Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θα σας βοηθήσουν: Αυτές είναι οι τροφές που προλαμβάνουν την πρόωρη εμμηνόπαυση!

25 Σεπτεμβρίου 2017 17:04
Θα σας βοηθήσουν: Αυτές είναι οι τροφές που προλαμβάνουν την πρόωρη εμμηνόπαυση!

Ναι, πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο στον κύκλο και στη ζωή μιας γυναίκας. Γιατί όμως να το περάσετε πιο νωρίς απ' ότι, φυσιολογικά, είθισται να συμβαίνει;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος αρχίζει να διαταράσσεται σιωπηλά από την ηλικία των 45 μέχρι να σταματήσει οριστικά γύρω στα 50 (αν και αυτό δεν είναι οριστικό και απόλυτο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα) και μαζί του να πάψει και η φυσική αναπαραγωγική ικανότητα.

Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο μπαίνουν στη φάση αυτή πολύ νωρίτερα.

Όταν μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση στην ουσία αναφερόμαστε στην εμφάνιση των συμπτωμάτων (εφίδρωση, εξάψεις, κολπική ξηρότητα, κυκλοθυμία) και τελικά στην παύση της περιόδου πριν ή πολύ κοντά στην ηλικία των 40. Αυτό δεν είναι τόσο απλό αφού μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο επιρρεπή σε ασθένειες/παθήσεις όπως οστεοπόρωση και άνοια ενώ, παράλληλα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: 2 τεράστιες εκπλήξεις! Αυτοί οι 8 διάσημοι πάνε τελικά στις Φιλιππίνες!

Γιατί μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση; Η απάντηση είναι λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων των ωαρίων στις ωοθήκες. Η πρόωρη εμφάνιση αυτού του φαινομένου όμως, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους. Σύμφωνα με έρευνες, βέβαια, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως θυρεοειδής, διαβήτης ή ρευματοειδής αρθρίτιδα, επηρεάζουν.

Υπάρχει τρόπος μια γυναίκα να αναστείλει αυτή τη διαδικασία και να υποβοηθήσει τη συνέχιση της περιόδου της;

Ένας από τους παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο είναι η διατροφή και για να είμαστε πιο ακριβείς η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφών.

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Άμχερστ της Μασαχουσέτης, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bershka: Η εντυπωσιακή μπότα που θα φοράς από το πρωί έως το βράδυ! (Photo)

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για κατανάλωση 32,5 γραμμαρίων/ την ημέρα σε φυτικές πρωτείνες που προέρχονται από τροφές όπως τα πλήρη δημητριακά, η σόγια, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια), το κινόα, η βρώμη, το τόφου.

Μετά από μελέτη σε 116.000 γυναίκες πάνω στις διατροφικές τους συνήθειές και τη σύνδεσή τους με τον χρόνο της εμμηνόπαυσης, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους μέσω της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών.

Μήπως ήρθε η στιγμή να ανανεώσετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ;

Πηγή: bovary.gr

 

Ροή ειδήσεων

Share