Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

7+1 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να κόψουμε την ζάχαρη

Δώστε προσοχή...

24 Ιουλίου 2019 08:59
7+1 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να κόψουμε την ζάχαρη

Σχεδόν όλα όσα αγοράζουμε πλέον περιέχουν ζάχαρη και πιθανώς να την καταναλώνουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Δυστυχώς, η επεξεργασμένη ζάχαρη προκαλεί ασθένειες και πολλά άλλα προβλήματα.

Προσοχή: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού!

Αφού υπάρχουν τόσες πηγές ζάχαρης, υπάρχουν και αρκετοί τρόποι να καταλάβουμε πως το παρακάνουμε. Στο άρθρο αυτό, θα σας δείξουμε τα πιο βασικά συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης:

  1. Έντονη επιθυμία για ζάχαρη

Το γνωρίζατε πως η ζάχαρη είναι εθιστική; Πράγματι, είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη και έχει και παρόμοιο αποτέλεσμα. Όταν τρώμε ζάχαρη, παράγεται η ορμόνη ντοπαμίνη με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ζητάει συνεχώς περισσότερη.

2. Αίσθημα κόπωσης


Οι ορεξίνες είναι νευροπεπτίδια που είναι υπεύθυνα για τον κύκλο του ύπνου. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ευαίσθητοι στην ζάχαρη και αντιδρούν στην γλυκόζη που έχουμε στο σώμα.

Εάν υπάρχει πολύ γλυκόζη στο αίμα, η μεταβίβαση των σημάτων εμποδίζεται, με αποτέλεσμα να νυστάζουμε. Αφού καταναλώσουμε ζάχαρη νιώθουμε πολύ ενέργεια αλλά αμέσως μετά νιώθουμε έντονο αίσθημα κόπωσης.

3. Αύξηση του βάρους

Εάν καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη χωρίς να την καίμε, ότι περισσεύει θα μετατρέπεται σε λίπος. Επίσης, η ζάχαρη περιορίζει την ορμόνη λεπτίνη που είναι υπεύθυνη για την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο.

Εκτός από αυτό, αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το σώμα να νομίζει πως χρειάζεται περισσότερο φαγητό.

4. Αρρωσταίνετε συχνά

Η ζάχαρη ρίχνει το ανοσοποιητικό επειδή η γλυκόζη μειώνει την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο εκτεθειμμένοι σε ασθένειες.

5. Μειωμένη αίσθηση γεύσης

Σύμφωνα με έρευνες, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μειωμένη αίσθηση γεύσης. Επίσης είδαν πως αν μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης, η γεύση επανέρχεται.

6. Ομίχλη στο μυαλό

Έρευνα έδειξε πως ποντίκια που έτρωγαν τροφές με πολύ ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά είχαν μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία μέσα σε 2 μόλις μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολύ ζάχαρη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου.

7. Δερματικά προβλήματα

Η πιο σημαντική πρωτεΐνη του σώματος είναι το κολλαγόνο και είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος. Εάν καταναλώνετε όμως πολύ ζάχαρη, τα κύτταρα του κολλαγόνου γίνονται λιγότερο κινητά με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο τραχύ.

Αυτό με την σειρά του θα προκαλέσει περισσότερες ρυτίδες. Επίσης, η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές και άλλα προβλήματα όπως ακμή και δερματίτιδες. Ο μύκητας κάντιντα τρέφεται με ζάχαρη, οπότε η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης θα οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις στα νύχια και τα πόδια ή και ακόμα διαβητική νευροπάθεια.

8. Πιθανότητα καρκίνου

Λόγω των φλεγμονών και της αυξημένης παραγωγής ινσουλίνης, τα κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται πιο γρήγορα και τα καρκινικά κύτταρα ζουν από την ζάχαρη. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να αποφεύγουμε την ζάχαρη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share