Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Αυτός είναι ο λόγος που οι Ιταλοί δεν σπάνε ποτέ τα μακαρόνια

Οι ειδικοί στα ζυμαρικά μίλησαν

15 Σεπτεμβρίου 2020 19:45
Αυτός είναι ο λόγος που οι Ιταλοί δεν σπάνε ποτέ τα μακαρόνια
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Αν κάποιοι ξέρουν από μακαρόνια, τότε αυτοί είναι φυσικά οι Ιταλοί. Οι Ιταλοί μάλιστα έχουν μία τακτική που πολλοί από εμάς δεν την ακολουθούμε. Δεν σπάνε ποτέ τα μακαρόνια -στα δύο- πριν τα βάλουν στην κατσαρόλα για να βράσουν. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε μακαρόνια, δείτε εδώ το λάθος που κάνουμε με το βούτυρο.

Ο λόγος μάλιστα καθαρά πρακτικός.

μακαρόνια

Σύμφωνα με τον ορθό τρόπο κατανάλωσης των ζυμαρικών, αυτά πρέπει να τυλίγονται ως έχουν στο πιρούνι, τόσο για να αποφεύγονται ατυχήματα και λεκέδες, όσο γιατί πολύ απλά αυτό είθισται στην μαγειρική τους κουλτούρα.

Σημαντικό ρόλο στο να είναι η μακαρονάδα βέρα ιταλική παίζει και η σάλτσα η οποία πρέπει να είναι πάντοτε πηχτή.

Ανησυχείτε για τις θερμίδες στα μακαρόνια; Έτσι θα τις μειώσετε και θα τα κάνετε υγιεινά

Μπορεί τα μακαρόνια να αποτελούν ένα αγαπημένο και γρήγορο στο μαγείρεμα πιάτο, αλλά πολλοί ανησυχούν για τις θερμίδες τους, που παχαίνουν.

Ωστόσο, υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους, ενώ υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος να τα μαγειρέψετε, χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το «λάσπωμά» τους στη συνέχεια.

Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, έτσι και αυτοί που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί. Για το λόγο αυτό, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες.

Ανησυχείτε για τις θερμίδες στα μακαρόνια; Έτσι θα τις μειώσετε και θα τα κάνετε υγιεινά

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά (επεξεργασμένα) προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ακόμη πιο έξυπνο και αποτελεσματικό είναι να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες! Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο και το καταναλώνετε μετά από μερικές ώρες αφού το ζεστάνετε.

Η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch).

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share