Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξέμεινες από ψωμί; Το απίστευτο κόλπο που θα σε σώσει ακόμη και την τελευταία στιγμή

Σωτήριο!

13 Αυγούστου 2020 08:20
Ξέμεινες από ψωμί; Το απίστευτο κόλπο που θα σε σώσει ακόμη και την τελευταία στιγμή

Έχεις καλεσμένους στο σπίτι, το δείπνο πάει υπέροχα και ανακαλύπτεις ξαφνικά πως ξέμεινες από ψωμί. Τι κάνεις; Πριν πανικοβληθείς, όλο και κάτι μπορείς να σκαρώσεις στην κουζίνα. Πριν σας δείξουμε όμως τη λύση και για να είστε σίγουροι πως δεν θα ξαναβρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη, δείτε εδώ πώς θα διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί σας για μέρες.

Το τρικ μοιράζεται μαζί μας ο οδηγός μαγειρικής του BBC «Good Food», λέγοντάς μας πως αυτή η παρασκευή θα υποκαταστήσει επάξια το ψωμί. Φτάνει να έχεις αλεύρι.

«Αν έχεις αλεύρι στο ντουλάπι, έχεις πάντα και ψωμί στο χέρι», σημειώνει χαρακτηριστικά. Υπολογίζεις λοιπόν μια κούπα αλεύρι γενικής χρήσης με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο.

Προσθέτεις στο μείγμα κρύο νερό και φτιάχνεις τη ζύμη μέσα σε ένα μπολ. Θα καταλάβεις πως η ζύμη έγινε όταν είναι μαλακή και δεν αφήνει ίχνη στο σκεύος. Κατόπιν τη χωρίζεις σε μπαλάκια και φτιάχνεις λεπτές φέτες 2 χιλιοστών την καθεμιά.

Τις περνάς για μερικές στιγμές από στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αποκτήσουν αυτή τη χαρακτηριστική χρυσαφένια όψη και στις δύο πλευρές, και έχεις πανέτοιμες αραβικές πίτες για το τραπέζι.

Αυτό είναι το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι με την αποθήκευση του ψωμιού

Θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερες μέρες και το βάζετε στο ψυγείο; Αν ναι, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος και πρέπει να σταματήσετε άμεσα. Αν πάλι δεν το αποθηκεύσατε και μπαγιάτεψε, δείτε εδώ πώς θα το κάνετε και πάλι πεντανόστιμο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ψωμί αλλοιώνεται μόλις μπαίνει στην συντήρηση, λόγω των συστατικών του. Αντίθετα, διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση αν μπει στην κατάψυξη.

Δείτε στο βίντεο τι προτείνουν οι ειδικοί:

Μούχλιασε το ψωμί στο ψυγείο; Αν κόψεις μόνο το χαλασμένο σημείο τότε θα...

Βρήκες το ψωμί σου μουχλιασμένο σε ένα σημείο του και πιστεύεις ότι αν απλά αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι μπορείς άνετα να απολαύσεις το υπόλοιπο; Μέγα λάθος! Φυσικά δεν μιλάμε για ένα ψωμί που έχει απλά ξεραθεί ή μπαγιατέψει αυτό τρώγεται με άνεση, δείτε εδώ πώς θα το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή και θα φαίνεται σαν μόλις να βγήκε από το φούρνο.

Σύμφωνα με το Science Insider δεν είναι ποτέ ασφαλές να τρώμε το ψωμί που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Κι αυτό γιατί η μούχλα είναι μύκητας, που έχει μεν ένα εμφανές τμήμα, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει ένα μεγάλο υπόγειο «δίκτυο» ριζών που είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν η μούχλα έχει πια σχηματίσει εμφανείς αλλοιώσεις επάνω στο ψωμί, αυτό που βλέπουμε είναι τα λεγόμενα σποράγγεια του μύκητα. Κάθε σποράγγειο απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια κι έτσι, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις με τα μάτια σου, στην πραγματικότητα ολόκληρη η συσκευασία του ψωμιού έχει μολυνθεί με τον μύκητα.

Αν αποφασίσεις τελικά να φας το αλλοιωμένο ψωμί, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παίρνετε πολύ μεγάλο ρίσκο. Αν και μπορεί να είσαι συμφιλιωμένος με τους μύκητες και να τρελαίνεσαι για μανιτάρια ή ροκφόρ, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, μπορεί πολλά είδη μυκήτων και μούχλας είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, κάποια άλλα όμως μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ενοχλήσεις όπως μια αλλεργία έως και θανατηφόρες επιπλοκές.

Και επειδή τα είδη μούχλας που εμφανίζονται στα τρόφιμα είναι πολλά και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ποιο έχει εμφανιστεί στο ψωμί σου. Επομένως, η πιο ασφαλής λύση είναι απλώς να πετάξεις το μουχλιασμένο ψωμί και να αγοράσεις ένα φρέσκο.

Το βίντεο του Science Insider για το μουχλιασμένο ψωμί:

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share