Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το ελαιόλαδο σου έχει σκούρο πράσινο χρώμα; Αυτό σημαίνει ότι...

Δώστε βάση!

25 Μαΐου 2020 10:20
Το ελαιόλαδο σου έχει σκούρο πράσινο χρώμα; Αυτό σημαίνει ότι...

Η χώρα μας είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου και φημίζεται για αυτό. Ελαιόλαδο παράγουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες για τις οποίες παίζει ρόλο κυρίως το μέρος και οι καιρικές συνθήκες. Βάσει αυτών των δεδομένων λοιπόν κυκλοφορούν και διάφορα είδη ελαιολάδου, άλλα πιο απαλά, αλλά πιο έντονα και με διαφοροποιήσεις στο χρώμα τους. Τι σημαίνει λοιπόν αν το ελαιόλαδο σας έχει σκούρο πράσινο χρώμα;

Το ελαιόλαδο με έντονο πράσινο χρώμα είναι το λεγόμενο αγουρέλαιο και παράγεται κυρίως σε νότιες περιοχές. Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο λάδι και όσο έντονη κι αν είναι η γεύση του, ένα τέτοιο λάδι σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για τηγάνισμα. Αν και οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα στο τηγάνισμα να αποφεύγεται η χρήση ελαιολάδου (δείτε εδώ το λόγο), αν επιμένετε τότε καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε ένα αγουρέλαιο. Ποιος ο λόγος;

Ένα τέτοιου τύπου λάδι τηγανίζοντας θα αποκτήσει ακόμη πιο έντονη γεύση με αποτέλεσμα το φαγητό σας να καταλήξει με μια πικρή και μεταλλική γεύση. Αν έχετε λοιπόν στην κατοχή σας ένα τέτοιου τύπου ελαιόλαδο τότε καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας.

Βάζετε το δοχείο με το ελαιόλαδο κοντά στο φούρνο; Σταματήστε το αμέσως!

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λόγο που δεν πρέπει να τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση.

Το αποθηκεύετε κοντά σε πηγές θερμότητας αποτελεί λάθος. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική κουζίνα και στο φως που διαπερνά τα παράθυρα της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πολυφαινόλες, τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου και αλλοιώνουν τη γεύση του.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share