Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Πόσοι καφέδες βλάπτουν την καρδιά μας;

Μέχρι πόσους μπορούμε να πίνουμε;

18 Ιουλίου 2019 17:44
Πόσοι καφέδες βλάπτουν την καρδιά μας;

Ο καφές είναι μέρος της πρωινής (και όχι μόνο) ρουτίνας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Υπάρχουν όμως όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε διότι δημιουργούνται προβλήματα που ξεπερνιούνται δύσκολα!

Αν και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης καφέ έχουν τεθεί υπό έρευνα και συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι έξι ή περισσότεροι καφέδες την ημέρα ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 22%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Εντούτοις ανήκουν στις παθήσεις που μπορούν να προληφθούν.

undefined

Ερευνώντας τη σχέση της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ερευνητές Ang Zhou και Elina Hypponen δήλωσαν ότι η έρευνά τους επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα ανώτατο όριο για την ασφαλή κατανάλωση καφέ σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία.

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο διεγερτικό του κόσμου, μας ξυπνάει, ενισχύει την ενέργειά μας και μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε, αλλά οι άνθρωποι συνήθως ρωτάνε «Πόση καφεΐνη θεωρείται πολλή;», δήλωσε η Δρ. Hypponen.

«Οι περισσότεροι θα συμφωνούσατε ότι αν πιείτε αρκετό καφέ θα νιώστε νευρικοί και οξύθυμοι, ενώ δεν αποκλείεται να νιώσετε ακόμα και ναυτία. Αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει το σώμα μεν ώστε να λειτουργεί γρηγορότερα, αλλά είναι επίσης πιθανό να υποδηλώνει ότι ξεπεράσατε το όριο των αντοχών σας», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μία γνωστή συνέπεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης. Για να διατηρήσουν μία υγιή καρδιά και υγιή αρτηριακή πίεση οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν τους καφέδες που πίνουν ημερησίως σε λιγότερα από έξι φλυτζάνια. Βασιζόμενοι στα δεδομένα μας αυτός ο αριθμός ήταν το σημείο καμπής για να αρχίσει ο καφές να έχει αρνητική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

undefined

Χρησιμοποιώντας δεδομένα 347.077 ανθρώπων 37-73 ετών, η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό της καφεΐνης (CYP1A2) να την «επεξεργάζεται» καλύτερα, διαπιστώνοντας συσχετισμό ανάμεσα στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, την υψηλή κατανάλωση καφέ, και τις γενετικές παραλλαγές.

Η Δρ. Hypponen δήλωσε πως παρότι οι φορείς του εν λόγω γονιδίου καταφέρνουν να μεταβολίσουν την καφεΐνη τέσσερις φορές ταχύτερα, η έρευνα δεν υποστηρίζει την πεποίθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν με ασφάλεια περισσότερη καφεΐνη, πιο συχνά και χωρίς συνέπειες στην υγεία τους.

«Το να γνωρίζει κανείς τα όρια του τι είναι καλό για αυτόν και τι όχι είναι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε η ερευνήτρια.

Αυτό το ρόφημα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!

Δεν είναι το τσιγάρο η μοναδική "κακή συνήθεια" που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αφού όπως δείχνει νέα διεθνής έρευνα και η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού -πάνω από δύο κούπες ημερησίως- σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος αφορά τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές, καθώς επίσης όσους πίνουν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Στην έρευνα, με επικεφαλής την Jingjing Zhu του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, αναλύθηκαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για 8,6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.

undefined

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο καφές με καφεΐνη.

Η Δρ. Zhu αναγνώρισε πάντως ότι επρόκειτο μόνο για μια μελέτη παρατήρησης και συσχέτισης, η οποία έχει ορισμένους περιορισμούς και δεν επιτρέπει αιτιολογικού τύπου εξηγήσεις.

Η Δρ. Julie Fisher, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μέλετη. Η ίδια εκτίμησε ότι πιθανότατα είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι με την καφεΐνη.

Άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο, σύμφωνα με το Live Science, ήσαν πιο καθησυχαστικά: Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.

Επίσης ο καφές βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες, ο καφές χωρίς καφεΐνη βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share