Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Φοράμε πάνω μας καρκίνο! Πετάξτε αμέσως αυτά τα ρούχα!

Προσοχή!

21 Ιουλίου 2019 09:05
Φοράμε πάνω μας καρκίνο! Πετάξτε αμέσως αυτά τα ρούχα!

Τα ενδύματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από όλο τον κόσμο, και περνούν μέσα από πολλά χέρια, ώστε η διαδικασία κατασκευής και οι κανονισμοί να μην είναι γνωστοί από το μέσο καταναλωτή.

Σήμερα, είναι φυσιολογικό πολλά κομμάτια της ντουλάπας μας, να γίνονται σε χώρες του τρίτου κόσμου – η οποίες μπορεί να είναι αρκετά ευάλωτες με τη νομοθεσία του υγειονομικού κώδικα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έως 2000 διαφορετικές χημικές ουσίες στην επεξεργασία ορισμένων υφασμάτων – πολλά από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο . Προσοχή: Αυτά είναι τα "αθώα" σημάδια που προδίδουν... καρκίνο στο συκώτι!

 Φόράμε πάνω μας καρκίνο! Πετάξτε αμέσως αυτά τα ρούχα!
Οι τοξικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την επεξεργασία στις ίνες των ενδυμάτων, καθώς και την κατασκευή των ρούχων.

Τα περισσότερα από τα ρούχα στα ράφια των πολυκαταστημάτων γίνονται συνήθως στις χώρες της Ασίας. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από χώρες που δεν έχουν κανένα βιομηχανικό μέτρο προστασίας ρύπανσης ή εγγυήσεις των εργασιακών χώρων σε ισχύ.

Ο τελειωμένος ιματισμός καλύπτεται συχνά σε φορμαλδεΰδη για να κρατήσει τα ρούχα από το να τσαλακώνονται ή να πιάσουν μύκητες κατά τη μεταφορά – με έως και 900 φορές το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο φορμαλδεΰδης που είχαν αποσταλεί στους υφασματεμπόρους από τα εργοστάσια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.


Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των άνευ σιδερώματος ιδιοτήτων ενός ρούχου είναι γνωστές ως υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης σε Τεφλόν, σχολικές στολές, στα αδιάβροχα στρώματα και τα είδη ένδυσης.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει προειδοποιήσει ότι οι ουσίες PFCs προκαλούν καρκίνο. Οι χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως PFC σχετίζονται με καρκίνους του προστάτη, του παγκρέατος, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Τα PFCs δεν αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος. Ωστόσο, η ημίσεια ζωή, η οποία είναι η ποσότητα του χρόνου που χρειάζεται για το 50% του χημικού να αφεθεί στο σώμα, μπορεί να είναι αρκετά χρόνια.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να βελτιώσουν την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα προπλυμένα υλικά, καθόσον η φορμαλδεΰδη είναι η κύρια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να συλλάβει τη συρρίκνωση στα υφάσματα. Η Φορμαλδεΰδη λέγεται ότι είναι παγιδευμένη από τη θερμότητα στο ίδιο το ύφασμα και συνδέεται με μια αύξηση 30% στο καρκίνο του πνεύμονα και τους ερεθισμούς του δέρματος.

Επιπλέον, η φορμαλδεΰδη έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει το ένδυμα να είναι αντιπροσκολλητικό, αντιστατικό, αδιάβροχο, αντιδρωτικό, ανθεκτικό στη μούχλα και ανθεκτικό στο χλώριο. Μια άλλη χρήση είναι να καθορίσει το σχεδιασμό και την πρόληψη της λειτουργίας των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση πάνω στο ύφασμα.

 Φόράμε πάνω μας καρκίνο! Πετάξτε αμέσως αυτά τα ρούχα!
Είναι τα ρούχα σας σκωροαπωθητικά »,«ανθεκτικά σε λεκέδες »ή« σε φωτιά »;
Αυτοί οι τύποι των υφασμάτων χρησιμοποιούν το χημικό πρόσθετο PBDE και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες, και είναι ιδιαίτερα τοξικό εξαιτίας της ικανότητάς του να συσσωρεύεται στους ιστούς του κάθε οργανισμού.

