Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος!

Θλίψη στη βασιλική οικογένεια για το σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ

9 Απριλίου 2021 14:08
Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, και δη στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, ο θάνατος του Πρίγκιπα Φίλιππου, με το σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Γεννηθείς στις 6 Φεβρουαρίου 1922 στην Κέρκυρα, ως γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, υπήρξε σύζυγος της Ελισάβετ για 74 ολόκληρα χρόνια από το 1947, ενώ υπηρέτησε ενεργά το ρόλο του Πρίγκιπα, με τις αρμοδιότητες που αυτός έφερε, για 65 χρόνια προτού αποσυρθεί το 2017, ζώντας φυσικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο πλευρό της Βασίλισσας.

Η είδηση του θανάτου ανακοινώθηκε από την ίδια τη βασιλική οικογένεια, λίγο καιρό μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, αναφέροντας πως έφυγε ειρηνικά και ήσυχα, έχοντας κάνει το χρέος του, αφού αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις σχέσεις της οικογένειας, όπου γεννήθηκε, με το ναζιστικό καθεστώς, είχε υπάρξει ήρωας πολέμου στο Β' Παγκόσμιο στο πλευρό των Συμμάχων.

Ποιος ήταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 - 9 Απριλίου 2021 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share