Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020

Τυρόπιτα με... ενισχύσεις - Γρήγορη και σπιτική συνταγή

Εμπλουτισμένη με πολλά υλικά και ένα ιδιαίτερο χειροποίητο φύλλο!

31 Οκτωβρίου 2020 13:16
Τυρόπιτα με... ενισχύσεις - Γρήγορη και σπιτική συνταγή
Από Σοφία Φυρογένη

Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με... ενισχύσεις. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία εκτός από τυρί έχει και κάποια αλλαντικά. Ωστόσο, αν προτιμάτε την κλασική τυρόπιτα, δείτε εδώ μια άλλη συνταγή.

Υλικά (12-15 κομμάτια)

Για το φύλλο:

  • 730 γρ. αλεύρι
  • 330 μλ. ανθρακούχο νερό
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1 γεμάτο κ.γ. αλάτι
  • 170 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 500-700 γρ. τυρί φέτα
  • 10 φέτες γκούντα
  • 10 φέτες αλλαντικό της αρεσκείας σας
  • 2 αυγά
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια)
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 κρόκο και 2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα της πίτας

συνταγή για τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Κατόπιν, ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε.
  • Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  • Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ χοντροκόβουμε με τα χέρια τη φέτα, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο, τα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πιπεριά και την ντομάτα και ανακατεύουμε πάλι.
  • Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα δύο. Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι σε φύλλο λεπτό με τα χέρια μας ή τον πλάστη σε βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση.
  • Στρώνουμε από πάνω τις φέτες γκούντα και αλλαντικού και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε απαλά σε κομμάτια. Αλείφουμε την πίτα μας με τον κρόκο και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Πηγή: cookpad

Λουκουμαδένιες τυρόπιτες - Λαχταριστή συνταγή

Φτιάξτε λαχταριστές λουκουμαδένιες τυρόπιτες. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε κάτι πιο γρήγορο, δείτε εδώ την τυρόπιτα που είναι έτοιμη στο τσακ-μπαμ.

Υλικά (12 μερίδες)

  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
  • 800 γρ. Αλεύρι (περίπου)
  • 1 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • 300 γρ. Φέτα λιωμένη με το πιρούνι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. Προσθέτουμε δυο κ. σ. Αλεύρι ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και τέλος ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιαστεί.
  • Όταν το ζυμάρι φουσκώσει το χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το καθένα σε μέγεθος λίγο πιο μεγάλο από την παλάμη μας, βάζουμε μέσα λίγη φέτα και κλείνουμε σαν πουγκάκι. Γυρίζουμε προς τα κάτω τη μεριά που κλείσαμε το πιτάκι και πιέζουμε με τα χέρια να πλατύνει.
  • Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: cookpad

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share