ΑΡΧΙΚΗ LIFESTYLE

Ο Βασάλος μόλις είπε ότι πιο μισογυνικό έχουμε ακούσει! Θέλει να έχει γυναίκες φίλες αρκεί να είναι… άσχημες!

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος
Ο Κωνσταντίνος Βασάλος
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Στην εποχή του YouTube και των viral αποσπασμάτων, ο Κωνσταντίνος Βασάλος φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να γίνει ξανά το κεντρικό πρόσωπο των συζητήσεων, αυτή τη φορά όμως όχι για τις αθλητικές του επιδόσεις ή την τηλεοπτική του παρουσία, αλλά για τις ιδιαίτερες –και για πολλούς προκλητικές– απόψεις του σχετικά με το φλερτ, τη φιλία και την εξωτερική εμφάνιση των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην εκπομπή «Θέλει Λάδι» με τον Φάνη Λαμπρόπουλο, ο Βασάλος προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις, επαναφέροντας στο προσκήνιο το αιώνιο ερώτημα: «Υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα;».

Η ατάκα που «γκρέμισε» το διαδίκτυο: «Πρέπει να είναι όλες άσχημες»

Όλα ξεκίνησαν όταν η συζήτηση στράφηκε στο κοινωνικό προφίλ του Κωνσταντίνου Βασάλου. Ο ίδιος, γνωστός για την εξωστρέφειά του, παραδέχθηκε ότι περιβάλλεται από πολλές γυναίκες, όμως έθεσε έναν όρο που άφησε άναυδο τον Φάνη Λαμπρόπουλο και το κοινό.

«Έχω πάρα πολλές φίλες γυναίκες. Είμαι πολύ κοινωνικός, οπότε έχω και φίλες. Απλά πρέπει να ‘ναι όλες άσχημες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η φράση αυτή, αν και ειπώθηκε μέσα σε ένα κλίμα χιούμορ και χαλαρότητας που χαρακτηρίζει την εκπομπή του Λαμπρόπουλου, δεν άργησε να απομονωθεί και να γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Για πολλούς, η δήλωση αυτή υπονοεί ότι ένας άνδρας –ή τουλάχιστον ο ίδιος– δεν μπορεί να διατηρήσει μια πλατωνική σχέση με μια ελκυστική γυναίκα χωρίς να υπάρξει ερωτικό ενδιαφέρον, κάτι που θεωρήθηκε υποτιμητικό τόσο για τη γυναικεία προσωπικότητα όσο και για την ανδρική αυτοσυγκράτηση.

Η γυναίκα ως «επένδυση»: Το κριτήριο της έλξης

Ο Βασάλος δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίζοντας την ανάλυση του γυναικείου φύλου, αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον γοητεύουν σε μια σύντροφο. Εκεί, χρησιμοποίησε έναν όρο που συζητήθηκε εξίσου πολύ: την «επένδυση».

«Δεν έχω συγκεκριμένο τύπο γυναικών που μου αρέσουν. Η κοπέλα που έχει επενδύσει πάρα πολύ στον εαυτό της και έχει επενδύσει πολύ χρόνο για να φτάσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, με έλκει και με ενθουσιάζει», εξήγησε.

Αυτή η τοποθέτηση ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια επιβεβαίωση της επιφανειακής προσέγγισης που συχνά του καταλογίζουν οι επικριτές του. Η εικόνα της γυναίκας που «ξοδεύει χρόνο και προσπάθεια» για την εμφάνισή της ως το βασικό κίνητρο ενθουσιασμού για έναν άνδρα, θεωρήθηκε από μερίδα του κοινού ως μια προσέγγιση που παραγκωνίζει τον εσωτερικό κόσμο και την προσωπικότητα, εστιάζοντας αποκλειστικά στο «αποτέλεσμα» της εικόνας.

Γιατί αντέδρασαν τα social media;

Οι αντιδράσεις στο X (πρώην Twitter) και το Instagram ήταν καταιγιστικές. Οι χρήστες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, με την πλειοψηφία όμως να καταδικάζει τον τρόπο σκέψης του παρουσιαστή.

Πολλοί σχολίασαν ότι ο διαχωρισμός των γυναικών σε «φίλες-άσχημες» και «συντρόφους-επενδύσεις» είναι μια παρωχημένη και σεξιστική αντίληψη που αντικειμενοποιεί το γυναικείο φύλο. Κάποιοι υποστηρικτές του Βασάλου ισχυρίστηκαν ότι ο Κωνσταντίνος απλώς λέει δυνατά αυτό που πολλοί άνδρες σκέφτονται αλλά φοβούνται να παραδεχθούν λόγω του «political correctness». Υπήρξε και η άποψη ότι η δήλωση παρερμηνεύθηκε, καθώς το «Θέλει Λάδι» είναι μια εκπομπή με έντονο το στοιχείο της τρολιάς και της υπερβολής.

Το προφίλ του Βασάλου: Αυθεντικότητα ή στρατηγική;

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος δεν είναι πρωτάρης στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Από την εποχή του Survivor μέχρι σήμερα, έχει χτίσει ένα προφίλ ανθρώπου που δεν «μασάει» τα λόγια του και συχνά αυτοσαρκάζεται. Ωστόσο, το 2026, σε μια κοινωνία που είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα έμφυλων διακρίσεων και ομορφιάς, τέτοιου είδους «αστεία» δείχνουν να μην έχουν την ίδια αποδοχή με το παρελθόν.

Η δήλωση για τις «άσχημες φίλες» ίσως ήταν μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι ένας άνδρας με έντονη λίμπιντο που «δεν μπορεί να αντισταθεί» στην ομορφιά, όμως το αποτέλεσμα ήταν να φανεί ως κάποιος που αδυνατεί να εκτιμήσει μια γυναίκα πέρα από το παρουσιαστικό της.

Η «μάχη» των τηλεοπτικών πάνελ

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Βασάλου έγιναν «βούτυρο στο ψωμί» των πρωινών εκπομπών. Από το «Happy Day» μέχρι το «Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα, οι παρουσιαστές και οι σχολιαστές πήραν θέση. Άλλοι γέλασαν με την υπερβολή του, ενώ άλλοι –όπως η Τίνα Μεσσαροπούλου και η Αφροδίτη Γραμμέλη σε παρόμοιες περιπτώσεις– έκαναν λόγο για έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τις γυναίκες που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν.

Το περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Βασάλο αναδεικνύει μια βαθύτερη παθογένεια της εποχής μας: την υπερπροβολή της εικόνας ως το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των ανθρώπων. Όταν ένας δημόσιος άνδρας δηλώνει ότι η «επένδυση» στην εμφάνιση είναι το κλειδί για τον ενθουσιασμό του, ουσιαστικά ενισχύει τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να πρέπει να παλεύει διαρκώς για την τελειότητα προκειμένου να θεωρηθεί «ελκυστική».

Από την άλλη, η άρνηση της φιλίας με όμορφες γυναίκες συντηρεί τον μύθο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι «διαφορετικά είδη» που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν πνευματικά αν υπάρχει η παράμετρος της ομορφιάς στη μέση.

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος κατάφερε για άλλη μια φορά να γίνει viral. Το ερώτημα είναι αν αυτό το είδος δημοσιότητας ωφελεί την εικόνα του μακροπρόθεσμα ή αν αρχίζει να κουράζει ένα κοινό που αναζητά κάτι περισσότερο από «αποτελέσματα επενδύσεων» και άστοχα αστεία για την εμφάνιση.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου