ΑΡΧΙΚΗ LIFESTYLE

Θέμης Σοφός: Άγνωστες πτυχές της ζωής του δικηγόρου – Ο γάμος με την Τσιμτσιλή, η υπόθεση του Φιλιππίδη και η σχέση με την πολιτική

Θέμης Σοφός
Η ζωή του Θέμη Σοφού
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο Θέμης Σοφός αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παρουσίες στον χώρο της ελληνικής ποινικής δικηγορίας, με πορεία που δεν περιορίζεται μόνο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά επεκτείνεται και στη δημόσια συζήτηση. Πίσω από το όνομα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού επαγγελματικού προφίλ, κρύβεται μια διαδρομή με έντονη επιστημονική δραστηριότητα, σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα και μια προσωπική ζωή που συχνά βρέθηκε στο μικροσκόπιο των media. Από τον γάμο του με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και τις αναφορές στην οικογένειά του, μέχρι τη συμμετοχή του σε πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις και τις τοποθετήσεις του για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη, ο Θέμης Σοφός παραμένει μια πολυσχιδής και διαρκώς παρούσα δημόσια προσωπικότητα.

Ακαδημαϊκή πορεία και νομική κατάρτιση

Ο Θέμης Σοφός γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1993. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου εξειδικεύτηκε στο ποινικό δίκαιο και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την αιτιότητα στην πράξη και την παράλειψη, η οποία αξιολογήθηκε με τον ανώτατο βαθμό διάκρισης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη ερευνητική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε σεμινάρια και παρουσιάζοντας εργασίες σε αντικείμενα ποινικού και εγκληματολογικού ενδιαφέροντος.

Δικηγορική σταδιοδρομία και θεσμική παρουσία

Από το 1995 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έχει εξελιχθεί σε δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω. Η επαγγελματική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στο ποινικό δίκαιο, ενώ έχει χειριστεί και υποθέσεις αστικού, εμπορικού και διοικητικού χαρακτήρα. Ξεχωριστή στιγμή της διαδρομής του αποτέλεσε η θητεία του ως Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (2018–2020), κατά την οποία συμμετείχε ενεργά σε θεσμικές παρεμβάσεις και ζητήματα του δικηγορικού σώματος. Παράλληλα, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, ενισχύοντας τη διεθνή του δραστηριότητα.

Η δικηγορική σταδιοδρομία του Θέμη Σοφού
Η δικηγορική σταδιοδρομία του Θέμη Σοφού

Επιστημονικό έργο και συμβολή στο ποινικό δίκαιο

Το επιστημονικό έργο του Θέμη Σοφού είναι εκτεταμένο και εστιάζει σε θεμελιώδη ζητήματα του ποινικού δικαίου, όπως η αιτιότητα, ο δόλος, η αμέλεια και η ποινική ευθύνη. Έχει συγγράψει μονογραφίες, άρθρα και μελέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές εκδόσεις και επιστημονικούς τόμους. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με σύγχρονα ζητήματα όπως το οικονομικό έγκλημα, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η ηλεκτρονική εγκληματικότητα, συμβάλλοντας στον επιστημονικό διάλογο γύρω από την εξέλιξη του ποινικού δικαίου.

Υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος και δημόσιος ρόλος

Στην επαγγελματική του πορεία έχει αναλάβει υποθέσεις υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος, γεγονός που έχει ενισχύσει τη δημοσιότητά του πέρα από τον νομικό χώρο. Σε μία από αυτές, είχε διατελέσει συνήγορος υπεράσπισης σε γνωστή ποινική υπόθεση, από την οποία αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει δημόσια ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι η εμπλοκή του είχε ολοκληρωθεί τότε πλήρως.

Σε δημόσια τοποθέτησή του, είχε διευκρινίσει ότι πριν από τέσσερα χρόνια (Σεπτέμβριος 2021) έχει ήδη δηλώσει πως δεν εκπροσωπεί πλέον τον εν λόγω εντολέα και ότι έκτοτε δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Παράλληλα, ανέφερε ότι διατηρεί φιλική σχέση με συνάδελφο και συμφοιτητή του από το 1988, ο οποίος είναι σύζυγος δικαστικής λειτουργού που μετέχει σε σχετική σύνθεση, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή είναι απολύτως προσωπική και δεν συνδέεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι τηρεί απαρέγκλιτα το επαγγελματικό απόρρητο και τη δεοντολογία, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμά του απέναντι σε ανακριβείς αναφορές ή υπαινιγμούς. Επίσης, επισημάνει ότι η υπεράσπισή του λειτούργησε αποκλειστικά στο πλαίσιο της δεοντολογίας, τονίζοντας ότι ουδέποτε συζήτησε υποθέσεις εντολέων του με τρίτους και ότι τηρεί αυστηρά το επαγγελματικό απόρρητο.

