Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ρουμελιώτικη τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα έτοιμη σε χρόνο μηδέν

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

26 Ιουλίου 2020 07:40
Ρουμελιώτικη τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα έτοιμη σε χρόνο μηδέν

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που "κατάγεται" από την Ήπειρο. Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από τη Ρούμελη και δεν είναι άλλη από την τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

ΥΛΙΚΑ

  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • 700 γρ. φέτα
  • 300 γρ. μυζήθρα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 800 γρ. φρέσκο γάλα
  • 250 γρ. λάδι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκ. Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα.
  • Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Στρώνουμε ένα φύλλο τσαλακώντάς το ελαφρώς.
  • Ραντίζουμε με το μείγμα αυγών και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά.
  • Φτιάχνουμε 4 στρώσεις εναλλάξ με το φύλλο, τα αυγά και το τυρί. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο.
  • Γυρνάμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, πάνω και κάτω αντίσταση, για 50 λεπτά - 1 ώρα να ροδίσει καλα.

Η τυρόπιτα της μαμάς - Μαμαδοτυρόπιτα

To Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα και σήμερα (23/07) σας έχουμε την υπέροχη μαμαδόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή!

Πάμε να την δούμε αναλυτικά όπως την έχει η ιστοσελίδα evaparakentaki.com:

Είναι και κάποιες γεύσεις που θα μας συνοδεύουν πάντα. Και εμείς με τη σειρά μας δημιουργούμε γευστικές αναμνήσεις στα δικά μας παιδιά,γι’αυτό τι λέω μαμαδοτυρόπιτα, θα μπορούσα να την πω και τυρένια ανάμνηση!

Υλικά για 1 ταψί του φούρνου

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. Στακοβούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. στακοβούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 150 γραμ Κατσικίσιο τυρί άλμης
  • 100 γρ κατσικίσιο γραβιερίνο Κρήτης
  • 100 γρ Amarino
  • 100 γρ. τυροζούλι
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδo

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα.

Βγάζουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα τυριά εκτός της φέτας και το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα απλώνουμε ένα-ένα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουμε και τα τοιχώματα του.

Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και τρίβουμε τη φέτα μας πάνω στο μείγμα. Γυρίζουμε τα φυλλαράκια που έχουν περισσέψει πάνω στη γέμιση μας. Απλώνουμε άλλα 5 φύλλα, τα οποία πάλι τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα γυρνάμε προς τα μέσα να αγκαλιάσουν τη πίτα μας.

Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου πάνω-κάτω. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της όταν την βγάλουμε από το φούρνο τουλάχιστον μισή ώρα και σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share