Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ακόμα και μετά από μέρες παραμένουν φρέσκα: Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα και πορτοκάλι

Απίστευτο

5 Δεκεμβρίου 2020 19:09
Ακόμα και μετά από μέρες παραμένουν φρέσκα: Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα και πορτοκάλι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας αρέσουν τα τσουρέκια τα οποία θέλετε να παραμένουν φρέσκα μετά από καιρό; Μην ανησυχείτε σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή. Επίσης αυτή είναι η κατάλληλη συνταγή για αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι.

Παρακάτω θα βρείτε τι υλικά χρειάζεστε αλλά και την εκτέλεση για να φτιάξετε τα φρέσκα τσουρέκια.

Υλικά

Μετράμε την δοσολογία με το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα

  • 1 κουτί ζαχαρούχο,
  • 3 κουτιά ζάχαρη,
  • 2 κουτιά ηλιέλαιο (μπορείτε να βάλετε λιγότερο και να προσθέσετε βούτυρο)
  • 6 αυγά,
  • 2-3 βανίλιες,
  • 1 φακελάκι μπεικιν,
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • και ενάμιση κουταλάκι από κάθε μυρωδικό, δηλ μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ.,
  • 3 κουτιά ζεστό νερό και 200 γραμ νωπή μαγιά.

Τι κάνετε

Βάζεις πρώτα το ζεστό νερό με την μαγιά να διαλυθεί καλά, και σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζεις το γάλα, την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια να διαλυθούν καλά , μετά τα μεταφέρεις στην λεκάνη με την μαγιά και σιγά σιγά βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Σκεπάζεις και αφήνεις 2 ώρες να φουσκώσουν, μετά πλάθεις, αλείφεις με αυγό και ψήνεις σε λαδόκολλα στους 180 μισή ώρα στις αντιστάσεις. Kαλή επιτυχία!!!

Το πιο αφράτο τσουρέκι που γίνεται γρήγορα και εύκολα - Το μυστικό είναι στη μαγειρική σόδα

Η συνταγή για τα πιο αφράτα και ζουμερά τσουρέκια με μαγειρική σόδα, που παραμένουν το ίδιο ακόμα και μετά από πολλές ημέρες. Μιας και το Πάσχα κοντοζυγώνει ας δούμε μια χρήσιμη συνταγή!

Η σόδα μπορεί να αλλάξει την γεύση αλλά και να κάνει τη ζύμη πιο αφράτη όπως και στο ψωμί που σας είχαμε δείξει πρόσφατα, ενώ στα τσουρέκια μπορεί να κάνει θαύματα!

Υλικά:

  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2,5 κουτιά (με το κουτί απ’το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 6 αυγά
  • 2 κουτιά σπορέλαιο
  • 2 κουτ.γλ. κακούλε
  • 2 κουτ.γλ. μαχλέπι
  • 1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
  • 200 γραμμ. μαγιά νωπή ή 7 φακελάκια ξηρή {των 8γρ}
  • 2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 3 -4 κιλά αλεύρι γ.ο.χ {στα 3 κιλά θα είνα οκ. η ζύμη πρέπει να ειναι μαλακή, να κολλάει λίγο}
  • 3 κουτιά ζεστό νερό


Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το σπορέλαιο

3. Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό) και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας.

4. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.

5. Ζυμώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.

6. Πλάθουμε τα τσουρέκια τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

*Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι σκληρό για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια

Το ταψί το στρώνουμε με λαδόκολλα. Ένα άλλο κόλπο για να μην απλώσουν τα τσουρέκια αλλά να πάρουν ύψος είναι να τα βάλουμε σε λαδοκολλα ενα ενα ξεχωριστά στο ταψί.

Ετσι θα υπάρχει ενα «τοίχος» απο λαδοκολλα ανάμεσα τους που δεν θα τα επιτρέψει να ενωθούν σαν ένα. Η σε φόρμα του κέικ

Όταν πλάσουμε τα πρώτα τσουρέκια, τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν ενω πλάθουμε τα επόμενα. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα

Το σπορέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί με βούτυρο ή μισό- μισό.

Για να μη μαυρίσει απο πάνω, το αυγό που θα τα αλείψουμε να είναι μόνο το ασπράδι όχι ο κρόκος. Πασπαλίζουμε σουσάμι, ή αμύγδαλο φιλέ, ενώ μέσα μπορούμε να βάλουμε σοκολάτα ή μαρμελάδα ή κρέμα.

Η κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά, λογικό! Αλλά είναι κάποιες μικρές λεπτομέρειες που είναι γνωστές σε όλους

Το κυριότερο είναι να πετύχεις τη μαγιά. Χλιαρό νερό όχι καυτό, να διαλυθεί καλά για να ενεργοποιηθεί

Δεύτερο και κυριότερο είναι φυσικά το αλεύρι. Το αλεύρι πρέπει να είναι σκληρό, και όπως έμαθα πρόσφατα να έχει αρκετές πρωτεΐνες για να πετύχει την υφή με τς ίνες. Επίσης όταν ζυμώνουμε και δούμε οτι κολλάει και λέμε, ας ρίξω λίγο αλεύρι ακόμα και ας ρίξω κι αλλο κλπ καλό είναι αντί να ρίξουμε διπλάσια ποσότητα αλευριού απ αυτή της συνταγής να δοκιμάσουμε να το πλάσουμε λαδώνοντας τα χέρια μας. Ετσι θα είναι πιο αφράτο και δεν θα καταλήξει σαν ψωμί.

Γιαυτό λαδωνουμε τα χέρια για να μη κολλάει στο ζύμωμα

Ζύμωμα! Το τσουρέκι , όπως και το κοτόπουλο, θέλει χέρι!!! ξεχάστε τα μίξερ για ευκολία. Θέλει να βάλεις χέρι να ζυμώνεις πολύ να το παιδεύσεις. Θέλει καλό ζύμωμα, εκεί είναι η μαεστρία. Οι παλιές νοικοκυρές θα σου πουν οτι θέλει δυο ζυμώματα ή και τρία {αφήνεις δλδ 1 ώρα ξεκουράζεται, ζυμώνεις, ξανααφήνεις 1 ώρα, ξανά ζύμωμα κλπ}

Επίσης, να το αφήνουμε σε ζεστό χουχουλιαστό μέρος να φουσκώνει.

Το ψήσιμο να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι υψηλή για να μειώσεις τον χρόνο ψησίματος.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share