Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νιώθεις ότι πάει να σπάσει το κεφάλι σου; Άσε τα παυσίπονα και πιες δύο μπύρες!

Το έχεις δοκιμάσει;

13 Σεπτεμβρίου 2019 16:56
Νιώθεις ότι πάει να σπάσει το κεφάλι σου; Άσε τα παυσίπονα και πιες δύο μπύρες!

Νιώθετε πως το κεφάλι σας πάει να σπάσει; Βλέπετε το δωμάτιο να γυρίζει; Θέλετε να... τα βγάλετε; Μέχρι τώρα η πρώτη κίνηση, για μια πιο γρήγορη ανακούφιση από το hangover ήταν ένα παυσίπονο.

Κι όμως, νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί κάποιος τα φυσικά επακόλουθα από το μεθύσι είναι... δύο μπύρες! Κι αυτό το στηρίζουν στο γεγονός πως δύο μπύρες ανακουφίζουν γενικότερα απέναντι στον πόνο, καλύτερα από την παρακεταμόλη! Το γνωρίζατε; Η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί πονοκεφάλους!

Μέσα από τη διεξαγωγή 18 διαφορετικών μελετών, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς απεφάνθησαν ότι δύο ποτήρια μπύρας, μπορούν να μειώσουν αυτό το αίσθημα δυσφορίας κατά περίπου 25%.

Οι ερευνητές εξήγησαν: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι ένα αποτελεσματικό αναλγητικό που παρέχει κλινικά σχετικές μειώσεις στις εκτιμήσεις της έντασης του πόνου, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει την κατάχρηση αλκοόλ σε άτομα με επίμονο πόνο, παρά τις πιθανές συνέπειες της για τη μακροπρόθεσμη υγεία».

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν το αλκοόλ μειώνει τα συναισθήματα του πόνου επειδή επηρεάζει τους υποδοχείς του εγκεφάλου ή επειδή απλά μειώνει το άγχος, το οποίο, στη συνέχεια, μας κάνει να σκεφτούμε ότι ο πόνος δεν είναι τόσο πολύς.

Ο Δρ Τρέβορ Θόμσον, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Greenwich University του Λονδίνου, δήλωσε στη Sun : «[Το αλκοόλ] μπορεί να συγκριθεί με οπιοειδή φάρμακα, όπως η κωδεΐνη και η επίδραση είναι πιο ισχυρή από ό,τι της παρακεταμόλης».

«Αν μπορούμε να κάνουμε ένα φάρμακο χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι που είναι ενδεχομένως καλύτερα από ό, τι είναι εκεί έξω αυτή τη στιγμή.»

Ωστόσο οι ειδικοί, επίσης, διευκρίνισαν ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι το αλκοόλ είναι καλό για εμάς.

Η Ροζάννα ο Κόνορ, διευθύντρια του «Αλκοόλ και Ναρκωτικά» δήλωσε: «Η υπερβολική κατανάλωση θα σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι καλύτερα να δείτε τον γιατρό σας».

Γιατί άραγε αγαπάμε τόσο τη μπίρα;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόι των ΗΠΑ αναζήτησαν παραλλαγές στα γονίδια της γεύσης οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις προτιμήσεις για διαφορετικά ποτά.

Η μελέτη τους έδειξε ότι οι προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι για πικρά ή γλυκά ροφήματα και ποτά όπως η μπίρα δεν βασίζονται στην ποικιλομορφία των γονιδίων της γεύσης, αλλά σε γονίδια που συνδέονται με τις ψυχοδραστικές ιδιότητες αυτών των ποτών και των ροφημάτων.
«Η γενετική πίσω από τις προτιμήσεις μας σχετίζεται με τα ψυχοδραστικά συστατικά των ποτών» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Human Molecular Genetics» Μέριλιν Κορνέλις, επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αγαπούν το πώς ο καφές και η μπίρα τούς κάνει να αισθάνονται. Για αυτόν τον λόγο και τα πίνουν. Δεν είναι η γεύση τους που τους αρέσει».

Η νέα αυτή μελέτη φωτίζει σημαντικές πτυχές σχετικά με τη συμπεριφορά μας και την επιβράβευση σε ό,τι αφορά τις επιλογές που κάνουμε στα ποτά και βοηθά στην κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της γενετικής και της κατανάλωσης ποτών. «Παράλληλα μας βοηθά να καταλάβουμε τα πιθανά εμπόδια σχετικά με τις παρεμβάσεις στη διατροφή του πληθυσμού» σημείωσε η δρ Κορνέλις.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με πολλές νόσους ενώ η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 200 παθολογικές καταστάσεις και είναι ένοχη για περίπου το 6% των θανάτων παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα ποτά και τα ροφήματα με βάση το πόσο πικρά ή γλυκά ήταν. Ετσι δημιουργήθηκε η «πικρή» ομάδα που περιελάμβανε τον καφέ, το τσάι, τον χυμό γκρέιπφρουτ, την μπίρα, το κόκκινο κρασί και τα «σκληρά» ποτά. Στη «γλυκιά» ομάδα περιλαμβάνονταν ζαχαρούχα ποτά, ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες καθώς και χυμοί εκτός του χυμού γκρέιπφρουτ.

Τα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων στη διάρκεια του 24ώρου συνελέγησαν με βάση ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία απάντησαν περί τα 336.000 άτομα της βρετανικής Βιοτράπεζας (UK Biobank – μια μεγάλη μακροχρόνια μελέτη που τρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006 σε 500.000 άτομα και έχει ως στόχο να διερευνήσει τον ρόλο της γενετικής προδιάθεσης αλλά και της περιβαλλοντικής έκθεσης σε παράγοντες όπως η διατροφή, η λήψη φαρμάκων και ο τρόπος ζωής γενικότερα στην εμφάνιση νόσων). Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν τη γενετική μελέτη σε αυτό το δείγμα εθελοντών ενώ φρόντισαν να αναπαραγάγουν τα βασικά ευρήματά τους σε τρεις άλλες ομάδες Αμερικανών εθελοντών.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αυτό το κουίζ με τις μπύρες ...δεν θα το πιστεύετε!

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Athensmagazine.gr

 
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share