Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιατί πονάτε στην περίοδο τόσο πολύ;

Ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να σας ανησυχήσουν;

23 Αυγούστου 2019 14:04
Γιατί πονάτε στην περίοδο τόσο πολύ;

Είστε από εκείνες τις γυναίκες που πονάνε στην περίοδο τους και δεν αντέχουν καθόλου; Ποιος είναι είναι ο λόγος όμως που πονάτε τόσο πολύ; Πόνος που συχνά δεν κοπάζει ούτε με το ισχυρότερο αναλγητικό -το οποίο έτσι κι αλλιώς πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο. Τι πρέπει να κάνετε;

Οι έντονοι πόνοι στην περίοδο ενδέχεται, κάποιες φορές, να οφείλονται σε ενδομητρίωση, η οποία μπορεί και να παραμένει αδιάγνωστη για χρόνια. Τα χαρακτηριστικά των πόνων αυτών, «είναι ότι συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία (μετά τα 30 χρόνια), ο πόνος επιδεινώνεται προοδευτικά σε βάθος χρόνου, μπορεί να υπάρχει και πόνος χαμηλά στη μέση, η έναρξη του πόνου κάθε μήνα μπορεί να προηγείται της περιόδου μερικές ημέρες, ενώ η ροή του αίματος μπορεί να είναι μικρή, να υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο ή και πόνος στην σεξουαλική επαφή.» Ωστόσο η ενδομητρίωση συνδέεται συνήθως και με προβλήματα στη γονιμότητα.

Αντιμετώπιση: Ολοκληρωμένη διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται με λαπαροσκόπηση, ωστόσο ο γυναικολόγος μπορεί να υποψιαστεί την παρουσία της από το ιστορικό και τα συμπτώματα της ασθενούς. Η δε θεραπεία της δεν είναι απλή. Πρόκειται για νόσο προοδευτική που συχνά υποτροπιάζει, ακόμα κι αν αφαιρεθεί χειρουργικά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις, τα οποία φυσικά θα χορηγήσει μόνο ο γυναικολόγος.

Οι πιο πολλές γυναίκες με δυσμηνόρροια υποφέρουν από κράμπες. Οι κράμπες αυτές τείνουν να ξεκινούν λίγο πριν έρθει η περίοδος και συνήθως διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες. Πρόκειται για μία φυσική επίπτωση των συσπάσεων της μήτρας, οι οποίες βοηθούν ώστε να αποβληθεί ό,τι χρειάζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κράμπες αυτές εμφανίζονται εντονότερα στις νέες γυναίκες, όταν ξεκινούν να έχουν περίοδο, γιατί η μήτρα τους είναι μικρότερη από μία μεγαλύτερη γυναίκα, η οποία μπορεί και να έχει τεκνοποιήσει.

Αντιμετώπιση: Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις κράμπες, λένε οι γυναικολόγοι, είναι τα ζεστά μπάνια, οι θερμοφόρες στην περιοχή της κοιλιάς και η ξεκούραση, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Επίσης, ρωτήστε τον γιατρό σας για το ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτελεσματικότερο αναλγητικό για την περίπτωσή σας.

Τα ινομυώματα μοιάζουν με μικρά σφαιρίδια που αποτελούνται από μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό, και είναι μη κακοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στη μήτρα για άγνωστο λόγο –σίγουρα, πάντως, οφείλονται στις ορμόνες. Τα συμπτώματά τους, αφορούν ασυνήθιστη αιμορραγία, μεγάλη περίοδο, αλλά και έντονο πόνο, συχνά στα πόδια και στη μέση.

«Κάθε φορά που είχα περίοδο, πονούσα πολύ για μέρες! Δυστυχώς μεγάλωνε ένα τέρας μέσα μου»!

Οι δε πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας. Είναι κληρονομικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των ορμονών και, μεταξύ άλλων, συσσώρευση πολλών κύστεων περιφερειακά στην ωοθήκη. Η ασταθής εμμηνορρυσία, οι πόνοι, αλλά και η αυξημένη τριχοφυΐα, η ακμή και η παχυσαρκία αποτελούν κλασικά συμπτώματα, βάσει των οποίων θα διαγνώσει ο γυναικολόγος το πρόβλημα.

