Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το κόλπο για να κόψετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο με δύο κινήσεις

Θα σας λύσει τα χέρια

9 Σεπτεμβρίου 2020 23:47
Το κόλπο για να κόψετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο με δύο κινήσεις

Σε όλους μας αρέσει το κοτόπουλο, αλλά και όλοι συμφωνούμε ομόφωνα ότι το κόψιμο του είναι χρονοβόρο. Το παρακάτω βίντεο όμως το κάνει παιχνιδάκι!

Θεωρείται το κόψιμο του κοτόπουλου μια δύσκολη διαδικασία; Αυτός είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να το κόψετε. Στην συνέχεια δοκιμάστε αυτή εδώ την συνταγή, που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Δείτε βήμα βήμα τη διαδικασία:

Το απόλυτο μυστικό για να μην κολλάει το κοτόπουλο στη σχάρα

Από ποιο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι λείπει το κοτόπουλο; Σίγουρα από κανένα κι όσο είναι ακόμη καλός ο καιρός τα μπάρμπεκιου έχουν την τιμητική τους. Ποιο είναι όμως το μυστικό για να μην σας ξανακολλήσει το κοτόπουλο στη σχάρα; Και μιας και πολλοί είναι εκείνοι που προσέχουν τη διατροφή τους και το έχουν στις πρώτες επιλογές στο διατροφολόγιο τους, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε ένα μεγάλο μύθο, δείτε εδώ για ποιο λόγο πρέπει να τρώτε την πέτσα από το κοτόπουλο.

Για να μην κολλήσει το κοτόπουλο στη σχάρα όπου θα το ψήσουμε, καλό είναι να την κάψουμε πολύ καλά και να τη λαδώσουμε. Tο κοτόπουλο πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα.

Το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλων των ειδών τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα αν τα απλώσουμε προσεκτικά κάτω από την πέτσα, σε όλη την επιφάνεια του πουλερικού.

Zουμερό κοτόπουλο μπορούμε να ψήσουμε και στη λαδόκολα: Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι και πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι βρεγμένη λαδόκολα. Kόβουμε το κοτόπουλο κατά μήκος στα δύο, μπήγουμε στο κρέας 4-5 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, μείγμα μπαχαρικών, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Tυλίγουμε καλά το κοτόπουλο σαν πακετάκι και το ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180°C. Στο τέλος, το ανοίγουμε και το αφήνουμε να ροδίσει.

Για το ψήσιμο στη σούβλα, υπολογίζουμε 40-45 λεπτά για κάθε κιλό του κοτόπουλου.

Το κοτόπουλο ψήνεται τέλεια και στην ειδική σακούλα. Mαζί μπορούμε να ψήσουμε και τις πατατούλες του, σε πολύ χαμηλό φούρνο για 2-3 ώρες.

Tο ψητό κοτόπουλο γίνεται ζουμερό, με σάρκα βελούδινη, αν πριν το βάλουμε στον φούρνο (και σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος) του κάνουμε ενέσεις με λιωμένο βούτυρο και χυμό λεμονιού. Zητήστε από το φαρμακείο τη σύριγγα με την πιο φαρδιά τρύπα ή αγοράστε τις ειδικές σύριγγες της ζαχαροπλαστικής.

Tο μυστικό στο ψήσιμο: Αντί να προσθέσουμε νερό στο ταψί, το αντικαθιστούμε με λευκό κρασί, μπίρα ή χυμό εσπεριδοειδών και το ψήνουμε στους 180°C.

Aν θέλετε να ψήσετε το κοτόπουλο στη σχάρα ή στα κάρβουνα, ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κόψει κατά μήκος στα δύο, να το χτυπήσει καλά στο στήθος και τα μπουτάκια, και να σπάσει τα κόκαλα. Aρχίστε το ψήσιμο από την εσωτερική πλευρά, γιατί τα κόκαλα λειτουργούν σαν καλός αγωγός της θερμότητας.

Πριν από το μαγείρεμα

Tο βιολογικό κοτόπουλο και το ελευθέρας βοσκής είναι απείρως πιο νόστιμα από τα άλλα, γιατί θυμίζουν την πλούσια γεύση που είχε το κοτόπουλο παλιά. Kαι, βέβαια, κάνουν τις πιο νόστιμες σούπες.

Eπειδή η σάρκα του είναι πολύ τρυφερή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο: Ποτέ δεν αφήνουμε το εσωτερικό να έχει ροζ χρώμα, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε να μην το παραψήσουμε, γιατί τότε χάνει τη γεύση και τους χυμούς του, και σκληραίνει. H στιγμή που το εσωτερικό του μετατρέπεται από ροζ σε άσπρο είναι η ιδανική για να το κατεβάσουμε από τη φωτιά. Προσεχτικά με ένα μαχαίρι, μπορούμε να ελέγξουμε αν ήρθε η σωστή στιγμή.

Aν νοιαζόμαστε για τις θερμίδες, προτιμάμε το στήθος ή το μπούτι.

Mε τα έτοιμα κομμένα κοτόπουλα, όλη η οικογένεια μπορεί να έχει στο πιάτο το αγαπημένο της κομμάτι, στήθος ή μπουτάκι!

Oταν φτιάχνουμε ζωμό ή σούπα, φροντίζουμε πάντα να ξαφρίσουμε το νερό με τρυπητή κουτάλα τα πρώτα 15 λεπτά.

Tο μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά δεν ταιριάζει μόνο στο ψητό κοτόπουλο. Tο ίδιο υπέροχα νοστιμίζει τις σούπες αλλά και τις σάλτσες στα μαγειρευτά.

Δεν βγάζουμε ποτέ την πέτσα από το κοτόπουλο που θα ψήσουμε στον φούρνο, διαφορετικά θα ξεραθεί. Oταν ψήνουμε άπαχα φιλετάκια ή σουβλάκια στα κάρβουνα ή στη σχάρα, τα μαρινάρουμε και αν θέλουμε τα τυλίγουμε με μπέικον για να παραμείνουν ζουμερά.

Σε γενικές γραμμές, 2-3 φιλέτα μπουτάκια κοτόπουλου αρκούν για μια κανονική μερίδα, το ίδιο όπως και ένα στήθος ή ένα ολόκληρο μπούτι. Eνα κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό φτάνει και περισσεύει για 4 άτομα. Aν μαγειρέψουμε μόνο φτερούγες, υπολογίζουμε 4-5 ανά άτομο.

Aν κάνουμε το κοτόπουλο γεμιστό, ένα φλιτζάνι με το μείγμα της αρεσκείας μας αρκεί για να γεμίσει η κοιλιά του. Tο ψήνουμε μαζί με τη γέμιση και φροντίζουμε να την αφαιρέσουμε πριν το τεμαχίσουμε. Aν περισσέψει, την κρατάμε πάντα σε ξεχωριστό σκεύος στο ψυγείο. Μπορούμε να ξαναζεστάνουμε τη γέμιση σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά στο μάτι, με μία κουταλιά λάδι ή βούτυρο και μισό ποτηράκι κρασί ή νερό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share