Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί είναι σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν γυμναστική;

Ποια είναι τα οφέλη;

22 Ιουλίου 2019 14:40
Γιατί είναι σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν γυμναστική;

Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν φίλες με την άσκηση και γενικά με τα γυμναστήρια..Γιατί συμβαίνει αυτό, ποιος είναι ο λόγος που δεν ασχολούνται με το σώμα τους; Αν γνώριζαν ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής ίσως να το σκεφτόντουσαν ξανά! Δείτε πως να γυμνάζεσαι σωστά.

Το ήξερες ότι η γυμναστική βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα; Επίσης, οφείλεις να γνωρίζεις ότι, η γυμναστική βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως το γυναικείο φύλο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Επιπλέον, αν αρχίσεις να γυμνάζεσαι, θα ξεχάσεις τι σημαίνει πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, καθώς κάνοντας γυμναστική, παράγει ο εγκέφαλος τις «ορμόνες της χαράς», τις ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το αίσθημα του πόνου, μας χαρίζουν ευφορία και καλή διάθεση, καθώς επίσης είναι αντιγηραντικές και αντι-στρες, διατηρώντας την ψυχική και σωματική μας υγεία σε άριστη κατάσταση. Οι ενδορφίνες εκκρίνονται στον οργανισμό μας έως και 500% μετά από 30 λεπτά αερόβιας άσκησης.

Ένα απόλυτα γυναικείο θέμα, η κύηση, δεν απαγορεύει την άσκηση, αντιθέτως την επιβάλλει, με πολλαπλά οφέλη: μειώνει την πρόσληψη βάρους και διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ παράλληλα εγγυάται λιγότερες επιπλοκές, πιο γρήγορη αποκατάσταση μετά τον τοκετό, καθώς και ευκολότερη απώλεια βάρους. Έχει παρατηρηθεί, ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν λιγότερους πόνους στη μέση και λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες, καθώς επίσης έχουν περισσότερες σωματικές δυνατότητες για να εργαστούν, από εκείνες που δεν γυμνάζονται.

Η ύπουλη νόσος, οστεοπόρωση, είναι και αυτή περισσότερο γυναικεία υπόθεση, καθώς το 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Η οστεοπόρωση είναι ασθένεια κατά την οποία τα κόκαλα γίνονται εύθραυστα λόγω απώλειας οστικής μάζας. Στις γυναίκες αυτή η διαδικασία επιταχύνεται τα δέκα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, καθώς οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν τα κόκαλα να είναι ισχυρά. Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης συστήνονται οι ασκήσεις “εναντίον της βαρύτητας” ―οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει περπάτημα ή τρέξιμο, αερόβια σε συνδυασμό με ασκήσεις με αντιστάσεις.

Το αιώνιο πρόβλημα των περιττών κιλών, οι ανεπιθύμητες αυξομειώσεις βάρους και η αντίσταση του οργανισμού στην απώλεια λίπους είναι και αυτά κάποια από τα προβλήματα, των οποίων τα βέλη στοχεύουν και πάλι κυρίως τις γυναίκες. Η λύση αυτών των προβλημάτων είναι η εξισορρόπηση των ορμονών στον οργανισμό μας. Πώς; Φυσικά με άσκηση!

Οι γυναικείες ορμόνες -τα οιστρογόνα- εκτός από το ότι βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση, αυξάνουν το μεταβολισμό και τη διάσπαση σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυξάνεται μετά την άσκηση και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 4 ώρες μετά. Δυστυχώς, όμως, μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση.

Προτιμήστε τα extreme sports για να αδυνατίσετε! Η αδρεναλίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό με το αίσθημα του κινδύνου, προκαλεί τη διάσπαση του σωματικού λίπους και αυξάνει την απόδοση της καρδιακής λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο που οι λάτρεις αυτών των σπορ είναι συνήθως αδύνατοι.

