Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Γονείς μεγάλη προσοχή! Τι ισχύει για τα παυσίπονα και την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά!

Σας αφορά!

20 Μαρτίου 2019 15:43
Γονείς μεγάλη προσοχή! Τι ισχύει για τα παυσίπονα και την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά!

Γονείς δώστε μεγάλη προσοχή! Διαβάστε τι ισχύει για τα παυσίπονα και την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά! Η νέα μελέτη υπέδειξε ότι η χρήση παυσίπονων από τη μέλλουσα μητέρα δεν σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος στα παιδιά! Μελέτη όμως είχε δείξει ότι όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική τείνουν να είναι ασθματικά ή να είναι παχύσαρκα!

Μια μελέτη περίπου 500.000 γυναικών δείχνει ότι η λήψη παρακεταμόλης ή άλλων παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος στα παιδιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται σίγουρες για τη λήψη παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν αυτά συνταγογραφούνται από το γιατρό τους.

Εγκυμοσύνη παυσίπονα άσθμα παιδιά

Για να διαπιστώσουν αν η παρακεταμόλη έχει αιτιώδη σχέση με το άσθμα, οι καθηγητές Seif Shaheen και Catarina Almqvist από την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου και το Karolinska Institute της Στοκχόλμης αντίστοιχα, μελέτησαν στοιχεία από 492,999 μητέρες και τα παιδιά τους στη Σουηδία, εξετάζοντας δεδομένα από τις συνταγογραφήσεις διαφόρων ειδών παυσίπονων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τον αριθμό των διαγνώσεων άσθματος στα παιδιά, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και άλλα δεδομένα σχετικά με την ευρύτερη οικογένεια.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει συνταγογράφηση για παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν όντως αυξημένο κίνδυνο άσθματος, αλλά η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση γυναικών που είχαν λάβει συνταγογράφηση για οπιοειδή ή για φάρμακα κατά της ημικρανίας. Για παράδειγμα, η αύξηση του κινδύνου άσθματος στην ηλικία των πέντε ετών ήταν 50% για την παρακεταμόλη, 42% για την κωδεΐνη (οπιοειδές) και 48% για τη φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας.

Ο καθηγητής Shaheen εξηγεί: «Αυτά τα διαφορετικά είδη παυσίπονων λειτουργούν με διάφορους τρόπους, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όταν οι γυναίκες λαμβάνουν συνταγογράφηση για αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σχετικές αυξήσεις στα ποσοστά άσθματος των παιδιών είναι περίπου όμοιες για όλους τους τύπους.

«Η ερμηνεία που δίνουμε εμείς είναι ότι είναι λιγότερο πιθανό τα φάρμακα να είναι υπεύθυνα για το άσθμα. Αντίθετα, φαίνεται πιο πιθανό ένας άλλος παράγοντας που δεν έχουμε μετρήσει ακόμη να συνδέεται με τη χρήση αυτών των φαρμάκων και τον κίνδυνο άσθματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που λαμβάνουν συνταγογράφηση για παυσίπονα είναι πιθανό να υποφέρουν από χρόνιο πόνο» εξηγεί ο ερευνητής. Ο χρόνιος πόνος και το άγχος που αυτός προκαλεί έχουν βαθιές επιδράσεις στο σώμα και στα επίπεδα ορισμένων ορμονών, με τα υπάρχοντα στοιχεία να δείχνουν μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και του αυξημένου κινδύνου άσθματος στους απογόνους.

«Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε σωστά τον χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μην αποφεύγουμε τη συνταγογράφηση παυσίπονων στις εγκύους όταν το χρειάζονται. Ομοίως, οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ήσυχες για το ότι η λελογισμένη λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη, που είναι και το συνιστώμενο είδος παυσίπονου, η, είναι απίθανο να προκαλέσει άσθμα στα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εάν όμως κάποιος έχει άσθμα και ψάχνει να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει φυσικά εμείς σου βρήκαμε τους τρόπους να το καταπολεμήσει!

Προσοχή: Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά με άσθμα!

Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άσθματος, αλλά μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο: οι άνθρωποι με άσθμα είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι. Επίσης μια δεύτερη έρευνα βρήκε ότι τα ασθματικά παιδιά εγκαταλείπουν συχνότερα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Σουμπχαμπράτα Μόιτρα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας αφορά όσους εμφανίζουν άσθμα μετά την ενηλικίωσή τους και όσους έχουν μη αλλεργικό άσθμα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 8.618 ανθρώπους από 12 χώρες, οι οποίοι δεν ήσαν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης, είχαν δηλαδή όλοι δείκτη μάζας σώματος κάτω του 30. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εικοσαετία.

Διαπιστώθηκε ότι από όσους είχαν άσθμα στην αρχή της έρευνας, το 10,2% εμφάνισε παχυσαρκία στην πορεία του χρόνου, έναντι μικρότερου ποσοστού 7,7% μεταξύ όσων δεν είχαν άσθμα.

Μια άλλη σουηδική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, βρήκε ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο και να εργασθούν σε μη χειρωνακτικές εργασίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Σάιλερτ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 παιδιά.

Άσθμα παιδί

Διαπιστώθηκε ότι όσα έπασχαν από μόνιμο άσθμα ήδη από μικρή ηλικία (πριν τα 12), είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σχολείο έως τα 16 τους, ενώ όσα κατάφερναν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, είχαν διπλάσια πιθανότητα να το αφήσουν στη μέση, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς άσθμα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το άσθμα μπορεί να φέρει ορισμένα παιδιά -και αργότερα ενήλικες- σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τόσο τις σπουδές, όσο και το επάγγελμά τους.

Με τα κατάλληλα φάρμακα, πολλοί άνθρωποι με άσθμα ελέγχουν καλά τα συμπτώματά τους, αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την πάθηση, ούτε οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτιά της.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share