Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ζαγορόπιτα: Λεπτή, βουτυράτη και τραγανή τυρόπιτα

Η αλμύρα της φέτας τρίβεται σε κάθε μπουκιά!

26 Ιανουαρίου 2021 11:59
Ζαγορόπιτα: Λεπτή, βουτυράτη και τραγανή τυρόπιτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζαγορόπιτα: Λεπτή, βουτυράτη και τραγανή, με την αλμύρα της φέτας που τρίβεται στη κάθε μπουκιά, η μορφή αυτή της τυρόπιτας είναι η τέλεια ελληνική απάντηση στην γνήσια Ιταλική πίτσα. Επίσης, φτιάξτε μια λαχταριστή, τεμπέλικη τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά.

Υλικά :

  • 2 και κάτι φλυτζάνια ή περίπου 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 3 Αυγά (2 + 1 χτυπημένο για το τέλος)
  • 1 ποτήρι γάλα (220 ml.)
  • 90 ml. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 300 γρ. φέτα

Ζαγορόπιτα

Εκτέλεση:

  1. Ανάβετε τον φούρνο στους 250ºC
  2. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί, με τα 20γρ. βούτυρου. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40μλ. ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στον φούρνο, να κάψει καλά, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε τη φέτα και περί τα 30 μλ. λάδι. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.
  4. Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού.
  5. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι’ αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.
  6. Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200ºC πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45’ πρέπει να έχει γίνει. Η ζαγορόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.
  7. Όταν η ζαγορόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.

Σερβίρετε σαν πρωινό, μεζές ή και κανονικό φαγητό, ιδανικά με συνοδεία καλού τσίπουρου και με τζάκι που να σιγοκαίει τριγύρω.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share