Αυξήστε τη θυροξίνη σας με άσκηση! Η θυροξίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο θυρεοειδή αδένα κατά τη διάρκεια της άσκησης και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυξάνει το μεταβολισμό και το ρυθμό της ανανέωσης της επιδερμίδας, καθώς επίσης βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η αυξητική ορμόνη (σωματοτροπίνη) παράγεται όλο και σε μικρότερη ποσότητα καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με την πτώση των οιστρογόνων) να αυξάνεται το λίπος του σώματος και να μειώνεται η μυϊκή και η οστική μάζα. Η αυξητική ορμόνη όμως μέσω της γυμναστικής αυξάνει την οστική και μυϊκή μάζα, καθώς και τις καύσεις λίπους μόνο με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ή άσκησης με αντιστάσεις. Επιπροσθέτως, βοηθάει στην ανανέωση των μυών, συνδέσμων, τενόντων και αρθρώσεων.

Τέλος, εκτός από την βελτίωση της εμφάνισης και της γενικής υγείας, πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι η άσκηση βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση δίνει στις γυναίκες την αίσθηση της ολοκλήρωσης, η οποία σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση. Αυτό μπορεί να έχει μια ισχυρή επίδραση στην «αυτο-εικόνα». Η άσκηση, πέρα από τα οφέλη στην υγεία που σας προσφέρει, είναι ένα σημαντικό συστατικό για την ποιότητα ζωής του ατόμου!

Τι πρέπει να ξέρεις αν κάνεις γυμναστική για να χάσεις βάρος!

Η απαραίτητη «απομυθοποίηση» που πρέπει να κάνεις για τη γυμναστική, αν η απώλεια βάρους είναι ο απώτερος στόχος σου.

Ένα από τα βασικότερα κίνητρα που μας στέλνει στον πάγκο των κοιλιακών ή στο στρωματάκι του pilates, είναι το αδυνάτισμα. Λίγο ή πολύ, η απώλεια λίπους, πόντων και κιλών, αποτελούν σκοπό μιας προπόνησης για πολλές και πολλούς που βάζουν την άσκηση στη ζωή τους. Αν λοιπόν ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία, μετά βεβαιότητας έχεις αναρωτηθεί ποιο είναι τέλος πάντων εκείνο το είδος της γυμναστικής που συμβάλλει πιο αποτελεσματικά σε μία πιο «μαζεμένη», καλογυμνασμένη σιλουέτα.
Κι ενώ για «αιώνες» η απάντηση ήταν η αεροβική άσκηση, στην πορεία αυτό ανατράπηκε με την απενοχοποίηση της προπόνησης με βάρη.

Σήμερα, οι μελέτες αναφέρουν πως η έντονη αερόβια για σύντομο χρόνο, η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης και η προπόνηση μυικής ενδυνάμωσης μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην απώλεια βάρους. Σ' αυτό όμως το σημείο γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Τίποτα δεν μπορεί να χαθεί αποκλειστικά με τη γυμναστική. Ένα από τα λάθη που κάνουμε είναι πως ταυτίζουμε το αδυνάτισμα με τη φυσική δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως για τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά η σωματική άσκηση λειτουργεί ως σταθεροποιητής του βάρους τους.

Αυτό που επίσης ισχύει είναι πως πράγματι, όταν ένα σώμα αρχίζει να γυμνάζεται, ενδεχομένως να ανταποκριθεί κατά το ιδεατό και να παρατηρηθεί απώλεια, αλλά όχι για πολύ. Ωστόσο, αυτό που ισχύει είναι πως α. Δεν υπάρχει ιδανικό είδος γυμναστικής για όλους, αφού για τον καθένα λειτουργεί και κάτι άλλο και β. Αν σκοπός είναι η απώλεια βάρους, οι παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιάσεις κυρίως είναι η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός, επαρκής ύπνος και η αποφυγή φαρμάκων που ενδεχομένως να επηρεάζουν το βάρος. Συμπληρωματικά φυσικά, η γυμναστική θα έρθει να ολοκληρώσει ό, τι «χτίζεται με βάση τα παραπάνω και πάνω απ' όλα θα συμβάλλει στο να είμαστε υγιείς, γεροί και να έχουμε καλή διάθεση.

 

Ροή ειδήσεων

Share