Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Βασιλόπιτα «κολασμένη» με μαγειρική σόδα και σοκολάτα

Μια ξεχωριστή συνταγή για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31 Δεκεμβρίου 2020 08:18
Βασιλόπιτα «κολασμένη» με μαγειρική σόδα και σοκολάτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πλησιάζει και, σίγουρα, θα θέλετε να φτιάξετε την πιο ωραία βασιλόπιτα για εσάς και τους αγαπημένους σας. Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια ξεχωριστή συνταγή, όπου δύσκολα θα αντισταθείτε, με μαγειρική σόδα και σοκολάτα.

Όποια και να θέλετε, η βασιλόπιτα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής την Πρωτοχρονιά. Δείτε την εύκολη βασιλόπιτα με σοκολάτα, όπως κι εκείνη με το κακάο.

Υλικά

Για τη βασιλόπιτα

200γρ. βούτυρο αγελάδος

320γρ. ζάχαρη άχνη

4 αυγά

120γρ. γάλα

60γρ. κονιάκ

320-350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5γρ. baking powder

4γρ. μαγειρική σόδα

5γρ. κανέλα, 80γρ.

αμύγδαλο τριμμένο

Για το mirror glaze

10γρ. ζελατίνη

125γρ. νερό

220γρ. ζάχαρη

150γρ. κουβερτούρα

30γρ κακάο

80γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Για τη βασιλόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και με το ‘Κ’ χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πρώτο αυγό και μόλις αυτό ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε το δεύτερο κοκ.

Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας απαλές κινήσεις, ομογενοποιούμε το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 26 – 28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω) και το αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και βάζουμε το φλουρί, το οποίο το έχουμε τυλίξει με ένα αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγεί ‘καθαρή’ από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.

Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ιδανικά μεταφέρουμε για 2 ώρες στη κατάψυξη.

Για το mirrorglaze

Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.

Μεταφέρουμε το γάσο σε μια μικρή κανάτα. Προαιρετικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.

Ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα. Την αναποδογυρίζουμε και την μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας.

Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση. Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share