Μερικές μητέρες έμειναν έκπληκτες όταν βρήκαν ίχνη PBDE στο μητρικό γάλα τους – το οποίο, φυσικά, παρήγαγε ζημιογόνα αποτελέσματα για τα βρέφη που θήλασαν.Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την τάση να προσκολλώνται στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού . Η πιο κοινή διαταραχή της υγείας που προκαλείται από το PBDE σχετίζεται με το θυρεοειδή – που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες.


Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατασκευασμένα από ακρυλικές ίνες παράγονται από τη χρήση του χημικού πολυακρυλονιτριλίου. Το ενημερωτικό δελτίο του EPA περιέχει τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτών των χημικών ουσιών όπως παρόμοια με το κυανίδιο – σε περίπτωση εισπνοής.
Εργαζόμενοι που εκτίθενται στις υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της χημικής ένωσης έχουν εμπειρία αναιμίας, ναυτίας, λευκοκυττάρωσης, ήπιο ίκτερο και νεφρικές επιδράσεις.


Τα ρούχα σας είναι χρωματισμένα με μπλε χρωστικές ουσίες; Αυτό το χρώμα μπορεί να φαίνεται βασιλοπρεπές, αλλά σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για δερματίτιδα εξ επαφής – ιδιαίτερα στα σκούρα μπλε, καφέ και μαύρα συνθετικά ρούχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πλύσιμο δεν αναιρεί αυτόν τον κίνδυνο. Το Disperse Blue 1 ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο – δεδομένου ότι παράγει υψηλά επίπεδα των κακοήθων όγκων σε πειραματόζωα.

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αθλητική ένδυση που χρησιμοποιεί τη συνθετική ίνα προκαλεί την κούραση των μυών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί, δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός, φουσκάλες, εξανθήματα και σημάδια, καθώς και πονοκεφάλους και ομίχλη εγκεφάλου.

Οι πιό σοβαρές παρενέργειες είναι ευρέως διαδεδομένές με μυϊκούς πόνους, όπως η ινομυαλγία και συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων, της βρογχίτιδας, το άσθμα, τις αλλεργίες και μολύνσεις κόλπων. Αυτές είναι οι πιο άμεσες αντιδράσεις, αλλά οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που παραμονεύουν.
Όταν είναι δυνατόν, να αγοράζετε ρούχα κατασκευασμένα από οργανικές ίνες – που προέρχονται από αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και παράγονται χωρίς χημικές ουσίες. Αποφύγετε ενδύματα κατασκευασμένα από πολυεστέρες, τα οξικά μείγματα, τα σκούρα χρώματα όπως μαύρο, καφέ, μοβ και μπλε.

Εάν μπορείτε να – αγοράζετε μόνο φυσικές ίνες, όπως η κάνναβη και το βιολογικό βαμβάκι, το λινάρι, μετάξι και μαλλί. Κάποια άλλα υλικά υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν αλπακά, μοχέρ, κασμίρ, μοχέρ, ραμί και γιούτα. Προφανώς, όταν είναι δυνατόν, να επιλέγετε βιολογικά ρούχα για πιο κοντά στο δέρμα σας, όπως εσώρουχα, πυτζάμες και καμιζόλες.

Λάβετε υπόψη σας, ότι είναι πάντα σοφό να ψάχνετε τη χώρα προέλευσης και το είδος του υφάσματος που χρησιμοποιείται. Θυμηθείτε ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα από τα συνθετικά υφάσματα, τουλάχιστον τρεις φορές πριν από τη χρήση. Και, φυσικά, να χρησιμοποιείτε πάντα φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς χημικά απορρυπαντικά πλυντηρίου.