Παρέμβαση με πολιτικές αιχμές και ανθρώπινο μήνυμα

Ο Θέμης Σοφός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» και στον δημοσιογράφο Νίκο Συρίγο, όπου μίλησε ανοιχτά για μια σειρά θεμάτων που ξεπέρασαν τα στενά όρια μιας τυπικής τηλεοπτικής παρουσίας. Στη συζήτηση συνδύασε την πολιτική του τοποθέτηση με προσωπικές αναφορές στην οικογένειά του, αλλά και με σχόλια για την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη, τονίζοντας πως, παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, η ανθρώπινη διάσταση παραμένει στο επίκεντρο.

Στο πολιτικό σκέλος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και επικρίνοντας χειρισμούς που, όπως ανέφερε, πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. «Μας προσέβαλε ο μαρκετινίστικος τρόπος με τον οποίο ο κ. Φλωρίδης διατυμπάνιζε ότι έχει ετοιμάσει αίθουσα ειδικά για τη δίκη, και η αίθουσα δεν εξυπηρετούσε πάνω από 250 άτομα», Παράλληλα, δεν δίστασε να τοποθετηθεί αιχμηρά, χαρακτηρίζοντας «θρασύτατη» τη δήλωση ότι «μετά το 41% η υπόθεση των Τεμπών έκλεισε», εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για τη γενικότερη πολιτική εικόνα της χώρας, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει χειροτερεύσει τη χώρα» και πρόσθεσε πως, κατά τη δική του εκτίμηση, «έχει χάσει και τη δεδηλωμένη».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα ανθρώπινο ύφος στον Γιώργο Μυλωνάκη, «Τον γνώρισα μέσα από την κοινωνική μας συναναστροφή… Του εύχομαι ολόψυχα να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του», εκφράζοντας δημόσια ευχές για ταχεία ανάρρωση και υπογραμμίζοντας ότι η υγεία υπερβαίνει κάθε πολιτική ή επαγγελματική διαφορά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σύζυγός του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Τίνα Μεσσαροπούλου, συνεργάζεται με τη δική του σύζυγο και κάνουν παρέα.

Προσωπική ζωή και δημόσιες τοποθετήσεις

Στην προσωπική του ζωή, ο Θέμης Σοφός είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Σταματίνα Τσιμτσιλή, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2011 σε κτήμα της Αττικής, σε μια τελετή με παρουσία συγγενών και φίλων, ενώ η σχέση τους έχει απασχολήσει συχνά τα media λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους.

Πρόσφατα, με αφορμή επέτειο του γάμου τους, ο Θέμης Σοφός προχώρησε σε δημόσιο σχόλιο για την προσωπική του ζωή, ο ίδιος άφησε για λίγο την πολιτική και μίλησε πιο τρυφερά για την σύζυγο του. Στο οποίο αναφέρθηκε με θετικό και προσωπικό τόνο στη σχέση τους, υπογραμμίζοντας τη διάρκεια και τη σταθερότητα του γάμου τους. Για τον γάμο του με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, δεν δίστασε να παραδεχτεί: «Δεν υπάρχει μυστικό για έναν αρμονικό γάμο. Βασικό συστατικό είναι η ελευθερία, ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η αυτοθυσία. Είμαι ερωτευμένος μαζί της, είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί».

Συνέχισε λέγοντας: «Είμαι χαζομπαμπάς, έχω αδυναμία και στα 3 παιδιά μου… Είχαμε πέντε εγκυμοσύνες, δύο δυστυχώς δεν οδήγησαν στο φυσικό τους αποτέλεσμα. Βλέπουμε με τη Σταματίνα ότι τα παιδιά μας είναι τα δώρα που μας χάρισε ο Θεός και προχωρούμε ενωμένοι και αγαπημένοι. Θα θέλαμε κι άλλα παιδιά, αλλά ο Θεός αποφασίζει. Ό,τι έρθει είναι καλοδεχούμενο», είπε. «Σέβομαι απεριόριστα τη δουλειά της και τη μαχητικότητά της. Η δημοσιότητά της ήταν και ο λόγος που επέλεξα να απέχω», κατέληξε. Η τοποθέτηση αυτή αναπαράχθηκε ευρέως, ενισχύοντας το ενδιαφέρον γύρω από την προσωπική του ζωή.

Ένας νομικός με πολυεπίπεδη δημόσια εικόνα

Ο Θέμης Σοφός παραμένει μια ενεργή προσωπικότητα στον χώρο της νομικής επιστήμης και της δικηγορίας. Η πορεία του συνδυάζει θεωρητική γνώση, πρακτική εμπειρία και θεσμική παρουσία, ενώ η δημόσια εικόνα του διαμορφώνεται τόσο από το επιστημονικό του έργο όσο και από την ευρύτερη αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει. Η συμβολή του στο ποινικό δίκαιο, σε συνδυασμό με την παρουσία του σε σημαντικές υποθέσεις και τον δημόσιο λόγο του, τον καθιστούν έναν από τους πιο γνωστούς και πολυσυζητημένους νομικούς της γενιάς του.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου