Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το γνωρίζατε; Η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί πονοκεφάλους!

Εσείς πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα;

18 Αυγούστου 2019 15:30
Το γνωρίζατε; Η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί πονοκεφάλους!

Εσείς γνωρίζατε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει δυνατούς πονοκεφάλους; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσετε να πίνετε τόσους πολλούς;

«Αν και δυνητικά υπάρχουν συνθήκες -όπως η έλλειψη ύπνου- που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος δεδομένου ότι μπορεί να ‘ενεργοποιήσει’ έναν πονοκέφαλο αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, από το τμήμα Έρευνας Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ισραελ Ντεκόνες και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τσαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Πώς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο σε 2′- Το τέχνασμα άνδρα που έχει γίνει viral (Video)

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Medicine» από την Elsevier, δείχνουν πως ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δεν σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν. Τα δεδομένα αυτά διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων (πρόσληψη αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική δραστηριότητα, εμμηνόρροια).

Η ίδια προσθέτει, μάλιστα, ότι στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους οι οποίοι συμπλήρωναν για έξι εβδομάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια σε καθημερινή βάση σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που υπέθεταν ότι ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο πρόβλημα αυτό. Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις που εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις που δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το 66% των ατόμων που υπέφεραν από 5 πονοκεφάλους το μήνα κατανάλωναν συνήθως μια ή δύο μερίδες αναψυκτικών που περιλαμβάνουν καφεΐνη ενώ το 12% πάνω από τρεις μερίδες. Στη διάρκεια των 6 εβδομάδων της μελέτης οι συμμετέχοντες υπέφεραν κατά μέσο όρο από 8,4 πονοκεφάλους. Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα σκεύασμα καφεΐνης με μέσο όρο 7,9 μερίδες καφέ την εβδομάδα.

Αν και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από πονοκεφάλους και αν και περίπου το 87% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, με τα επίπεδα της ημερήσιας πρόσληψης να φτάνουν τα 193 χιλιοστογραμμάρια, η έρευνα πάνω στη σχέση των δύο καταστάσεων ήταν μέχρι σήμερα ελλιπής.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν πως η έρευνα θα επικεντρωθεί στο μέλλον στη μελέτη της επίδρασης της καφεΐνης στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος εντός των επόμενων ωρών από την κατανάλωσή της και στην αλληλεπίδραση καφεΐνης, ύπνου, άγχους, περιβαλλοντικών παραγόντων και ημικρανιών.

Ο λόγος που ο καφές πολλές φορές μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα είναι εκπληκτικός!

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, πολλές φορές μας δημιουργεί πόνους στην κοιλιά και μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα. Φυσικά, αυτοί οι λόγοι δεν είναι αρκετοί για να μας κάνουν να σταματήσουμε να πίνουμε καφέ.

Βασικά, πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ ακριβώς μετά το φαγητό, επειδή βοηθάει στην πέψη. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τον καφέ να μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα; Πόσοι καφέδες βλάπτουν την καρδιά μας;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καφές βοηθάει στην εντερική λειτουργία, αλλά δεν ξέρουν πού οφείλεται αυτό.

Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο λόγος που ο καφές μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με την The Washington Post, το 30% των ανθρώπων νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα μετά την κατανάλωση καφέ. Αλλά γιατί;

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά και ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει ακριβώς την ίδια επίδραση.

Λοιπόν, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ο καφές διεγείρει το απομακρυσμένο παχύ έντερο, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου.

Αυτό σημαίνει ότι όταν διεγείρεται το απομακρυσμένο κόλον, ωθεί τα απορρίμματα να βγαίνουν πιο γρήγορα από το σώμα, δημιουργώντας την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα.

Αλλά γιατί ο καφές διεγείρει το απομακρυσμένο κόλον; Σύμφωνα με το Men’s Health, ο καφές μπορεί να τονώσει την παραγωγή ορμονών.

Η μοτιλίνη (μια ορμόνη που διεγείρει τις εντερικές συσπάσεις), καθώς και η γαστρίνη (μια ορμόνη που προκαλεί έκκριση οξέος στο στομάχι) μπορούν επίσης να έχουν την ίδια επίδραση.

Η Washington Post αναφέρει ότι το χλωρογενικό οξύ στον καφέ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού οξέος στο στομάχι.

Όταν τα επίπεδα γαστρικού οξέος αυξάνονται, το στομάχι γυρίζει τα περιεχόμενα του πιο γρήγορα, σπρώχνοντάς τα προς τα έντερα και τελικά στο παχύ έντερο.

Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποιες από τις άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ μπορεί να επιταχύνουν την λειτουργία του εντέρου, αλλά δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο ποιες χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες.

Παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να μην είναι ο κύριος ένοχος που μας στέλνει στην τουαλέτα, η The Huffington Post αναφέρει ότι μπορεί να έχει καθαρτική δράση, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεγείρει τις μυϊκές συστολές στο παχύ έντερο, ειδικά σε ανθρώπους με πιο ευαίσθητα έντερα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share