Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Ο απίστευτος λόγος που το ξύδι δεν έχει ημερομηνία λήξης

Εσείς το γνωρίζατε;

15 Σεπτεμβρίου 2020 17:00
Ο απίστευτος λόγος που το ξύδι δεν έχει ημερομηνία λήξης
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Το ξύδι είναι από τα υλικά που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας καθώς έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές θαυματουργό, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν μουλιάσετε τα πόδια σας σε ξύδι.Μάλιστα, για πραγματικά νόστιμες συνταγές, έχουμε πάντα διαθέσιμα και διαφορετικά είδη ξιδιού. Αναρωτιόμαστε όμως, χαλάει ποτέ το ξίδι;

Η παραδοσιακή παρασκευή του ξιδιού βασίζεται σε δύο απλές βιολογικές διαδικασίες που είναι το αποτέλεσμα της δράσης μαγιάς και οξικών βακτηρίων που μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξικό οξύ. Έτσι, στο πρώτο στάδιο η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη (αλκοολική ζύμωση), ενώ στο δεύτερο μια ομάδα οξικών βακτηρίων βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα στην αλκοόλη, για να τη μετατρέψει σε οξύ (οξική ζύμωση), που δίνει και το ξίδι.

ξύδι

Λόγω του όξινου χαρακτήρα του, το ξίδι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συντηρείται χωρίς να χρειάζεται ψυγείο. Με τον καιρό όμως, χάνει το άρωμά του που ξεθυμαίνει, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι γίνεται θολό ή ότι αναπτύσσεται ίζημα στο μπουκάλι. Οι αλλαγές αυτές όμως, είναι καθαρά αισθητικές και στην ουσία, δεν αλλοιώνουν το ξίδι. Άρα ακόμη και τότε, είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Βούτηξε ένα κομμάτι χαρτί σε ξύδι και το πέταξε στα σκουπίδια - Απαλλάχτηκε από το πρόβλημα κάθε νοικοκυράς

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα και μόνο σκουπίδι στον κάδο μπορεί να κάνει ολόκληρο το σπίτι να μυρίζει φρικτά. Για να μην αγχώνεσαι λοιπόν και τρέχεις να πετάξεις τα σκουπίδια πριν καλά καλά γεμίσει η σακούλα εμείς σου βρήκαμε την πιο ανέξοδη και αποτελεσματική λύση με ένα υλικό που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, το ξύδι.

Το ξύδι έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο σε θέματα ομορφιάς και υγείας όσο και σε θέματα καθαριότητας που πραγματικά κάνει θαύματα, για παράδειγμα, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν γεμίσετε μια κατσαρόλα με ξύδι και την τρίψετε με αλουμινόχαρτο. Κοιτάξτε λοιπόν πόσο απλά θα ξεφορτωθείτε την άσχημη μυρωδιά από τα σκουπίδια και δεν θα σας απασχολήσει ποτέ ξανά.

Ξύδι σκουπίδια

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να "ποτίσεις" ένα κομμάτι βαμβάκι με ξύδι και να το τοποθετήσεις στον πάτο του κάδου σκουπιδιών πριν βάλεις τη σακούλα. Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των οσμών, ενώ παράλληλα βοηθά με την εξουδετέρωση των βακτηρίων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βάλεις μια νέα σακούλα στον κάδο απορριμάτων ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

TAGS
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share