Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί στο σπίτι - Το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο και τη μαγειρική σόδα

Πιο αφράτο από ποτέ

16 Μαρτίου 2020 07:56
Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί στο σπίτι - Το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο και τη μαγειρική σόδα

Μια συνταγή που πρέπει σίγουρα να γνωρίζατε! Αν βάλετε λίγο ελαιόλαδο και μαγειρική σόδα και θα φτιάξετε το πιο αφράτο και νόστιμο ψωμί. Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι από την συνταγή σας και όλοι θα ξετρελαθούν μέσα στο σπίτι.

Υλικά

  • 4 άτομα
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ γιαούρτι στραγγιστό 0% λιπαρά
  • 10 σταγόνες Περίπου λεμόνι
  • 2 κ.γ. σόδα
  • γρ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού το λάδι και λίγο λίγο το γιαούρτι και πλάθουμε με το χέρι μας έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Μπορεί να μην πάρει όλο το γιαούρτι.
  • Σχηματίζουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί ή πυρέξ.
  • Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι και χαράζουμε βαθιά σε σχήμα σταυρού (το μαχαίρι να κόψει περίπου τα 3/4 του πάχους του ψωμιού).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 40-45 λεπτά. Το ψωμάκι θα είναι έτοιμο όταν χτυπώντας το από κάτω με την ανάποδη ενός μαχαιριού ακούγεται σαν να είναι εσωτερικά κούφιο.

Αν σας μείνει μαγειρική σόδα κάντε γαργάρες - Θα σωθείτε από τον ενοχλητικό πονόλαιμο

Τυρόπιτα για όσους βαριούνται: Εύκολη χωρίς φύλλο, με γιαούρτι και φέτα

Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, πρωταγωνίστρια των σχολικών σνακ και καθημερινό έδεσμα για μικρούς μεγάλους που δεν αφήνουν ούτε μπουκιά στο ταψί.

Η αγαπημένη τυρόπιτα σπάει τη μύτη όταν ψήνεται και φυσικά καταναλώνεται σε χρόνο μηδέν. Πόσοι από εσάς ξέρετε όμως να τη φτιάχνετε και μάλιστα χωρίς να παιδευτείτε αυτή τη συνταγή;

Τα υλικά της τυρόπιτας

  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι)
  • 140γρ αλεύρι (1/2 κούπα), για όλες τις χρήσεις
  • 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 170γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 400γρ. φέτα
  • 200γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (προτείνουμε γραβιέρα ή ρεγκάτο)
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Όση ώρα ετοιμάζουμε το μείγμα, έχουμε ανάψει όλο το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα (αβγοδάρτη).
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και τη μαργαρίνη.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι αρχικά, και στη συνέχεια με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αυτό.
  • Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια και ανακατεύουμε με κάποιο κουτάλι προσεκτικά.
  • Δε θέλουμε να τη διαλύσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια, γι’ αυτό “διπλώνουμε” τη φέτα μέσα στο μείγμα, όπως θα κάναμε με μια μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
  • Σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος (21 χ 18 εκ. ή αντίστοιχου εμβαδού), αλείφουμε λίγη μαργαρίνη, και ρίχνουμε το μείγμα μας.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει, περίπου για 45′
  • Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν έχει ψηθεί
  • Βάζουμε το μαχαίρι μέσα στην πίτα και αν βγει καθαρό, χωρίς να κολλά επάνω του το μείγμα, είναι έτοιμη.

Tips:

  1. Στη συγκεκριμένη δεν προσθέτουμε αλάτι, καθώς η φέτα είναι αρκετά αλμυρή, το ίδιο και η γραβιέρα.
    2. Σερβίρεται και ως πρωινό (θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή).

Δοκιμάστε επίσης και τη τυρόπιτα της μαμάς. Αφράτη και χωρίς φύλλο!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share