Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Εσύ το γνώριζες; - Τι κινδύνους κρύβει το ροχαλητό για την υγεία;

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις!

8 Μαΐου 2019 13:28
Εσύ το γνώριζες; - Τι κινδύνους κρύβει το ροχαλητό για την υγεία;

Σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει το διαρκές έντονο ροχαλητό, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Respiratory Research.

Όπως αναφέρουν στα συμπέρασματά τους οι ερευνητές, οι άνθρωποι που ροχαλίζουν βαριά διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμών στους ανώτερους αεραγωγούς που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες δονήσεις.

«Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κατάποση και να καταστήσει τα άτομα πιο ευάλωτα στην εμφάνιση άπνοιας κατά τον ύπνο», αναφέρει ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.

Στόχος των ερευνητών στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν να εντοπιστούν οι βλάβες που προκαλούνται λόγω της δόνησης, αλλά και ο μηχανισμός επούλωσης της ανώτερης οδού των αεραγωγών.

ροχαλητό

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε έγκαιρα προληπτικά μέτρα και μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και προκαλούνται από ροχαλητό» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος και συνεχίζει: «οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομο με έντονο ροχαλητό και υπνική άπνοια έχουν νευρομυικές βλάβες στην ανώτερη αναπνευστική οδό.

Οι τραυματισμοί μπορούν να παρατηρηθούν τόσο σε δομικό όσο και σε μοριακό επίπεδο. Επίσης, παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ της δυσλειτουργίας της κατάποσης και του ροχαλητού, καθώς και μιας σχέσης μεταξύ της βλάβης των νεύρων και της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου».

Παράλληλα, εσύ γνώριζες τι συμβαίνει εάν ιδρώνεις όταν κοιμάσαι; Ιδού λοιπόν η απάντηση!

Ποιοι παράγοντες προκαλούν το ροχαλητό

Η άπνοια ύπνου, όπως αναφέρουν οι Ω.Ρ.Λ, χαρακτηρίζεται από επανειλημμένη κατάρρευση της ανώτερης αναπνευστικής οδού που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν συνεχώς βαριά και έχουν άπνοια εμφάνισαν απώλεια νεύρων και μυϊκής μάζας στο μαλακό ουρανίσκο. Επιπλέον, οι προσπάθειες του σώματος να θεραπεύσει τον κατεστραμμένο ιστό διαταράχθηκαν με αποτέλεσμα μια ανώμαλη δομή των μυών, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι οι μυικές ίνες στη μαλακή υπερώα είχαν διαταραχθεί σε ότι αφορά στην οργάνωση ορισμένων δομικών πρωτεϊνών.

Αυτές οι πρωτεΐνες σταθεροποιούν τα οργανίδια του μυϊκού κυττάρου και υποστηρίζουν τις κυτταρικές δομές που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τη συστολή των μυϊκών ινών.

ροχαλητό

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένας νευροδιαβιβαστής που φυσιολογικά συνδέεται με την επούλωση και την αναγέννηση των νευρώνων ήταν παρόν στα μυϊκά κύτταρα.

«Αυτό το εύρημα δείχνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να θεραπεύσει τους τραυματισμούς, αλλά οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις του ροχαλητού εμποδίζουν την κατάλληλη επούλωση. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος, όπου το ροχαλητό προκαλεί βλάβη και ταυτόχρονα διαταράσσει την επούλωση των τραυματισμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια κατάποσης και άπνοια ύπνου.

Τα παραπάνω ευρήματα δίνουν μια σαφέστερη εικόνα των επιδράσεων των κραδασμών, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν τις δυνατότητες εξεύρεσης τρόπων πρόληψης βλαβών και ενίσχυσης των διαδικασιών επούλωσης του σώματος» καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος.

4+1 τροφές που έχουν τόσο σίδηρο όσο το κόκκινο κρέας!

Οι φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι τροφές και μπορείς να τις βρεις και εκτός κρέατος. Με δεδομένο ότι το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζει αναιμία και κύρια αιτία την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως πρέπει να είσαι συνεπής προς τη λήψη σιδήρου. Καλό το κόκκινο κρέας (,2mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια άπαχου κρέατος), αλλά διάφοροι παράγοντες (veganism, Σαρακοστή ή απλά τοξίνες) σε κρατούν σε απόσταση. Από πού να πάρεις σίδηρο λοιπόν; Ακολουθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας:

Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν 18 mg σιδήρου, πολύ περισσότερο δηλαδή από μία μέτρια μοσχαρίσια μπριζόλα.

Σαρδέλες
Μην τις υπολογίζεις μόνο για τα Ω3 λιπαρά τους. Οι ψητές σαρδέλες μας δίνουν 2,5mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια

Ενισχυμένα δημητριακά
Σου μιλώ για τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και κυρίως σε σίδηρο. Εναλλακτικά, τον παίρνεις από το μαύρο ψωμί.

undefined

Κάσιους
Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασική πηγή σιδήρου για τους απανταχού vegeterians. Ένα φλιτζάνι αντιστοιχεί σε 2 γραμ. σιδήρου.

Κουνουπίδι
Μπορεί το ξαδελφάκι του το μπρόκολο να του 'χει κλέψει τη δόξα, αλλά στην πραγματικότητα το κουνουπίδι δεν υστερεί σε διατροφική αξία. Στα 100 γραμ. θα λάβεις 0,44 mg σιδήρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share