Αντιμετώπιση: Αναφορικά με τα ινομυώματα, τα συμπτώματά τους θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γυναικολόγο, ο οποίος θα τα διαγνώσει από το υπερηχογράφημα, ενώ θα τα διασταυρώσει και με τεστ Παπ. Το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ινομυώματα έχει να κάνει με τον αριθμό τους, το μέγεθός τους και το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματά τους. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κακοήθεια –τα ινομυώματα δεν εξελίσσονται από μόνα τους σε καρκίνο, όμως πιθανώς να επιβαρύνουν αν η γυναίκα έχει ενδομητριακούς πολύποδες.

Ως προς της κύστες των ωοθηκών, η θεραπεία τους βασίζεται στα συμπτώματα που έχει η ασθενής και στο να ρυθμίσει αυτά που πραγματικά την ενοχλούν. Αν δεν βιάζεστε να κάνετε παιδί, είναι πιθανό ο γυναικολόγος να σας χορηγήσει ορμονικά σκευάσματα που δεν θεραπεύουν, βέβαια, πρόβλημα, αλλά ρυθμίζουν τον κύκλο σας. Αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, και πάλι ο γιατρός θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών εγκαίρως, για να μην έχετε επιπλοκές αργότερα στην ζωή σας, όπως διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση και καρδιολογικά προβλήματα.

Πρόκειται για μία λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των γειτονικών πυελικών ιστών, η οποία συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται από τον κόλπο και τον τράχηλο προς το αναπαραγωγικό σύστημα. Χαρακτηριστική τέτοια λοίμωξη δημιουργούν τα χλαμύδια και η γονόρροια, αν και μπορεί να προκαλείται κι από διάφορα μικρόβια και μικροοργανισμούς. Το πιο συχνό της σύμπτωμα, πάντως, είναι ο πόνος που αρχίζει μετά -και όχι πριν- την έναρξη της περιόδου, καθώς και το έντονο κολπικό έκκριμα.

Αντιμετώπιση: Το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως έπειτα από καλλιέργεια από τον κόλπο ή τον τράχηλο και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ακόμα και υπογονιμότητα.

Αν έχετε τοποθετήσει σπιράλ, ως μέτρο αντισύλληψης, μπορεί μεν να διαπιστώνετε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό χωρίς να σας επιβαρύνει ψυχολογικά ή οργανικά, όμως μπορεί και να διαπιστώσετε ότι η περίοδός σας έχει γίνει πιο «βαριά» και πιο επίπονη.

Αντιμετώπιση: Οι πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά, ενώ μπορεί και να μειωθούν μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του σπιράλ, οπότε ο οργανισμός σας θα το συνηθίσει, όμως αν επιμείνουν καλό είναι να ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας να σας το αφαιρέσει.

Το γνώριζες; Το πότε σου ήρθε η περίοδος σου δείχνει… πόσα χρόνια θα ζήσεις!

Ποιος το περίμενε; Μια έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τους έρχεται πιο αργά η περίοδος έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90 τους χρόνια.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εξέτασαν δεδομένα του προγράμματος Women’s Health Initiative, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας 16.000 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών και ανακάλυψαν ότι εκείνες των οποίων ο έμμηνος κύκλος ξεκίνησε μετά την ηλικία των 12 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Επιπλέον σχετικά με την περίοδο: Τελικά παίρνουμε ή όχι κιλά κατά τη διάρκεια της περιόδου;
Ομοίως, και η ηλικία κατά την οποία η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση έχει κάποια σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής της. Ειδικότερα, οι γυναίκες που βιώνουν αυτήν την αλλαγή πιο αργά (πάνω από τα 50) έχουν περισσότερες πιθανότητες να σβήσουν 90 κεράκια στην τούρτα τους, επισημαίνει η έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που «καθυστερούν» λίγο παραπάνω να «αδιαθετήσουν» για πρώτη φορά ή να μπουν στην εμμηνόπαυση, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν στη ζωή τους ή να εμφανίσουν διαβήτη.
Παρά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας, η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσδιορίσει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο μεγάλοι σταθμοί στη ζωή μιας γυναίκας επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με την συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, τα οποία ωστόσο προκαλούνται από πλήθος άλλων παραγόντων, όπως η απουσία άσκησης και η κακή διατροφή.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share