Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φτιάξτε ξύδι από.... τα κρασιά που σας έχουν περισσέψει

Αναλυτικά η διαδικασία

13 Νοεμβρίου 2020 00:23
Φτιάξτε ξύδι από.... τα κρασιά που σας έχουν περισσέψει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διαθέτετε αρκετά μπουκάλια κρασιού που σας έχουν περισσέψει και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Η μοναδική και χρήσιμη λύση είναι να τα μετατρέψετε σε ξύδι αλλά πρώτα δείτε τις διαφορές ανάμεσα στο κρασί και το ξύδι.

Συγκεκριμένα η παρασκευή ξυδιού από κρασί που μας περίσσεψε και έχει οξειδωθεί μετά από πολλές μέρες που έχει μείνει ανοιχτό είναι μια εξαιρετική ιδέα, όχι μόνο από άποψη διαχείρισης και οικονομίας, αλλά και γιατί έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας ξύδι.

Χρειαζόμαστε μαγιά ξιδιού (μάνα). Η μάνα ή μαγιά ξυδιού είναι τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί στον πάτο του βαρελιού από το κατακάθι του κρασιού που έχει γίνει ξίδι. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε, χρησιμοποιούμε ξύδι εμπορίου. Γεμίζουμε 1 κανάτα κατά τα 3/4 με κρασί, προσθέτουμε 40-50 ml μαγιά ξιδιού (ή ξίδι) και απογεμίζουμε με πολύ ζεστό νερό (70-80°C).

Σκεπάζουμε με τουλπάνι ή χαλαρά με ένα καπάκι ή μια πετσέτα (πρέπει να εισχωρεί οξυγόνο που θα βοηθήσει στη ζύμωση) και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Περιμένουμε από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η ζύμωση, ανακινώντας μια-δυο φορές την εβδομάδα την κανάτα (αυτό ενεργοποιεί τη ζύμωση σε περίπτωση που έχει σταματήσει).

Στο διάστημα αυτό τα βακτήρια που αναπτύσσονται παράγουν το οξικό οξύ. Κάθε τόσο δοκιμάζουμε για να δούμε αν έγινε το ξύδι. Φυλάσσουμε σε μπουκάλια που κλείνουν καλά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με το ξύδι

Ένα από τα πιο θαυματουργά υλικά είναι το ξύδι μέσα στην κουζίνα μας το οποίο έχει άπειρες χρήσεις για όλο το σπίτι, για παράδειγμα δείτε πως μπορείτε να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας με αυτό ή να διώξετε τα άλατα. Όμως υπάρχουν ωστόσο κάποια αντικείμενα που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με ξίδι.

Αναλυτικά:

Πάγκοι από γρανίτη ή μάρμαρο

Το οξύ που περιέχεται στο ξύδι βλάπτει σοβαρά αυτές τις επιφάνειες. Προτιμήστε, λοιπόν, να καθαρίζετε τους πάγκους σας με υγρό πιάτων, ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή με μαγειρική σόδα και νερό για τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Πέτρινα πλακάκια

Τα πλακάκια από φυσική πέτρα μπορούν επίσης να χαλάσουν αν έρθουν σε επαφή με ξίδι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με όλα τα όξινα απορρυπαντικά. Αποφύγετε επίσης το λεμόνι, αλλά και την αμμωνία και προτιμήστε να καθαρίζετε τα πλακάκια σας με ειδικό σαπούνι για πέτρινες επιφάνειες ή απλό απορρυπαντικό πιάτων.

Λεκές από αυγό

Αν σας πέσει αυγό στο πάτωμα ή σε κάποια επιφάνεια εντός του σπιτιού, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τον λεκέ με ξίδι. Η οξύτητα του ξυδιού θα κάνει τον λεκέ να πήξει και μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Σίδερο

Το ξίδι μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά μέρη του σίδερου γι'αυτό καλό είναι να το καθαρίζετε μόνο με βάση τις αυστηρές οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας. Για να δείτε, όμως, πώς να το καθαρίσετε με φυσικό τρόπο πατήστε εδώ!

Ξύλινα πατώματα

Στον καθαρισμό των ξύλινων πατωμάτων με ξύδι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Κάποιοι πιστεύουν πως τα ξύλινα πατώματα καθαρίζουν τέλεια με ξίδι ενώ άλλοι πιστεύουν πως το ξίδι χαλάει το ξύλο. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα φυσικό καθαριστικό που αποτελείται από χυμό ενός λεμονιού, 1 κ.σ. λάδι και 1 κ.σ. νερό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ξίδι ως καθαριστικό τότε διαλύστε το οπωσδήποτε σε νερό και δοκιμάστε το πρώτα σε κάποια μικρή γωνία του πατώματός σας.

Επίμονοι λεκέδες

Το γράσο, το παγωτό και το αίμα είναι τρεις επίμονοι και δύσκολοι λεκέδες που δεν φεύγουν εύκολα μόνο με ξίδι. Αυτοί οι λεκέδες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την οξύτητα του ξυδιού και έτσι καλό θα ήταν να τους αντιμετωπίσετε πιο επιθετικά με κάποιο άλλο απορρυπαντικό ή με υγρό πιάτων.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share