Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πεντανόστιμο και αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα - Θα το λατρέψετε

Δοκιμάστε το!

1 Δεκεμβρίου 2020 11:05
Πεντανόστιμο και αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα - Θα το λατρέψετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστό και αφράτο κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή, η οποία θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ ένα γλυκό ψυγείου με μπισκότα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα σπορέλαιο / ηλιέλαιο
  • 1 1/2 ή 1 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια / πορτοκάλια
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κούπα γκαζόζα
  • 1 φακελάκι baking powder (20 γραμμάρια)

Πώς το κάνουμε:

  • Σε μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά να γίνει μια κρέμα.
  • Προσθέτουμε το πορτοκάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το ξύσμα, το ινδοκάρυδο, τη γκαζόζα και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι από το μίγμα, βάζουμε βιτάμ σε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ 24 εκατοστών και την αλείφουμε πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια την αλευρώνουμε επίσης καλά και τη γυρίζουμε ανάποδα να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Αδειάζουμε το μίγμα και ψήνουμε σε φούρνο πολύ καλά προθερμασμένο στους 180 στις αντιστάσεις γύρω στα 50 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο βάζουμε μετά τα 50 λεπτά ένα μαχαίρι στο γλυκό και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα.
  • Αν θέλουμε κοσκινίζουμε λίγη άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο χυμό πορτοκάλι.
  • Ανακατεύουμε και ανάλογα με το πόσο πυκνό η αραιό θέλουμε το γλάσο βάζουμε αντίστοιχα άχνη ή χυμό πορτοκάλι.
  • Τέλος ρίχνουμε λίγη βανίλια σκόνη για άρωμα, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό είναι η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε να μην έχει υπερβολικό βάθος. Να έχει ύψος γύρω στα 9 εκατοστά. Το κέικ έτσι φουσκώνει και ξεπερνάει τα τοιχώματα ελαφρώς και ψήνεται καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου οι φόρμες αλουμινίου ψήνουν ιδανικά τα κέικ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share