Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το ήξερες; Τι θα πάθει ένας 50αρης αν παίρνει κάθε μέρα μια ασπιρίνη;

Μόλις μάθετε θα πάθετε σοκ!

17 Σεπτεμβρίου 2019 09:16
Το ήξερες; Τι θα πάθει ένας 50αρης αν παίρνει κάθε μέρα μια ασπιρίνη;

Εσείς γνωρίζατε τι μπορεί να πάθει ένας άντρας στην ηλικία των 50 όταν παίρνει κάθε μέρα μια ασπιρίνη;

Οι άνθρωποι στα 50 ή στα 60 τους ωφελούνται αν παίρνουν μια ασπιρίνη καθημερινά, καθώς αυτή δρα… H ασπιρίνη βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου!

προληπτικά για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέες συστάσεις μιας κυβερνητικής επιτροπής ειδικών των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι ξεκινούν την ασπιρίνη μεταξύ 50 και 60 ετών. Το όφελος είναι μικρότερο για όσους την ξεκινούν μετά τα 60 τους, ενώ είναι μεγαλύτερο όσο νωρίτερα ξεκινά κανείς, όχι όμως πριν τα 40 (ούτε μετά τα 70).
Η νέα σύσταση αφορά άτομα 50 έως 69 ετών, άνδρες και γυναίκες, που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πρόκληση αιμορραγίας λόγω της προληπτικής θεραπείας με ασπιρίνη.


Σύμφωνα με την επιτροπή (U.S. Preventive Services Task Force), με επκεφαλής την καθηγήτρια Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, η λήψη μιας χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81 μιλιγκράμ) κάθε μέρα είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όμως όσο οι άνθρωποι γερνάνε, τόσο αυξάνουν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ασπιρίνης, κυρίως η πιθανότητα γαστρεντερικής ή εγκεφαλικής αιμορραγίας, με συνέπεια στο ισοζύγιο οφέλους-κόστους η πλάστιγγα σταδιακά να γέρνει σε βάρος της.


Η Μπίμπινς-Ντομίνγκο δήλωσε ότι θα πρέπει κανείς να παίρνει ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια (ανάλογα με τον άνθρωπο) για να δει οφέλη όσον αφορά την προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την καρδιαγγειακή προστασία (εμφράγματα και εγκεφαλικά), η δράση της ασπιρίνης είναι πιο άμεση, μέσα στην πρώτη πενταετία.

Η ασπιρίνη εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, κάτι επικίνδυνο ιδίως για όσους έχουν στένωση αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Ο ρόλος της στον καρκίνο του εντέρου, από την άλλη, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καλά, αλλά φαίνεται πως μειώνει τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, προτού αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη καθημερινά, όλοι πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Απίστευτο: Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τις ατέλειες στα δόντια σας!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τα δόντια σας! Πώς γίνεται όμως αυτό και ειδικά στα "χαλασμένα δόντια"; Ερευνητές επινόησαν ένα επαναστατικό σχέδιο για την “εκ νέου ανάπτυξη” των χαλασμένων δοντιών. Εάν είστε έγκυος θα πρέπει να φροντίζετε όμως πολύ σωστά τα δόντια σας δείτε πως!

Χρησιμοποίησαν ασπιρίνη για να γεμίσουν τις οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια)! Επιστημονική ομάδα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ανακάλυψε ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης, διεγείροντας την ανάπτυξη νέου στελέχους στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι αντικαθιστώντας το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα με ασπιρίνη, θα έκανε το δόντι να “αυτο-επισκευαστεί”.

Είπε: “Υπάρχει τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα ερευνητικά μας ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση καινοτόμο λύση που θα μας επιτρέπει να επισκευάσουμε τα δόντια μας”.

Ο δρ El Karim, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρόσθεσε: “Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σύστημα χορήγησης για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή. Αυτή η νέα προσέγγιση όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των δοντιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως”.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πλήρωσης (σφράγισμα) κατασκευάζεται από ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και ψευδαργύρου. Αλλά η ομάδα του Μπέλφαστ λέει ότι η μεταλλική γέμιση δεν μοιάζει με τη φυσική δομή του δοντιού και θα πρέπει να αντικατασταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Με την ανάλυση της γενετικής δομής των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη έχει ιδιότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων και αναγεννά την κατεστραμμένη δομή δοντιών. Η “θεραπεία” των βλαστικών κυττάρων με χαμηλή δόση από ασπιρίνη αυξάνει σημαντικά -σύμφωνα με τους ερευνητές- τον σχηματισμό της οδοντίνης, που αποτελεί το σκληρό οστικό υλικό των δοντιών.

Ο δρ El Karim δήλωσε: “Η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στα δόντια, βοηθώντας έτσι την αυτο-αποκατάσταση με την αναγέννηση της χαμένης οδοντικής δομής. Αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής των νεύρων και του πόνου, προωθώντας την φυσική αποκατάσταση των δοντιών”.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share