Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Προσοχή: Αυτά είναι τα "αθώα" σημάδια που προδίδουν... καρκίνο στο συκώτι!

Τι θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα;

18 Ιουλίου 2019 13:52
Προσοχή: Αυτά είναι τα

Προσοχή! Αυτά είναι τα "αθώα" σημάδια που προδίδουν... καρκίνο στο συκώτι! Τι θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα για τα σημάδια του καρκίνου που κάποιες φορές είναι "αθώα" και δεν χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας;

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ασθενείας από τον εν λόγω τύπο καρκίνου υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες είναι όμως οι τροφές που θα καθαρίσουν το συκώτι σας γρήγορα;

Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια σπάνια κατάσταση που συνδέεται με βλάβες και ουλές του ήπατος, μια κατάσταση γνωστή και ως κίρρωση του ήπατος.

Καρκίνος συκώτι

Αρκετοί τύποι καρκίνου μπορεί να σχηματιστούν στο ήπαρ, αλλά το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (hepatocellular carcinoma) είναι ο πιο κοινός τύπος. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

“Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος είναι συχνά ασαφή και δεν εμφανίζονται μέχρις ότου ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Και προσθέτει: “Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα. Το πιο πιθανό είναι πως θα πρόκειται για κάποια πολύ απλή πάθηση, όπως μια λοίμωξη, αλλά είναι πάντα σώφρον να ενημερώνετε τον γιατρό σας”.

Καρκίνος του ήπατος: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν την (1) ακούσια απώλεια βάρους και ένα (2) συναίσθημα ότι είστε πάρα πολύ χορτασμένοι μετά το γεύμα σας, ακόμα και αν αυτό είναι μικρό.

Η (3) απώλεια της όρεξης, ο (4) έμετος και ένα (5) επώδυνο φούσκωμα/πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί επίσης να είναι σημάδια του καρκίνου.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν το (6) κιτρίνισμα και την (7) φαγούρα στο δέρμα.

Καρκίνος του ήπατος: Αίτια

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος. Ωστόσο, η χρόνια μόλυνση με ορισμένους ιούς ηπατίτιδας μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο, αποκάλυψαν επιστήμονες.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε την ασθένεια εάν έχετε επίσης διαβήτη, κίρρωση και ορισμένες παθήσεις του ήπατος.

Θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος καταναλώνοντας αλκοόλ με μέτρο, ή και καθόλου αν μπορείτε.

Οι γυναίκες πρέπει να μην πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου.

Προσοχή: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού!

Καρκίνος ζάχαρη

Τεράστια προσοχή! Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού! Εκτός του ότι παχαίνει και συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες! Μήπως ήρθε η ώρα να την κόψετε;

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου είναι η φρουκτόζη (σ.σ. η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζη ενωμένα).

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center βρήκε ότι ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα ποντίκια και ευνοεί την μετάσταση στους πνεύμονες. Τα στοιχεία, παρότι αφορούν ποντίκια, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρκίνος ζάχαρη

Το εύρημα «αντικρούει την πεποίθηση ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς όσον αφορά τον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Λορέντζο Κοέν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις ομάδες ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα τέσσερις διαφορετικές δίαιτες. Τα ποντίκια που κατανάλωναν ζάχαρη ή φρουκτόζη ή γλυκόζη είχαν περισσότερους καρκίνους από αυτά που κατανάλωναν άμυλο.

Όσο περισσότερη ζάχαρη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο πιο συχνή ήταν η εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Το 30% των ποντικιών που κατανάλωναν άμυλο εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ενώ για όσα έτρωγαν ζάχαρη το ποσοστό ήταν 50-58% ανάλογα με το συστατικό που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ζάχαρη προκαλεί αυξημένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται 12-λιποξυγενάση και παίζει ρόλο στη χρόνια φλεγμονή.

Όταν τα ποντίκια κατανάλωναν περισσότερη φρουκτόζη παρουσίαζαν μεγαλύτερους όγκους και πιο γρήγορα. Να σημειωθεί ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο συκώτι ενώ η γλυκόζη κυρίως στο πάγκρεας αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος.

Η μελέτη δημιουργεί την υποψία ότι η ζάχαρη αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνο για καρκίνο του μαστού αλλά και άλλους καρκίνους στον άνθρωπο.

Χρειαζόμαστε τη γλυκόζη για να παίρνουμε ενέργεια, άλλωστε είναι το αγαπημένο καύσιμο του εγκεφάλου. Αλλά όπως συμβαίνει και με το οξυγόνο, σε μεγάλες ποσότητες η γλυκόζη γίνεται τοξική.

Όσο για τη φρουκτόζη, αυτή δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη αλλά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αναψυκτικά και τα γλυκά είναι η μεγαλύτερη πηγή φρουκτόζης στη δυτική διατροφή και προσφέρουν “κενές” θερμίδες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share