Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πατσαβουρόπιτα: Παραδοσιακή συνταγή για την πιο εύκολη τυρόπιτα

Θα τη λατρέψετε!

22 Αυγούστου 2020 15:30
Πατσαβουρόπιτα: Παραδοσιακή συνταγή για την πιο εύκολη τυρόπιτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε την πιο νόστιμη τυρόπιτα ή αλλιώς πατσαβουρόπιτα. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Αν θέλετε κάτι πιο εύκολο, δείτε εδώ συνταγή για τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη.

Υλικά συνταγής

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 300 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 200 γραμμάρια ανθότυρο (προεραιτικά) για τον χυλό
  • 240 ml γάλα (1 κούπα)
  • 220 ml καλαμποκέλαιο (1 κούπα)
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 20 γραμμάρια baking powder

Εκτέλεση συνταγής

  • Ξεκινάμε τη συνταγή μας με την παρασκευή του χυλού.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, λίγο λάδι περίπου 3 κουταλιές και τα αυγά.
  • Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα έως ότου διαλυθούν τα αυγά και κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
  • Συνεχίζουμε με την παρασκευή της πίτας.
  • Λαδώνουμε μία λαμαρίνα.
  • Παίρνουμε τα πρώτα έξι φύλλα της κρούστας και αφού τα ανοίξουμε στο τραπέζι τα αλείφουμε ελαφρώς με λάδι.
  • Ρίχνουμε ομοιόμορφα τρίμματα τυριού σε όλη την επιφάνεια.
  • Μαζεύουμε και τσαλακώνουμε το φύλλο.
  • Στη συνέχεια το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
  • Συνεχίζουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας τα φύλλα στη λαμαρίνα προσέχουμε να μην πιέζει πολύ το ένα το άλλο. Αντί για τυρί φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ανθότυρο.
  • Αφού έχουμε καλύψει τη λαμαρίνα με όλα τα φύλλα, τα αλείφουμε ελαφρώς με λάδι.
  • Απομένει να ρίξουμε με μία κουτάλα τον χυλό σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο είτε στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις είτε στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Δείτε το βίντεο:

Μπομπότα: Η τυρόπιτα των... φτωχών

Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει μια διαφορετική τυρόπιτα από τις άλλες, που θα λατρέψετε και θα κάνετε συνέχεια. Αυτή είναι μια παραλλαγή με τρία τυριά και γάλα. Ο λόγος για τη... μπομπότα.

Η μπομπότα, γνωστή ως "ψωμί των φτωχών" από την περίοδο της κατοχής, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και ψήνεται στο ταψί. Είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο ψωμί με πιο πυκνή υφή. Παρακάτω θα δείτε μια εμπλουτισμένη εκδοχή της, με ποικιλία τυριών, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Η εκτέλεση της συνταγής είναι γρήγορη. Σε περίπτωση που θέλετε μια παραδοσιακή συνταγή, δείτε εδώ τη Σκοπελίτικη τυρόπιτα.

Υλικά

  • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
  • 400γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
  • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC.
  • Βράζετε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα.
  • Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο.
  • Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

  • Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά.
  • Βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζετε με φρυγανιά.
  • Προσθέτετε στο χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε.
  • Ανακατεύετε καλά και απλώνετε το μείγμα στο σκεύος.
  • Ισιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
  • Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share