Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πικάντικη τυρόπιτα με πιπεράτη γραβιέρα και φέτα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

25 Ιουλίου 2020 07:49
Πικάντικη τυρόπιτα με πιπεράτη γραβιέρα και φέτα

Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με πιπεράτη γραβιέρα Νάξου και φέτα. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα και καραμέλα.

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (6 φύλλα)
  • 500 γρ φέτα
  • 200 γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 4 αυγά
  • Μισή κούπα γάλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 2 κουταλιές παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Αφήνουμε το φύλλο εκτός ψυγείου να ξεπαγώσει.
  • Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη φέτα και προσθέτουμε την γραβιέρα Νάξου,
    τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα είναι σαν παχύρευστος χυλός.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο.
  • Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και στρώνουμε ένα-ένα τα 3 πρώτα φύλλα, λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα.
  • Απλώνουμε το μίγμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και την ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 170ο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Την αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.

Η τυρόπιτα της μαμάς - Μαμαδοτυρόπιτα

To Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα και σήμερα (23/07) σας έχουμε την υπέροχη μαμαδόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή!

Πάμε να την δούμε αναλυτικά όπως την έχει η ιστοσελίδα evaparakentaki.com:

Είναι και κάποιες γεύσεις που θα μας συνοδεύουν πάντα. Και εμείς με τη σειρά μας δημιουργούμε γευστικές αναμνήσεις στα δικά μας παιδιά,γι’αυτό τι λέω μαμαδοτυρόπιτα, θα μπορούσα να την πω και τυρένια ανάμνηση!

Υλικά για 1 ταψί του φούρνου

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. Στακοβούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. στακοβούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 150 γραμ Κατσικίσιο τυρί άλμης
  • 100 γρ κατσικίσιο γραβιερίνο Κρήτης
  • 100 γρ Amarino
  • 100 γρ. τυροζούλι
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδo

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα.

Βγάζουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα τυριά εκτός της φέτας και το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα απλώνουμε ένα-ένα στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτουμε και τα τοιχώματα του.

Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και τρίβουμε τη φέτα μας πάνω στο μείγμα. Γυρίζουμε τα φυλλαράκια που έχουν περισσέψει πάνω στη γέμιση μας. Απλώνουμε άλλα 5 φύλλα, τα οποία πάλι τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Τα γυρνάμε προς τα μέσα να αγκαλιάσουν τη πίτα μας.

Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου πάνω-κάτω. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της όταν την βγάλουμε από το φούρνο τουλάχιστον μισή ώρα και σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share