιρίνης μόνο σε άτομα χωρίς αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, το 2019 οι νέες οδηγίες τάσσονται κατά της χορήγησης ασπιρίνης σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν καρδιακή νόσο ή δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μια μεγάλη αναλογία ανθρώπων παίρνει ασπιρίνη κόντρα στις συστάσεις του θεράποντος ιατρού τους», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Χριστίνα Σ.Γι, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν στοιχεία από τη μελέτη National Health Interview Survey (NHIS) του 2017, πριν την αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών δηλαδή, κατηγοριοποιώντας την χρήση της ασπιρίνης για την πρωτοπαθή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων άνω των 40 ετών χωρίς καρδιαγγειακό νόσημα, περίπου 29 εκατομμύρια άτομα, ανέφεραν ότι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακής πάθησης. Εξ αυτών, περίπου 6,6 εκατομμύρια το έκαναν χωρίς σύσταση του θεράποντος ιατρού τους. Επίσης, σχεδόν οι μισοί 70αρηδες και άνω χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου ανέφερε καθημερινή χρήση ασπιρίνης. Το ιστορικό πεπτικού έλκους (αντένδειξη για την καθημερινή λήψη ασπιρίνης) δεν σχετίστηκε με μικρότερη χρήση της ασπιρίνης, όπως περίμεναν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν μια τεράστια ανάγκη να ρωτούν και να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας αν οι ασθενείς λαμβάνουν ασπιρίνη και να τους ενημερώνουν για την σημασία της ισορροπίας των θετικών και των αρνητικών που απορρέουν από την τακτική χρήση της, ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα με ιστορικό πεπτικού έλκους», σημειώνει o επικεφαλής συγγραφέας Κολιν Ο'Μπριεν, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Απίστευτο: Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τις ατέλειες στα δόντια σας!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τα δόντια σας! Πώς γίνεται όμως αυτό και ειδικά στα "χαλασμένα δόντια"; Ερευνητές επινόησαν ένα επαναστατικό σχέδιο για την “εκ νέου ανάπτυξη” των χαλασμένων δοντιών. Εάν είστε έγκυος θα πρέπει να φροντίζετε όμως πολύ σωστά τα δόντια σας δείτε πως!

Χρησιμοποίησαν ασπιρίνη για να γεμίσουν τις οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια)! Επιστημονική ομάδα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ανακάλυψε ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης, διεγείροντας την ανάπτυξη νέου στελέχους στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι αντικαθιστώντας το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα με ασπιρίνη, θα έκανε το δόντι να “αυτο-επισκευαστεί”.

Δόντια ασπιρίνη

Είπε: “Υπάρχει τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα ερευνητικά μας ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση καινοτόμο λύση που θα μας επιτρέπει να επισκευάσουμε τα δόντια μας”.

Ο δρ El Karim, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρόσθεσε: “Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σύστημα χορήγησης για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή. Αυτή η νέα προσέγγιση όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των δοντιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως”.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πλήρωσης (σφράγισμα) κατασκευάζεται από ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και ψευδαργύρου. Αλλά η ομάδα του Μπέλφαστ λέει ότι η μεταλλική γέμιση δεν μοιάζει με τη φυσική δομή του δοντιού και θα πρέπει να αντικατασταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Με την ανάλυση της γενετικής δομής των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη έχει ιδιότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων και αναγεννά την κατεστραμμένη δομή δοντιών. Η “θεραπεία” των βλαστικών κυττάρων με χαμηλή δόση από ασπιρίνη αυξάνει σημαντικά -σύμφωνα με τους ερευνητές- τον σχηματισμό της οδοντίνης, που αποτελεί το σκληρό οστικό υλικό των δοντιών.

Ο δρ El Karim δήλωσε: “Η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στα δόντια, βοηθώντας έτσι την αυτο-αποκατάσταση με την αναγέννηση της χαμένης οδοντικής δομής. Αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής των νεύρων και του πόνου, προωθώντας την φυσική αποκατάσταση των δοντιών”.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share