Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Γυναίκες προσοχή: Έχετε τρίχες στο λαιμό; Είναι σημάδι για σοβαρό πρόβλημα υγείας...

Δείτε αναλυτικά!

23 Ιουλίου 2019 13:14
Γυναίκες προσοχή: Έχετε τρίχες στο λαιμό; Είναι σημάδι για σοβαρό πρόβλημα υγείας...

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλιώς γνωστή ως PCOS, είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής.

Το WebMD εξηγεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας των ορμονών και ότι συχνά – αλλά όχι πάντα – το PCOS προκαλεί κύστεις να σχηματίζονται στις ωοθήκες.

Αυτές οι κύστεις δεν είναι επιβλαβείς, αλλά οδηγούν σε ορμονικές ανισορροπίες που μπορούν να προκαλέσει σπάνιες ή παρατεταμένες περιόδους εμμηνόρροιας, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και παχυσαρκία.

Είναι επίσης σημαντικό να διαγνωστεί νωρίς, για να μην οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιακή νόσο...Αλλά και η τριχοφυΐα στις θηλές!

 Γυναίκες προσοχή: Έχετε τρίχες στο λαιμό; Είναι σημάδι για σοβαρό πρόβλημα υγείας...
Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι γιατροί δεν ξέρουν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά η Mayo Clinic λέει ότι υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με ορισμένους παράγοντες κινδύνου:

Η υπερβολική ινσουλίνη: η πάρα πολύ ινσουλίνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ωοθήκες, αυξάνοντας την παραγωγή ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια σωστά.
Φλεγμονή: μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν επίσης φλεγμονή (χαμηλού βαθμού), η οποία προκαλεί τις πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνα.

Κληρονομικότητα

Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινούν σχεδόν με την πρώτη περίοδο μιας γυναίκας, αλλά το PCOS μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και πολύ αργότερα. Υπάρχουν πολλά σημάδια για να το ελέγξει κανείς, ωστόσο η κάθε γυναίκα θα μπορούσε να επηρεαστείμε διαφορετικό τρόπο και τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την παχυσαρκία.


Ακανόνιστη περίοδος: αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του PCOS.


Η υπερβολική τριχοφυΐα στο προσώπο και το σώμα

Κακή διάθεση: μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη ή εναλλαγές της διάθεσης που φαίνονται εκτός χαρακτήρα

Ακμή: το PCOS μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή ή πολύ λιπαρό δέρμα. Τα σπυράκια μπορεί να είναι πολύ βαθιά και επώδυνα

Προβλήματα με τα επίπεδα ινσουλίνης: η περίσσεια ινσουλίνης επηρεάζει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια σωστά

Θεραπεία

Η θεραπεία του PCOS είναι διαφορετική για τον καθένα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στην διατροφή και γυμναστική για να χάσετε βάρος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά για να σας βοηθήσει στη ρύθμιση της περιόδου σας και για να μειώσετε την παραγωγή ανδρογόνων.

Ανωμαλίες της μήτρας και πως επηρεάζουν την γονιμότητα;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με θέματα γυναικολογικής φύσεως.. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν ανωμαλίες της μήτρας και επηρεάζουν την γονιμότητα;

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

Γονιμότητα γυναίκα

Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,

Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)

Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),

Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).

Οι ανωμαλίες μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.

Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας:

Όταν η μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες, τότε δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη (π.χ. λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ή μικρού μεγέθους) και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές ή πρόωρος τοκετός.

Διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας

Η διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται με τις εξής εξετάσεις:

κολπικό υπερηχογράφημα,

σαλπιγγογραφία: ελέγχεται όχι μόνο η διαβατότητα των σαλπίγγων, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα της

κοιλότητας της μήτρας,

διαγνωστική υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος, αν αυτό χρειάζεται (επεμβατική υστεροσκόπηση π.χ. για διόρθωση διαφράγματος). Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, χρειάζεται ένα καλό έμβρυο να εμφυτευτεί σε μια υγιή και χωρίς προβλήματα μήτρα. Με τη διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας, εξασφαλίζουμε δεκτικό ενδομήτριο έτσι ώστε να γίνει η εμφύτευση του εμβρύου. Εξασφαλίζουμε επίσης το καλό μέγεθος της μήτρας έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός λόγω μικρού μεγέθους μήτρας.

 

Γυναίκα

Ροή ειδήσεων

Share