Πώς οι σκύλοι βοηθούν στην μάχη με τον καρκίνο;

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, υποφέρει από τον καρκίνο όπως ακριβώς και ο άνθρωπος. Βρίσκοντας το κλειδί για τον άνθρωπο, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να βρούμε και για τον σκύλο. Όπως και αντίστροφα...

Η πιθανότητα του αμοιβαίου αυτού οφέλους είναι μεγάλη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 10 αντικαρκινικά φάρμακα μέσω ερευνών σε σκύλους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας selinexor σε ανθρώπους με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους είχαν αποτύχει άλλες πέντε θεραπευτικές αγωγές. Η δραστική ουσία verdinexor, η κτηνιατρική εκδοχή του selinexor, αναπτύσσεται τώρα για τη θεραπεία του λεμφώματος στα σκυλιά και παράλληλα δοκιμάζεται ως αντιϊκή θεραπεία στους ανθρώπους.

undefined

Πέντε σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρησιμοποιούν την ανοσοθεραπεία ώστε να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τους όγκους. Στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκυλιά, χρησιμοποιήθηκε ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που μολύνει τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να τα καταστρέψει. Στο Πανεπιστήμιο Tufts, αντίστοιχα, οι ερευνητές εξετάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς ανοσολογικών παραγόντων για να θεραπεύσουν το Β-κυτταρικό λέμφωμα.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανοτήτων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα να επηρεάζει κάπως την εξάπλωση του όγκου, δε γνωρίζουμε όμως ακόμα πότε συμβαίνει αυτό. Η εύρεση αυτής της απάντησης μπορεί να προσφέρει νέα δυναμική στην ανοσοθεραπεία ανθρώπων και σκύλων», σχολιάζει η Cheryl London, ογκολόγος κτηνίατρος στο Tufts.

Η πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρηματοδοτεί επίσης τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς γονιδιωματικής ακολουθίας σε σκύλους, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μεταλλάξεων του καρκίνου και του τρόπου σύγκρισης με την ανθρώπινη μορφή του. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν κατοικίδια που νόσησαν από καρκίνο και λαμβάνουν θεραπείες μέσω των μελετών, εξίσου συχνά με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για την πιο καινοτόμο – και μεγάλη- κλινική δοκιμή σκύλων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει και όχι να θεραπεύσει τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιατρικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έλαβε χρηματοδότηση προκειμένου να δοκιμάσει ένα γενικό αντικαρκινικό εμβόλιο σε μια δοκιμή 800 σκύλων, εκ των οποίων τα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και θα τα εμποδίζει να εξελιχθούν σε καρκινικό όγκο.

undefined

Ο διευθυντής του εν λόγω κέντρου, όμως, ο Stephen Johnston, ανακάλυψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του είναι να προλάβει τον καρκίνο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των σκυλιών, προκαλώντας μια πιο έγκαιρη ανοσοαπόκριση, πριν ο όγκος επικρατήσει. «Θεραπεύουμε τον καρκίνο σαν μόλυνση. Προσφέρουμε από πριν τα κατάλληλα εφόδια στο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελέσματα που είμαστε σίγουροι πως θα παράγει ο όγκος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Johnston.

Η ιδέα του επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ενέπνευσε και τον Doug Thamm, διευθυντή κλινικών ερευνών στο Κτηνιατρικό Κέντρο κατά του Καρκίνου Flint του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος αναγνώρισε τις πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας του συναδέλφου του, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών είναι τα 12 χρόνια και ότι συνήθως παθαίνουν καρκίνο στην ηλικία των οκτώ με εννέα ετών. «Μπορεί να έχουμε μπροστά μας ένα εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση καρκίνου στα σκυλιά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μας παράσχει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους», επισημαίνει ο Δρ. Thamm.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως το μέγεθος της δοκιμής αυτής θα προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμα και στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν λειτουργήσει τελικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share